2018 De stad van de toekomst – resultaten onderzoek

Aan de hand van vijf testlocaties van 1 x 1 km in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werd in 2018 gekeken naar nieuwe manieren van stad maken. De onderliggende vraag was hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan energietransitie, innovaties op gebied van vervoer, circulaire economie en andere systeem‐ en netwerkinnovaties. Tien multidisciplinaire teams werkten visies uit voor de vijf testgebieden. Naast architecten en stedenbouwkundigen werkten landschapsarchitecten, mobiliteitsexperts, experts op gebied van circulaire economie, energietransitie, future strategies en smart cities, kunsteraars en schrijvers mee aan deze grote ontdekkingsreis. Op een ‘level playing field’ werd er samen met alle betrokkenen vanuit gemeenten en gebieden gewerkt aan visies voor de vijf ‘vensters op de stad’ en aan ideeën voor de stad van de toekomst in het algemeen. Zij werden gevoed door masterclasses, lokale ateliers en plenaire bijeenkomsten, waar over de locaties heen het debat werd gevoerd over de stad van de toekomst.

Gedurende de ontwerpstudie werden zes masterclasses gehouden, waarin lezingen werden gegeven door vooraanstaande experts op verschillende thematische gebieden. De deelnemers aan de masterclasses – de ontwerpteams, de projectpartners vanuit de gemeenten, maar ook vertegenwoordigers van de Rijksoverheid, studenten en een groeiend netwerk aan geïnteresseerden, konden hier kennis opdoen en zich verdiepen in zes belangrijke thema’s binnen de ontwerpstudie. Daarnaast vonden er boeiende gesprekken plaats met de ontwerpteams, die de opgedane kennis een plek moesten geven in de plannen voor de vijf testgebieden.

Masterclass 1 energietransitie in de stedelijke context

De masterclass energietransitie op 9 maart 2018 ging over de grote opgave van de energietransitie, nieuwe vormen van energiewinning, minder en ander gebruik van energie en de impact die dit heeft op de (gebouwde) omgeving. In de masterclass werden de opgaven op verschillende schaalniveaus en de technologische oplossingen voor verschillende toepassingen behandeld: Van nationaal tot het lokale niveau en de stadsstraat, van warmtepompen tot restwarmte van bedrijven. In drie lezingen en een aansluitend gesprek met de ontwerpteams en de zaal werd een breed palet van vraagstukken behandeld. De rode draad was hierbij de toepasbaarheid in de stedelijke context, en de mogelijkheden maar ook knelpunten de stad te voorzien van alternatieve vormen van energie.

Download hier de lezingen van:

Lees ook de kroniek van Marieke Berkers.

Aanvullende literatuur: Vereniging Deltametropool (2016), Energie en ruimte

Masterclass 2 klimaatadaptatie

De masterclass klimaatadaptatie op 23 maart 2018 ging over het veerkrachtig inrichten van gebieden tegen overstroming, wateroverlast, hittestress en droogte. Een onderwerp dat in het nieuwe Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie veel aandacht krijgt. Naast de bescherming tegen overstromingen door Rijkswaterstaat en waterschappen is het ook de bedoeling dat steden zelf goed kijken naar de bedreigingen waar zij voor staan als er zware regenbuien vallen of er lange warme periodes aanhouden. Het anders inrichten van de gebouwde omgeving, om deze ‘stresses’ af te vangen is onderdeel van klimaatadaptatie.

In deze masterclass werden verschillende invalshoeken van klimaatadaptatie behandeld, en voorbeelden uit de praktijk besproken op het niveau van stad, wijk en straat. Met de trend van verdere verstedelijking en binnenstedelijk verdichten zullen slimme maatregelen en ingrepen nodig zijn om zowel de publieke ruimte, de ondergrond als het ecosysteem toekomstbestendig te maken en als samenhangend systeem te laten functioneren.

Download hier de lezingen van:

  • Arnoud Molenaar, Chief Resilience officer gemeente Rotterdam - Rotterdam Resilience Strategie
  • Fransje Hooimeijer, Wetenschapper Environmental Technology and Design, Afdeling Urbanism, TU Delft - Machinekamer van de stad: de synergie tussen stedelijke systemen in klimaatadaptatie
  • Harry Boeschoten, Programmadirecteur Groene Metropool, Staatsbosbeheer - Groene Metropool

Lees ook de kroniek van Marieke Berkers.

