Na een circulaire verbouwing van het monumentale pand aan het Spaarneplein opende New World Campus mei 2015 haar deuren. Hier ontmoet een breed netwerk van professionals elkaar om samen te werken, kennis te delen en elkaar te inspireren tot innovatie voor vraagstukken op het gebied van nationale en internationale duurzame ontwikkeling. De huisvesting, een monumentaal kantoorpand dat nieuw leven wordt ingeblazen, past hierbij. Bij de verbouwing spelen hergebruik, duurzame materialen, circulaire financieringsconstructies en sociale duurzaamheid een belangrijke rol.
New World Campus, Den Haag, Spaarneplein 2015
NewWorldCampus is dé plek waar baanbrekende oplossingen worden gevonden voor lokale en mondiale vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Door professionals uit velerlei vakgebieden zowel online als op een fysieke campus in Den Haag samen te brengen ontstaan vernieuwende oplossingen voor de Wicked Problems waar onze samenleving voor staat.
Om de Campus op een goede manier te accommoderen moest de gedateerde kantoorinrichting stevig op de schop. Daarbij is heel bewust gekozen voor een aanpak die recht doet aan het organische en flexibele karakter van de Campus en die het monumentale karakter van het pand versterkt. Heel nadrukkelijk werden voor de verbouwing een aantal duurzame uitgangspunten geformuleerd, zoals het beperken van afval door hergebruik, zoveel mogelijk gebruik in plaats van bezit, sociale impact en materialen die goed zijn voor mens en milieu.
Reuse
Het bestaande tapijt is voor een aanzienlijk deel hergebruikt, zowel als vloerbedekking als in meubels. Op een aantal plekken is nieuw tapijt toegevoegd, gemaakt van vissersnetten die lokale vissers uit de Filippijnen opvissen uit zee of van bonen die groeien op de meest onvruchtbare stukken aarde van Afrika en daarmee de lokale bevolking een bron van inkomsten biedt.
Recycle
Vrijkomende materialen zoals puien, plafondelementen en deuren zijn dooreen sociale werkplaats meegenomen en verkocht of gebruikt. In de totale verbouwing (ca 2500m2) is uiteindelijk zeer beperkt materiaal als afval afgevoerd, niet meer dan 1,5 container (8m3).