In 2003 startte toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen Het Experiment, een programma om pas afgestudeerde ontwerpers aan professionele beroepservaring te helpen. Het tweejarige traject De Beroepservaring kwam hier uit voort. Een afgeronde ontwerpopleiding betekent immers niet automatisch dat je klaar bent voor de praktijk. Ook de wetgever heeft dit erkend.
Tussen 2003 en 2015 zijn er vijf lichtingen voor architecten georganiseerd. Sinds 2010 doen stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten mee. In 2012 is de Beroepservaring tevens opengesteld voor interieurarchitecten.
Bekijk hier de video waarin Jo Coenen in 2015 de geschiedenis uitlegt.
Met een wijziging van de Wet op de Architectentitel (WAT) wordt beroepservaring verplicht vanaf 2015. Pas na twee jaar ervaring in de praktijk en het voldoen aan in de wet gestelde eindtermen mag je je inschrijven in het Architectenregister en ben je gerechtigd om de titel te voeren.
Vanaf 2015 tot 2021 was het Professional Experience Programme (PEP) een zelfstandige aanbieder van beroepservaring en is de organisatie gehuisvest in Amsterdam. De Beroepservaring biedt als enige in Nederland een erkend, geïntegreerd programma. Sinds 2021 is PEP geïntegreerd binnen de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is de programmaraad opgericht met BNSP, NvTL en BNI en is de naam veranderd naar Professioneel Ervarings Programma (PEP).
Jo Coenen nam in oktober 2018 na 15 jaar voorzitterschap afscheid van PEP. Ter gelegenheid van dit afscheid is de publicatie Van Experiment tot PEP uitgebracht. Onder andere met:
- interview met Jo Coenen door Ton Idsinga
- beeldfragmenten uit de ontstaansgeschiedenis van de Beroepservaringperiode