Het Upcycle-Centrum-Almere is een modern iconisch paviljoen dat ruimte biedt aan alle facetten van de circulaire economie en meer circulaire ondernemers zal aantrekken. Het gebouw zelf is ook circulair, gemaakt van afval=grondstoffen uit Almere, volledig demontabel en energieneutraal.
Het beheerdersgebouw biedt als een ‘cockpit’ goed overzicht op de toegang en het perron. Het verhoogde perron maakt het gemakkelijk de spullen in de containers te storten. Onder het perron zijn ruimtes waar het ingezamelde afval wordt ontmanteld, opgeslagen en tot nieuwe producten kan worden verwerkt. Vanuit enkele ruimtes met een etalagefunctie kunnen (startende) ondernemers producten maken en verkopen. Het dak en de schil bieden gebruiker, bezoeker en de gebrachte grondstoffen beschutting tegen weersinvloeden. Op de 3e bouwlaag is ruimte gemaakt voor educatie en innovatie. De educatieruimte wordt het komende jaar langzaam maar zeker ingericht met ter plaatse geproduceerd meubilair.
Reuse
Upcycle Centrum Almere is zelf ook een upcycleproduct. Het is gerealiseerd met onder andere sloopmateriaal van het zwembad, de sporthal en de voormalige gemeentewerf in Almere. Het gebouw toont wat hergebruikt materiaal is, zonder aan architectonische kwaliteit in te leveren. Ten behoeve van het Upcycle Centrum heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van een drietal te slopen gebouwen in Almere, waarbij is onderzocht en vastgelegd welke materialen waar hergebruikt zouden kunnen worden . Aanvullend hoe deze op een architectonisch en constructief verantwoorde manier toegepast zouden kunnen worden, zonder dat de kosten hoger worden dan de baten. Zo zijn staalconstructies uit de gesloopte gebouwen opnieuw constructief ingezet (herkenbaar gemaakt door ze antraciet te coaten). De wandtegels in het sanitair waren reservetegels die in het zwembad lagen opgeslagen. De wastafels uit de gemeentewerf zijn gereinigd en hergebruikt. De overheaddeuren en het hekwerk om het terrein zijn afkomstig van de gesloopte sporthal in Almere.
Remanufacture
Het Upcyclecentrum laat mensen anders naar afval kijken: autobanden werden fietsenrekken, fietswielen zijn omgetoverd tot hekwerk en gegalvaniseerde luchtkanalen zijn hergebruikt als gevelbeplating van het beheerdersgebouw. De houten gevel is deels gemaakt van gerooide Almeerse bomen die moesten wijken voor de vernieuwde A6, en deels van bijvoorbeeld oude traptreden, voormalige kleedkamerbankjes en gesloopte steigers. Onder het perron zijn ruimtes waar het ingezamelde afval wordt ontmanteld, opgeslagen en tot nieuwe producten kan worden verwerkt. Vanuit enkele ruimtes met een etalagefunctie kunnen (startende) ondernemers producten maken en verkopen.