PEP / Nieuws

Stevige voorbereiding op professionele ontwikkeling (BNI)

Alana Jansen – HBO bouwkunde op het Windesheim – Artez Master’s Degree Interior Architecture – werkzaam bij 9graden architectuur – beroepservaring via PEP

Als tienjarig meisje wist ik het al: ik wil interieurarchitect worden. Na het afronden van mijn opleiding HBO bouwkunde op het Windesheim in Zwolle ben ik mijn pad verder gaan vervolgen op de masteropleiding interieurarchitectuur Corpo-real bij het ArtEZ. Snel na het behalen van de master vond ik mijn plek als assistent ontwerper bij 9graden architectuur in Amersfoort. Het idee om de titel interieurarchitect te behalen was er nog altijd en meldde mij aan voor het integreerde programma van de PEP. Een mooie kans om mij verder te ontwikkelen, ervaring op te doen en mijn kennis te verbreden. Voor mij een logisch vervolg na mijn master interieurarchitectuur. Ik heb direct gekozen voor de PEP en niet de BEP, omdat het opbouwen van een netwerk met vakgenoten en het programma zoals het wordt aangeboden mij aansprak.

Het geïntegreerde traject van de PEP bied maandelijkse excursies aan door het land. Zo begon het ook, maar toen moesten we al snel overgaan om online meetings door de corona-maatregelen. Erg jammer, maar het werd goed aangepakt en was een prima alternatief. De lezingen waren nog net zo interessant. Gelukkig kon het tijdens mijn tweede jaar weer worden opgepakt en konden we weer op pad. Zo brachten we een bezoek aan Leidsche Rijn, de LocHal in Tilburg en Scheveningen. De module dagen waren altijd duidelijk ingericht met in de ochtenden interssante lezingen van sprekers uit het werkveld. Zij deelden hun ervaring met ons. We kregen altijd de gelegenheid om hen het hemd van het lijf te vragen om zo tot meer inzichten te komen. Na de rondleiding bespraken we in kleine groepen de casus. Dit waren de momenten waar je als leden van het PEP-traject jouw ervaring met elkaar kon delen. Ook om van elkaar te leren hoe een ander in dezelfde situatie het aanpakt.

Gedurende mijn twee jaar PEP, hield ik ook een POP bij. Dit was een mooi houvast om op kantoor aan te geven dat ik bepaalde dingen nog wilde leren en meemaken. Vaak is binnen kantoor een rolverdeling wie wat doet. Maar doordat ik mijn POP moest aanvullen kon ik aan ieders jasje trekken om zo mijn ervaring op te doen en van hen te leren. Het is een mooie mogelijkheid om taken op te pakken die je normaal, als assistent ontwerper/junior niet direct doet. Het heeft mij geholpen om te ontwikkelen naar mijn functie toe als interieurarchitect.

Binnen mijn lichting die het PEP-traject volgde, was ik de enige interieurarchitect. Ook binnen kantoor waar ik werk ben ik de enige interieurarchitect. Een uitdaging om mijn kennis naar mijn eigen vakgebied te buigen. Al met al denk ik aan mijn PEP-traject als een leerzame en inspirerende tijd. Een tijd waar ik in korte tijd veel heb geleerd, gezien en heb ontdekt. Een hele goede en stevige voorbereiding op de rest van mijn professionele ontwikkeling.

Dit bericht komt van Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) https://bni.nl/nieuws/stevige-voorbereiding-op-professionele-ontwikkeling/