Plenaire bijeenkomsten

Gedurende de ontwerpstudie werd in een drietal presentatiemomenten plenair gewerkt. Het doel van deze grote bijeenkomsten was om over de hele studie heen te kijken en met alle deelnemers te praten over overeenkomsten en verschillen tussen de vijf ontwerplocaties. Welke vraagstukken zijn generiek en welke meer locatiespecifiek? Kunnen oplossingen die bedacht worden voor de vervoersknoop Rotterdam Alexander ook toegepast worden in de stadsrand van Utrecht? En hoe zit het met de vierkante kilometer? Welke vraagstukken kunnen op deze schaal worden opgelost en welke hebben een hoger of juist lager schaalniveau nodig?

Wat opviel is dat per locatie bepaalde transitieopgaven de boventoon gingen voeren. De ontwerpteams probeerden dan ook via een of een klein aantal leidende transities, de overige vraagstukken mee te koppelen. Met de hulp van externe experts die reageerden op het ‘work in progress’, lukte het om per plenaire bijeenkomst weer een stap verder te komen met elkaar.

In drie bijeenkomsten werd via analyse naar visie toegewerkt naar ontwerpen voor de vijf testlocaties.

  1. 25 april, analyse
  2. 29 juni, visie
  3. 12 oktober, ontwerp

Plenaire bijeenkomst 1: Interpretatie van de opgave

De ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ werkte met drie inhoudelijke stappen. De analyse, visievorming en ontwerpen en strategieën voor de vijf onderzoekslocaties. Op 25 april 2018 presenteerden de tien ontwerpteams hun analyses van de plekken en opgaven. Wat opviel is dat de mens centraal stond in de analyses, meer dan de grote transities die het hoofdthema vormen van de ontwerpstudies. De gebruiker centraal en de geschiedenis van de plek en haar huidige functioneren als uitgangspunten. Voor deze achtergrond konden de teams dan ook keuzes maken voor een reeks hoofd-aandachtspunten waar zij de komende maanden naar wilden kijken.

Lees meer in de kroniek van deze plenaire bijeenkomst.

Bekijk het videoverslag.