Bereid je hier voor op de WKB en de Omgevingswet. Met onze handige wetwijzer
De nieuwe bouwwetten zijn op 1 januari van kracht geworden, met ingrijpende veranderingen die een impact hebben op alle betrokkenen. Het is daarom essentieel om te begrijpen wat er precies veranderd is in jouw vakgebied, en hoe je deze veranderingen in jouw voordeel kunt laten werken. Op deze pagina vind je meer informatie, handige tips en video's over de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) en de Omgevingswet.
Vragen die veel BNA-leden stellen
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Wkb?
Onder de Wkb wordt een scheiding aangebracht tussen de omgevingsplanactiviteit en de technische activiteit van het bouwen. Het bevoegd gezag (o.a. Stedenbouw en Welstand) blijft verantwoordelijk voor de toetsing van de omgevingsplanactiviteit, terwijl een onafhankelijke kwaliteitsborger de kwaliteit van de technische activiteit waarborgt. De kwaliteitsborger beoordeelt of het gerealiseerde bouwwerk voldoet aan het BBL. Bij gerechtvaardigd vertrouwen geeft de kwaliteitsborger een verklaring af, waarna het gebouw in gebruik genomen kan worden. De Wkb heeft impact op de processen, rollen en taken van de architect.
Hoe komt het bestemmingsplan met de geldende bouwregels in de nieuwe wet terug?
Het bestemmingsplan verdwijnt en daar komt de omgevingsvergunning voor in de plaats. Er vindt een technische toetsing plaats, via de Wet Kwaliteitsborging en (ruimtelijke) toetsing, waarin wordt getoetst aan het omgevingsplan van de betreffende gemeenten. Sommige gemeenten werken al met omgevingsplannen, anderen nemen daar de komende jaren de tijd voor. Het is een overgangsperiode waarin je verschillende situaties kunt tegenkomen.
Wat is het doel van deze nieuwe Omgevingswet?
Het achterliggende doel is het stimuleren van de integrale belangenafweging, en verandering in grondhouding van gemeenten: van 'nee, tenzij', naar 'ja, mits', de omslag naar een uitnodigingsplanologie.
Bereid je voor op de Wkb en de Omgevingswet
Hoe verandert de rol en activiteit van de architect?