Actueel / Nieuws

Ecologisch bouwen? Kies biobased!

Branded content - De bouw vergroenen. Het moet van de overheid en ook opdrachtgevers willen steeds vaker een ‘duurzame stempel’ op hun nieuwbouwproject. Goed voor het milieu én gezonder voor de gebruikers. Maar hoe bouw je nou zo duurzaam en ecologisch mogelijk? Halbe Vlietstra, bouwbioloog bij Oldenboom, geeft advies.

De overheid en opdrachtgevers stimuleren duurzaam, circulair en ecologisch bouwen. En met een goede reden. Het vermindert het verbruik van fossiele grondstoffen en zorgt voor meer CO2-opslag én een energiezuinigere toekomst. De ambitie is om in 2030 minstens 30% van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30% biobased materialen te realiseren. Zo zorgen we niet alleen voor duurzame, ‘groene’ bouwwerken, maar ook voor een prettig en gezonder binnenklimaat. Twee vliegen in één klap.

Geen keuze, maar noodzaak

“Biobased bouwen is bouwen met natuurlijke en hernieuwbare materialen, zonder fossiele, schadelijke grondstoffen”, legt Halbe Vlietstra uit. “Bouwen zoals gebruikelijk was tot 1950. Daarna kwamen kunstmatige bouwmaterialen op de markt, met flink wat gevolgen voor onze gezondheid, de natuur en het klimaat. De bouwsector is verantwoordelijk voor circa de helft van het grondstoffenverbruik in ons land én een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. Vooral staal, beton en baksteen zijn grote veroorzakers. Door biobased te bouwen, ga je bewust om met het milieu, energie en water. De ecologische impact van biobased bouwen is minimaal. Daarom is het geen keuze meer, maar noodzaak.”

Natuurlijke, hergroeibare materialen

Volgens Halbe Vlietstra moeten we terug naar bouwen waarbij de natuur leidend is. “Met natuurlijke, hergroeibare en circulaire materialen. Met hout uit duurzaam beheerde bossen en bijvoorbeeld stro en leem. Bouw je met hout, dan zorg je voor CO2-opslag; één kubieke meter hout neemt bijna één ton CO2 op. En er is voldoende duurzaam hout beschikbaar om de bouwwereld te vergroenen. Een ander belangrijk voordeel is dat we – met natuurlijke bouwmaterialen zoals schapenwol, kurk, hennep, cellulose of houtvezel – een goed en prettig binnenklimaat creëren. Deze materialen zorgen er namelijk voor dat in de winter de warmte binnenblijft en in de zomer buiten. Daarnaast vormen ze een goede bescherming tegen geluid en ze zijn vochtregulerend.

Vraag ons gerust om advies

De keuze voor de materialen is afhankelijk van de constructie en opbouw. Of je nu kiest voor een dampopen of dampdichte opbouw in je ontwerp: kies in ieder geval voor natuurlijke, biobased materialen. De verschillende mogelijkheden bespreken we graag met je aan de hand van de door jou gewenste bouwvorm en materialen. Goed om te weten: we beschikken over grote voorraden duurzaam hout, plaat- en biobased isolatiematerialen. Bovendien kun je voor het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen in veel gevallen subsidie krijgen. Kortom: biobased bouwen past in een circulaire economie. Hiermee dragen we bij aan het welzijn van mens, dier en milieu. Nu en in de toekomst.”

Meer weten over biobased bouwmaterialen? Kijk op Oldenboom.nl of mail naar biobased@oldenboom.nl.

Oldenboom levert en bewerkt hout-, plaat- en isolatiematerialen voor aannemerij, houtbouw, HSB en de houtverwerkende industrie. We leggen de focus op biobased bouwen met natuurlijke, hergroeibare materialen. Met producten voor de ‘schil’ van het gebouw, onze vakkennis en adviezen dragen we bij aan vergroening van de bouw.