Industralisatie, robotisering en 3D printen

De bouwopgave voor de komende jaren is enorm, maar het tekort aan handen groeit. We zijn een vergrijzende sector met steeds minder kwalitatief hoogwaardige bouwvakkers en installateurs. We moeten dus slimmer bouwen. Meer industrialiseren en robotiseren. Dat is ook belangrijk vanwege de betaalbaarheid van wat we maken. Arbeid is duur en bepaalt voor een groot deel de kostprijs van gerealiseerde bouwwerken. Industrialisatie, robotisering en 3D printen bieden een oplossing en kansen voor jouw bureau.

Robotisering kan gezien worden als een onderdeel van industrialisatie. In fabrieken staan vaak ook robots die het werk doen. Denk aan het leggen van stenen, het zagen van hout of 3D printen. Dankzij robotica is het mogelijk om taken die vaker in min of meer vergelijkbare vorm terugkomen sneller, nauwkeuriger en met minder personeel te realiseren.

Wat is een robot?
Een robot is een programmeerbare machine, die meerdere verschillende taken uit kan voeren. Hierin verschilt hij van een numerieke machine, die is geprogrammeerd voor één taak. In de praktijk betekent het dat een robot voor verschillende toepassingen kan worden ingezet, waar een numerieke machine slechts een (deels variabele) taak kan uitvoeren.

Architecten zijn nog niet echt bezig met robotisering. Partijen die er wel mee bezig zijn sturen bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit hun systemen metselrobots aan en programmeren dus ook metselverbanden binnen de mogelijkheden van de robot. Een ander voorbeeld is een architect die veel met prefab oplossingen werkt en verbindingsstukken door robots laat vervaardigen.

Dicht tegen zelf produceren aan
Twee andere bekende voorbeelden gaan over 3D printen wat in feite ook een vorm van robotisering is: Aectual (voortgekomen uit DUS Architects) en Studio RAP. Studio RAP heeft zich helemaal toegelegd op het robotiseren van de bouw en heeft naast 3D-printrobots ook een zaagrobot. Beide ontwerpers maken mede dankzij robotisering de prachtigste oplossingen.

Internationaal voorloper
Hoewel robotisering in de bouw nog echt in de kinderschoenen staat, heeft Nederland een relatief hoog aantal robots in de bouw. Ter vergelijk: in de Nederlandse bouw hebben 10.000 medewerkers ongeveer 1,5 robot tot hun beschikking, in het veelgeprezen industriële Japan zijn dit er met 1,3 minder dan in Nederland. Landen als de VS (0,2) en China (0,1) hobbelen daar nog ver achteraan. Dat we het in Nederland zo slecht nog niet doen in de bouw, betekent niet dat het niet compleet in de schaduw staat van andere industrieën. Gemiddeld in de industrie hebben 10.000 medewerkers namelijk 192 robots tot hun beschikking. 128 x zo veel als in de bouw.

De nieuwe technologie van robotisering in combinatie met prefab biedt deels een oplossing voor verdere industrialisering. Met robots is meer flexibiliteit mogelijk dan met ‘ouderwetse’ machines die vaak maar één ding kunnen. In tegenstelling tot een machine kan een robot ook verschillende programmeerbare taken uitvoeren, wat zeer belangrijk is in de bouw, waar ieder project vaak weer anders is. De opkomst van prefab stimuleert daarbij, omdat het in een fabriek eenvoudiger is om robots te laten functioneren dan buiten op de bouwplaats, bij wisselende (weers-)omstandigheden.

Vragen of suggesties

We helpen je graag verder. Laat ons weten als je vragen of suggesties hebt.

Marieke IsthaCommunity Manager