Projectbeschrijving
Een gebouw als MicroCity
De vraag van de gemeente Utrecht was een heel divers stedelijk programma te realiseren op een kleine oppervlakte in het stationsgebied bovenop een bus- en tramstation. De woningen moesten betaalbaar zijn en voor meerdere doelgroepen en het gebouw moest met de mix van functies bovendien waarde toevoegen aan de stad Utrecht als geheel. Ontwikkelaar ABC Vastgoed en VenhoevenCS wonnen de tender en werkten het ontwerp verder uit in nauwe samenspraak met Bouw21 en de gemeente. Het ontwikkelproces was zeer complex door alle bijzondere randvoorwaarden die het bouwen op deze plek, midden in een binnenstedelijke OV-hub en direct langs het spoor, met zich meebrachten. Transparantie in de samenwerking tussen de partijen stond dan ook steeds centraal; zo kon gezamenlijk steeds direct worden ingespeeld op uitdagingen die zich voordeden.
Het Platform is een opvallende sluitsteen geworden in het gebied, dat door de verspringende volumes een echte eyecatcher is, gelegen aan het aanlandingspunt van de Moreelsebrug, de fietsbrug die centrum en westzijde van de stad over de sporen met elkaar verbindt. Het gebouw ligt aan een plein, waar het volgens het concept van de MicroCity een veelheid aan (publieke) functies toevoegt. Het gebouw van 18.000 m2 is compact in grondgebruik en beslaat slechts 170 m2 stedelijke ruimte. Samen met het dubbelgrondgebruik in een waardevolle omgeving leidt dat tot lagere kosten. Doordat het gebouw onderdeel is van een OV-knooppunt nodigt het uit tot duurzaam vervoer en is autobezit overbodig.
Bouwkosten zijn bespaard door in plaats van voor de voorziene dikke betonnen tafelconstructie te kiezen voor een flexibele lichtgewicht staalconstructie en kolommenstructuur. Die maken het gebouw door de grote overspanningen en verdiepingshoogten, samen met de demontabele aluminium gevel, super flexibel en daarmee toekomstbestendig. Ook is veel beton en staal bespaard. Door de vrije indeelbaarheid zijn aantrekkelijke, hoge ruimtes gemaakt en is een veelheid van woningplattegronden mogelijk. Door de ruimtes ten opzichte van elkaar te verschuiven is veel dakoppervlak toegevoegd dat groen is ingevuld, met zitjes en buitenstraten. Van een openbare plint aan het plein met onder meer een sportfunctie en horeca, gaan de routes verder omhoog het gebouw in via trappen en bruggen naar semi-publieke terrassen tot de privébuitenruimtes. De stedelijke 'tussenruimtes' nodigen samen met de voorzieningen uit tot ontmoeting en uitwisseling. Aan daken en gevels is veel groen toegevoegd gericht op vogels, vlinders en insecten.
In Het Platform zijn 201 huurwoningen gerealiseerd, in oppervlakte variërend van 45 m2 tot 110 m2, voor stedelijke doelgroepen als starters en gezinnen. Een van de kantoorgebruikers is Team Liquid, een E-sportsbedrijf dat op topniveau deelneemt aan internationale gametoernooien. Naast de kantoorruimtes gebruiken zij alle facetten van het gebouw, van de horeca, sportfaciliteiten tot appartementen voor hun internationale talenten.
‘Het mooie van Het Platform is dat het niet alleen een gebouw is maar ook een plek. Een plek om te wonen, maar ook een plek om te zijn en om samen te komen. Het staat in het hart van het stationsgebied en dat betekent dat iedereen die gebruikt maakt van het gebouw ook gelijk gebruik kan maken van de voorzieningen in dit gebied.
’
Eelco Eerenberg, wethouder gemeente Utrecht