Opdrachtgevers aan het woord

In deze reeks vertellen opdrachtgevers waarom ze een BNA-architect hebben ingeschakeld voor hun verbouwing, en of ze waar voor hun geld hebben gekregen.

Studio Thonik is gebouw met een missie om twee redenen. Ten eerste, creatieven die hun eigen werkplek ontwikkelen brengen meer kwaliteit en diversiteit naar de stad. En ten tweede: een duurzaam gebouw is een gebouw dat vrij van functie kan wisselen zodat het, ook in nieuwe tijden, altijd relevant is. Studio Thonik is een bewijs dat het kan.

Kwaliteit: die komt van architect Arjan van Ruyven. In samenwerking met hem is het ontwerp gemaakt. Hij heeft een kritische houding, realiteitszin en een oog voor detail die aan de basis ligt van het succes van dit gebouw. Arjan formuleerde 5 punten voor zijn architectuurpraktijk en die maken dat hij de ideale architect is om met een ontwerper-opdrachtgever-eindgebruiker te werken.

Zijn 5 punten zijn:
1. We ontwerpen door te luisteren
2. We nemen ruimte in en denken daarbij aan de ander
3. Onze ontwerpen houden rekening met de toekomst
4. In samenwerken ligt onze kracht
5. We zijn bevlogen en hebben plezier in wat we doen!

Studio Thonik
Studio Thonik

Door de intensieve samenwerking krijgt de omgeving extra kwaliteit want bij studio Thonik is niet winst, maar de passie om iets passends en bijzonders te maken, de drijfveer. Omdat ik toevallig grafisch ontwerper ben, kijk en denk ik anders dan architecten. Daarom is er een grafisch patroon van Trespa planken dat de gevels, de balkons en de buitentrap met elkaar verbindt. Er ontstaat een nieuw beeld. Maar bij een andere eindgebruiker ontstaat er weer een ander beeld. Zo gaat de diversiteit in de stad omhoog.

Arjan en ik hebben samen een analyse gemaakt van de context. Het gebouw staat met drie zijden aan de Wibautstraat in Amsterdam. Tegenover het Cygnus gymnasium een icoon in de stijl van Le Corbusier. En naast een bijzonder bakstenen gebouw van Bedeaux Brouwer. Ons plot leent zich daarom voor een icoon.

Maar een goed icoon moet van iedereen zijn. Daarom zijn we begonnen met grote ramen om binnen en buiten te verbinden. En op de eerste twee verdiepingen horeca en op de bovenste verdieping een event space voor debat en culturele uitwisseling. Een sociale focus en een uitgesproken vorm, dat is waar Thonik elke dag aan werkt. En zo weerspiegelt dit gebouw onze ontwerpfilosofie. Doordacht en radicaal simpel. De vorm is simpel: één maat ramen, één maat planken. De structuur is ook simpel, want met het oog op duurzaamheid is het gebouw zó ontworpen dat op elke verdieping gewoond of gewerkt kan worden. Het gebouw is een open structuur die alleen maar mogelijkheden biedt en zich nergens op vastlegt.

Kwaliteit, diversiteit en duurzaamheid: natuurlijk wil Studio Thonik dat bereiken. Door Arjan’s vijf punten wordt het ook werkelijkheid.

Jouw opdrachtgever aan het woord?

Was je zelf opdrachtgever en wil je graag vertellen over de samenwerking met de architect of wil je jouw opdrachtgever graag aan het woord laten?