Aanvullende literatuur:

Masterclass 3 mobiliteit

De masterclass mobiliteit ging over de transities in de stedelijke mobiliteit, en hoe deze zich verhouden tot maatschappelijke ontwikkelingen en tot ‘Urban design’, waaronder de gebouwde omgeving, de inrichting van de publieke ruimte en het wegprofiel. Tijdens deze middag lichtte onderzoekers betrokken bij de verschillende SURF – VerDuS projecten toe welke ontwikkelingen we in de stedelijke mobiliteit voor de toekomst kunnen verwachten.

Gedurende de middag werd de stedelijke mobiliteit benaderd vanuit verschillende invalshoeken: transities als gevolg van nieuwe vormen van diensten in openbaar, intermodaal en deelvervoer (op basis van het SCRIPS project), transities als gevolg van technologische vernieuwingen en daaruit voortvloeiende vervoersopties (op basis van het STAD project) en transities die voortvloeien uit het nieuwe denken over fietsen in en naar de stad.

Download hier de lezingen van:

Lees ook de kroniek van Marieke Berkers

Masterclass 4 circulariteit

De masterclass circulariteit belichtte circulaire gebiedsontwikkeling op een overkoepelend en integraal schaalniveau. Wetenschappers betrokken bij het AMS en het onderzoeksprogramma Circular City, vertelden over de drijfveren toe te werken naar een circulaire stad. Aan de hand van bewijsvoering (rekenen aan de stad van de toekomst), proces (hoe krijgen we alle betrokkenen zo ver verantwoordelijkheid te nemen?) en ontwerp (de ruimtelijke component van circulaire inpassingen) lieten zij zien hoe je de circulaire stad dichterbij kunt brengen.

Download hier de lezingen van:

Lees ook de kroniek van Marieke Berkers.

Masterclass 5 agglomeratiekracht

De masterclass Agglomeratiekracht op 7 september 2018 ging over het integrale samenspel van economische factoren in een regio. Dit kunnen zijn: het niveau van voorzieningen, clusters van bedrijven, de beroepsbevolking, bereikbaarheid, cultuurhistorie etc. Grotere steden hebben absoluut en relatief meer mogelijke verbanden en daarmee meer agglomeratiekracht. Toch hebben grote agglomeraties ook weer nadelen zoals vervuiling, congestie en slechte en eentonige leefomgeving. De stedelijke opbouw, omvang en structuur hebben dus invloed op de ‘performance’. Een stedelijke regio met een grote agglomeratiekracht heeft een sterke economie, een aantrekkelijk woon- een vestigingsklimaat en daardoor een goede concurrentiepositie. In vergelijking met andere Europese metropolen zijn de Nederlandse steden relatief klein. Daarom liggen de agglomeratievoordelen van deze steden niet in hun omvang maar meer in hun inbedding in de polycentrische structuur die ze verbindt en de relatie met regionale, nationale en internationale netwerken. Ze ontlenen hun kracht aan ‘borrowed size’: steden kunnen van elkaar functies en draagvlak lenen.

Tijdens de masterclass stond de vraag centraal wat we kunnen doen om met nieuwe stedelijke ontwikkelingen maatschappelijke opgaven zo aan te pakken dat de agglomeratiekracht van stad en regio wordt versterkt.

Download hier de lezingen van:

Lees ook de kroniek van Marieke Berkers.

Aanvullende literatuur:

Masterclass 6 complexiteit als kans

In de masterclass ‘Complexiteit als kans’ op 28 september 2018 in Leeuwarden keken we naar hoe alles samenkomt in het stedelijk gebied. Tijdens deze masterclass werden de raakvlakken tussen systemen zoals mobiliteit, energie, groen/blauwe structuren en andere mogelijke koppelingen besproken, die zich in de praktijk steeds vaker voordoen en die in de ‘stad van de toekomst’ niet meer weg te denken zijn.

De ontwerpteams waren een middag te gast bij Maarten Hajer in Leeuwarden, curator van de tentoonstelling ‘Places of Hope’, die voorafgaand aan de masterclass werd bezocht. Tijdens de masterclass, waar naast Maarten Hajer ook Joost Schrijnen en Danielle Snellen bij betrokken waren, werd besproken hoe de visies die in de ontwerpstudie ‘De Stad van de Toekomst’ worden ontwikkelt, een stap verder gebracht kunnen worden middels systeemintegratie.

Met lezingen van:

  • Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht
  • Danielle Snellen, PBL – betrokken bij een scenariostudie over de toekomst van verstedelijking en mobiliteit
  • Joost Schrijnen, expert op gebied van ruimtelijke ontwikkeling

Lees de kroniek van Marieke Berkers.