Deze typische jaren ’70 woonwijk is in haar oorspronkelijke opzet in geen enkel opzicht klimaat-adaptief ontworpen. Het is een wijk waar het groen zeer onevenwichtig is verdeeld en de openbare ruimten van de woonclusters overwegend steenachtig zijn. De inrichting is feitelijk gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van het overtollige (regen)water. Het inzetten van dat water als meerwaarde voor de wijk ontbreekt volledig: ruimtelijk, ecologisch, infrastructureel. In dit opzicht is Aalderinkshoek typerend voor de gehele generatie naoorlogse woonwijken.
Hoe kunnen we in dit soort wijken het water een meer radicale rol laten spelen in de openbare ruimte? In zowel het landschap als de gebouwen, in de infrastructuur en de stedelijke natuur? Hoe kan zo’n wijk vanuit het oogpunt van water klimaat-adaptief en toekomstbestendig zijn? Wat zal er veranderen en vooral welke kansen levert het op?
Voor meer informatie over de Twentse klimaatuitdagingen en Aalderinkshoek kun je onderstaande documenten bekijken.
Warmtevisie Almelo - Bijlage 1 - Warmtevisie Almelo
Warmtevisie Almelo - Bijlage 2 - Terugkoppeling politiek beraad 6 juni 2020
Aalderinkshoek Informatiebundel
Water op maaiveld 2*
Water op maaiveld 3*
* De gemarkeerde documenten zijn te groot om als upload weergegeven te worden, deze kun je opvragen via oosting@lokaal.bna.nl.