In twee plenaire bijeenkomsten worden de tussentijdse resultaten en de uiteindelijke ontwerpvisies gepresenteerd en besproken.
Plenaire bijeenkomsten
Plenaire bijeenkomst 2 - 13 december 2019
Tijdens de tweede en afsluitende plenaire bijeenkomst aan de TU Delft presenteerden de multidisciplinaire ontwerpteams, die gedurende het najaar van 2019 hebben gestudeerd op vijf onderzoekslocaties in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle, hun integrale ontwerpvisie en implementatiestrategie. De teams hebben voor iedere locatie oplossingen uitgewerkt voor het klimaatadaptatievraagstuk op het niveau van het gebouw, het bouwblok en het nabij gelegen grotere systeem. Daarbij is er met scenario’s en verschillende ambitieniveaus gewerkt, om tot een breed palet aan oplossingen te kunnen komen, die mogelijk ook van betekenis kunnen zijn voor vergelijkbare locaties.
De resultaten uit de ontwerpstudie geven inzichten in mogelijkheden die gemeenten, corporaties, waterschappen en andere stakeholders hebben om het gebouw te integreren in hun klimaatadaptatie- strategieën. Daarnaast zijn er roadmaps geschetst die kunnen helpen het proces stapsgewijs daar naartoe te ontwikkelen.
Naast de deelnemende gemeenten en woningcorporaties en alle eerder bij het project betrokken experts, besprak een panel de gepresenteerde ontwerpvisies om te kijken hoe de resultaten van betekenis kunnen zijn voor beleid, programma’s en kennisplatforms op nationaal niveau. Het panel bestond uit: Lilianne van Sprundel (staf Deltacommissaris), Martijn Kramer (leider programma Klimaatadaptatie Platform31), Francesco Veenstra (voorzitter BNA), Tommy Bolleboom (expert bodem en klimaatadaptatie Rijkswaterstaat).
Lees hier de kroniek van deze bijeenkomst
__________________________________________________________________________________
Plenaire bijeenkomst 1 - 18 oktober 2019
Tijdens deze plenaire bijeenkomst aan de TU Delft presenteerden de multidisciplinaire ontwerpteams die op de vijf onderzoekslocaties in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle aan het werk zijn hun eerste bevindingen: de analyse en hun visie op de aanpak van de centrale vraagstelling. Hoe kunnen we de omvangrijke 20e eeuwse sociale woningvoorraad klimaatbestendig maken en dan met name gericht op het waterbergend en hittebeschermend vermogen van het gebouw?
De teams gaven tijdens hun presentaties antwoorden op de volgende vragen: Wat zijn de bijzonderheden van hun specifieke casus? Welke onderzoeksvragen stellen zij zich? Welke bevindingen zijn tijdens de analysefase boven water gekomen? En hoe denken zij in een volgende (ontwerpende) stap dan tot oplossingen te kunnen komen?