Over deze studie

De architect als schakel tussen proces en ruimtelijke kwaliteit

Veel naoorlogse woonwijken staan voor een probleem: ze zijn energietechnisch verouderd, slecht geïsoleerd en genereren dus – naast een hoge energierekening – een hoge CO2-uitstoot. Woningen die in bezit zijn van een woningcorporatie worden steeds vaker integraal aangepakt. Maar wat te doen met de woningen die in eigendom van de bewoners zijn? Hier is geen aangewezen instantie die een verduurzamingsslag coördineert.

BNA Onderzoek verkende samen met Carree architecten en Stache Architect welke rol architecten kunnen spelen in de verduurzaming van particulier woningbezit. Kan de architect zich als de spin in het web profileren bij verduurzamingsprojecten in bestaande wijken? Welke organisatievorm leent zich voor een dergelijk project? Welke kansen en knelpunten doen zich voor en hoe kun je bewoners(groepen) enthousiast maken voor een duurzamere en comfortabelere woning?

In het kader van dit project zijn acht bestaande – reeds geslaagde en lopende – projecten geanalyseerd: Projecten waar nieuwe organisatiestructuren worden toegepast of waar bewoners en vormgevers samenwerken. Hiervoor zijn gebruikers, investeerders, bestuurders en ontwerpers geïnterviewd.

In ronde tafel gesprekken met experts van onder andere gemeenten, Stichting Energieke Regio, SBRCURnet, het Blok voor blok-programma van de overheid, Urgenda, VNG, waterschappen en omgevingsdiensten is uitgebreid besproken wat de kansen en knelpunten zijn in verduurzamingstrajecten, en onder welke voorwaarden verduurzamingsprojecten goede resultaten opleveren. Ook zijn er antwoorden gezocht op de vraag hoe de architect als verbindende en creatieve denker daar aan kan bijdragen.