2020 De stad van de toekomst - hier en nu

In het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 organiseerden BNA Onderzoek en Vereniging Deltametropool in samenwerking met Atelier X (ministerie van BZK) en de TU Delft een reeks workshops voor steden met een transformatieopgave. Hierbij werden de lessons learned uit ‘De stad van de toekomst’ vertaald naar concrete plekken en vraagstukken. De ontwerpprincipes en lessen die zijn geleerd in de eerdere ontwerpstudie, konden op die manier helpen om uitgangspunten voor integrale gebiedsontwikkeling scherp te krijgen.

DE STAD VAN DE TOEKOMST HIER EN NU - KENNISDISSEMINATIE

Aan de slag met G40- en kleinere gemeenten

Kunnen we de lessons learned uit de ontwerpstudie doorvertalen naar andere plekken en gemeenten? Kan de methodiek van ontwerpend onderzoek als waardevol beleidsinstrument ook op andere plekken worden toegepast? Wij denken van wel. Het verbeelden van complexe maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken en het samen met gebiedsstakeholders ontwerpen van een gedeelde visie op de toekomst van een gebied, kan leiden tot gedragen plannen voor de toekomst.

Daarom nodigden wij eind 2020 en begin 2021 steden, die een concrete testlocatie hadden waar een frisse blik welkom was, uit voor workshops. Negen gemeenten brachten een testcase in waar complexe vraagstukken spelen rondom transitieopgaven. Voor elk van deze casussen werden twee ontwerpteams uit het ‘De stad van de toekomst’-traject uitgenodigd, die affiniteit hebben met de thema's die in het gebied spelen. Samen met stedenbouwkundigen en uitvoerende diensten van de desbetreffende gemeente, en stakeholders uit het gebied bogen zij zich in 4 uur durende workshopsessies over het gebied.

Tijdens deze werksessies werd naast algemene kennis vanuit de ontwerpstudie concrete tools en denkrichtingen gebruikt, zoals: ruimtelijke plaatshouders voor infra als ruggengraat voor ontwikkeling; overkluizing van sporen; sport en gezondheid als verbinder; extreme dichtheid als kwaliteit; overmaat als kans; de kwaliteit van de openbare ruimte als basis voor ontwikkeling; het watersysteem als leidend concept of de beloopbare stad en concepten voor nabijheid als opstap. (zie ook de folder ‘De stad van de toekomst-lessons learned’).

Het doel was om aan het eind van de werksessie nieuwe inzichten te hebben ontwikkeld en ontdekkingen in de vorm van uitgangspunten voor een gebiedsontwikkeling. De deelnemende gemeenten kregen als eindproduct een beeldend document met daarin een verslag van het proces en de benoemde uitgangpunten. Deze verslagen zijn hier te bekijken.


De workshops zijn een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, Vereniging Deltametropool, TU Delft en Atelier X (Ministerie van BZK) en worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Agenda Stad en het programma Stedelijke Transformatie.