Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Hoogeveen architecten

De Strokentoren

De herontwikkeling omvat vier portiekflats uit de jaren ’50 in de strokenbouwtypologie van Parkwijk. Drie gebouwen zijn gesloopt en vervangen binnen de bestaande bouwvlakken. Gebouw 4 biedt een innovatieve verdichtingsoplossing. De semi-openbare ruimte is integraal ontworpen met Hosper.
Fotografie
Arjen Hoogeveen

Toelichting categorie

Het fundament van deze herontwikkeling was het respecteren van de bestaande strokenbouw en haar ruimtelijke kwaliteiten, terwijl we tegelijkertijd verbeteringen doorvoerden die aansluiten op de hedendaagse woonwensen. Gebouw 4 is in zijn ontwerp zowel een voortzetting als een transformatie van de bestaande structuur. Waar gebouwen 1, 2 en 3 binnen de bestaande bouwcontouren zijn geoptimaliseerd, introduceert gebouw 4 een innovatieve hybride typologie: de "stroken-toren". Dit ontwerp maakt het mogelijk om de verdichtingsopgave op een verfijnde, stedelijke manier in te passen, zonder de karakteristieke strokenbouw te verstoren. Dankzij de alzijdige opzet draagt het gebouw bij aan sociale veiligheid en een levendige, inclusieve woonomgeving. De verspringingen in de gevel zorgen ervoor dat de buitenruimte als vanzelf onderdeel wordt van het landschapsontwerp. Regenwater wordt via spuwers opgevangen in een wadi met een speelbrug, waardoor duurzaamheid en beleving samenkomen.

Toelichting ontwerp

Gebouw 4 vormt het sluitstuk van deze herontwikkeling en is het enige gebouw dat wordt ingezonden voor BNA Beste Gebouw van het Jaar. Het gebouw combineert verschillende woonvormen in een samenhangend, krachtig architectonisch gebaar en biedt een innovatieve oplossing voor stedelijke verdichting. Met veertig extra woningen draagt het project niet alleen bij aan de woningvoorraad, maar verbetert het ook de samenhang, veiligheid en leefbaarheid in de buurt. De zorgvuldig uitgewerkte metselwerkarchitectuur straalt duurzaamheid en respect voor de omgeving uit. Grote glaspartijen en uitgesproken horizontale lijnen zorgen voor een krachtige, tijdloze uitstraling. De diversiteit in typologieën biedt verschillende woonervaringen, met levendige begane-grondwoningen en transparante fietsenbergingen die bijdragen aan een dynamische en sociale sfeer. Het landschapsontwerp vormt een integraal onderdeel van de architectuur en versterkt de beleving van het geheel. Dit project toont aan dat sociale woningbouw en architectonische ambitie hand in hand kunnen gaan. Dankzij een sterke samenwerking en een gedeelde visie is een herontwikkeling gerealiseerd die niet alleen functioneel en toekomstbestendig is, maar ook een inspirerend voorbeeld vormt van hoogwaardige en sociaal duurzame woningbouw.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche