Mentor

Werk en begeleiding

Voordat de deelnemer start met de beroepservaringperiode moet de deelnemer een relevante werkplek in het vakgebied hebben. Dit kan zijn bij een werkgever, als zzp-er of met een eigen bureau.

De werkgever dient PEP te stimuleren en de deelnemer ruimte en tijd te bieden om de beroepservaringperiode te doorlopen. Deelnemer en werkgever zullen duidelijke afspraken moeten maken over financiën, tijdsbesteding en persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers worden twee jaar persoonlijk begeleid door een mentor uit eigen werkomgeving. Vereist is dat de mentor minimaal 3 jaar bij het Bureau Architectenregister staat ingeschreven in dezelfde discipline als die van de deelnemer.

Mentorschap

Mentoren zijn ervaren professionals die deelnemers aan de beroepservaringperiode begeleiden. Tijdens de beroepservaringperiode van twee jaar is het ideaal als een mentor de hele beroepservaringperiode van een deelnemer begeleidt, maar wisselen van mentor komt ook regelmatig voor. De tijd die de mentor en deelnemer besteden aan PEP stemmen zij onderling met elkaar af. De mentor mag een collega of de werkgever van de deelnemer zijn, maar dat hoeft niet. De mentor en deelnemer mogen ook verschillende werkgevers hebben of zelfstandig zijn.

Informatie mentoren

De mentorrol komt voort uit de traditionele meester-gezel-relatie. De mentor geeft zo goed mogelijk zijn kunde en ervaringen van het vak door, stelt de deelnemer in staat deze in praktijk te brengen en evalueert samen de werkzaamheden van de deelnemer. De mentor is op de hoogte van zijn taak en rol. PEP communiceert altijd via de deelnemer met de mentor.

We onderscheiden de volgende verantwoordelijkheden van de mentor:

  • Begeleiden van het Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)
  • Actieve begeleiding in werkzaamheden van de deelnemer
  • Aanwezigheid bij het start- en bureaugesprek
  • Benodigde tijd voor het mentorschap