Wettelijke bij- en nascholingsplicht
Voor het beroep van architect geldt sinds 2009 een wettelijke plicht tot bij- en nascholing. Deze verplichting is opgenomen in de Wet op de architectentitel en vloeit voort uit de Europese Kwalificatierichtlijn. Deze richtlijn regelt de onderlinge beroepskwalificaties in de Europese Unie. De Wet op de architectentitel geeft Bureau Architectenregister (BA) de mogelijkheid kwalitatieve beleidsregels vast te stellen voor de bij- en nascholing van architecten. Bureau Architectenregister heeft hiertoe de wettelijke verplichting in een praktische regeling uitgewerkt. De volledige regeling vind je op de website van Bureau Architectenregister.
Regeling bij- en nascholing
Volgens de Wet op de architectentitel dient iedere architect zestien uur per jaar aan bij- en nascholing te besteden. Bij- en nascholing wordt ook wel Permanente Beroepsontwikkeling (PBO) genoemd. De wet voorziet niet in controle of sancties. Uitgangspunt is de eigen verantwoordelijkheid van de architect. Wel is bij de herziening van de wet in 2010 vastgelegd dat iedere architect bij het uitbrengen van een offerte een informatieplicht heeft. Deze heeft ook betrekking op de activiteiten die hij of zij heeft verricht op het gebied van bij- en nascholing. De door Bureau Architectenregister vastgestelde regeling bij- en nascholing is een handreiking aan architecten om te helpen inhoud te geven aan de bij- en nascholingsverplichtingen. In de regeling is bijvoorbeeld aangegeven wanneer een activiteit als bij- en nascholing geldt, hoe de uren worden berekend en welke organisaties passende bij- en nascholing verzorgen. De verplichting tot bij- en nascholing geldt niet voor een architect die niet meer beroepsmatig actief is. In dat geval dient hij of zij daarvan bij Bureau Architectenregister melding te maken, zodat dit in het register kan worden aangetekend.
Informatieplicht
Iedere architect, interieurarchitect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect moet bij het uitbrengen van een offerte de opdrachtgever informeren over een aantal aspecten van zijn professionaliteit. Het betreft de voor de opdracht relevante deskundigheid en vakbekwaamheid, inclusief bij- en nascholing, de dekking van de door hem of haar te verrichten werkzaamheden door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en zijn of haar plichten jegens de opdrachtgever. De informatieplicht maakt de Wet op de architectentitel tot een krachtiger kwaliteitsinstrument en zorgt ervoor dat deze voldoet aan de Europese richtlijnen. Het doel van de informatieplicht is met name de bescherming van de opdrachtgever.
Informatieplicht voor BNA-leden
Voor BNA-leden is de informatieplicht geen enkel probleem. De inhoudelijke vereisten, gericht op een professionele en integere vak uitoefening, zijn sinds jaar en dag opgenomen in de verplichtingen die het lidmaatschap met zich meebrengt. Ze zijn vastgelegd in statuten, gedragsregels en standaardvoorwaarden. De BNA is er een voorstander van dat architecten hun opdrachtgevers informeren over een aantal voorwaarden voor een goede vak beoefening. Om te voorkomen dat de informatieplicht uitmondt in zinloze administratieve rompslomp heeft de BNA een modelverklaring opgesteld, waarmee leden hun opdrachtgever adequaat kunnen informeren. De modelverklaring is hier te downloaden.
Criteria bij- en nascholing
Bij- en nascholing is volgens de Wet op de architectentitel passend als de primaire doelstelling is het op peil houden en/of versterken en vergroten van de kennis, vaardigheden en inzicht. De activiteit moet binnen de reikwijdte van het vakgebied van de architectuur vallen of een directe relevantie hebben voor de beroepsuitoefening van architect. De door Bureau Architectenregister opgestelde regeling stelt dat onder bij- en nascholing wordt verstaan: het deelnemen aan of bijwonen van een cursus, excursie, lezing, opleiding, seminar, symposium, training of workshop, het schrijven van een artikel in een vaktijdschrift op het gebied van de architectuur, of het doen of begeleiden van onderzoek en literatuurstudie. Ook het inhoudelijk verzorgen van cursussen, opleidingen, excursies en dergelijke kan als bij- en nascholing worden gezien, voor zover dit niet tot de reguliere taak van de betrokken architect behoort. Bij het volgen van cursussen, trainingen, seminars en dergelijke en het meedoen aan excursies kan de daadwerkelijk aan de inhoudelijke activiteit bestede tijd worden gerekend. Voor het schrijven van een artikel staat iedere 250 woorden gelijk aan één uur. Het doen of begeleiden van onderzoek of literatuurstudie levert voor ieder dagdeel één uur op. Bij het geven van onderwijs telt elk half uur onderwijs voor één uur.
Aanbieders bij- en nascholing
De architect bepaalt zelf aan de hand van bovengenoemde criteria of een activiteit voor hem of haar bij- en nascholing is. Een activiteit is in elk geval passend als deze wordt aangeboden door de faculteit Bouwkunde van een van de Technische Universiteiten, door de architectuurafdeling van een Academie van Bouwkunst, door de Stichting Postacademisch Onderwijs in het programma Bouwkunde of door BNA Academie. Op de website van Bureau Architectenregister staan nog meer passende activiteiten en aanbieders genoemd. Voor het aanbod van BNA Academie kijk je natuurlijk op onze website!