De BNA is aangesloten bij dit publiek-private initiatief, omdat de kennis, ervaring en innovatie van architecten nodig is om grote stappen te maken met circulair bouwen. En innovatie doe je samen. De BNA wil met name bijdragen aan werkelijk duurzaam resultaat
Nederland gaat voor een volledig circulaire economie in 2050. De eerste mijlpaal – 50% circulair in 2030 – nadert met rasse schreden. Net als andere sectoren gaat de bouw mee in deze ontwikkeling. Het Lente-akkoord 2.0 Circulair Industrieel Bouwen is een initiatief van Aedes, Bouwend Nederland, IVBN, NEPROM en WoningbouwersNL in samenwerking met BZK om deze ontwikkeling praktisch vorm te geven. BNA is hier als kennispartner bij betrokken.
Hoe kan circulair bouwen haalbaar, opschaalbaar en betaalbaar worden gemaakt die toekomstbestendig is? Om actuele ervaringen met (grootschalige) circulaire woningbouw op te halen uit de markt, monitort Lente-akkoord 2.0 circulaire pilotwoningbouwprojecten. De pilotprojecten worden aangedragen en uitgevoerd door en in opdracht van koplopers binnen het ledennetwerk van de initiërende brancheverenigingen. De BNA wil bijdragen aan circulariteit met ontwerpgestuurd werken - onder meer om circulariteit beter met het gebouw te verweven - om te komen tot een meer duurzaam resultaat.
De nieuwe kennis die door deze kopgroep wordt ontwikkeld, is vrij toegankelijk en wordt breed binnen de bouwsector en onder landelijke en lokale overheden verspreid. Doel van deze openbare kennisdeling is innovatie, onderling begrip en procesversnelling verder aan te jagen. De betrokkenheid van verschillende partijen, waaronder gemeenten, bij de pilotprojecten en het programma, legt een stevige basis voor gestroomlijnde integrale samenwerking.
Via themagroepen worden vraagstukken die de koplopers tegenkomen opgepakt bijvoorbeeld over MPG. De BNA zal waarschijnlijk bij één van de themagroepen aansluiten waarbij vervolgens geschikte BNA-bureaus gezocht worden om mee te denken over een vraagstuk.