Particuliere Woonbeleving
Architectenbureau Vincenth Schreurs BNA
Het Kruishuis
De kruisvormige nieuwbouwwoning is er één vol contrasten, van binnen volledig van hout (CLT) en van buiten sculpturaal met een stalen bekleding. Het huis biedt zijn bewoners een rustplek om zich terug te trekken maar tegelijk volop te genieten van het omringende groen. In de toekomst zal het langzaam worden opgenomen in het nieuw aangeplante bos.
Toelichting categorie
Het kavel maakt onderdeel uit van een plan met een aantal woningen op de locatie van een voormalige boerderij aan de rand van de gemeente Dinxperlo (rood voor rood regeling). In de visie van de gemeente was er sprake van een aantal kavels binnen ‘groene kamers’. Met het gebruik maken van de optie voor het aankopen van extra m2 is er een groter perceel vrijgekomen. Het was de wens van de opdrachtgever om het bos nog verder te versterken waardoor de woning verscholen ligt in een grote boskamer. Dit geeft een prachtige beleving van de natuur vanuit de woning. De verschillende seizoenen zijn nadrukkelijk aanwezig. De bomen -eiken die goed tegen droogte kunnen- geven bovendien veel schaduw, wat wenselijk is met de steeds hogere temperaturen en het vele glas aan de woning. Straks geven de bomen rondom de woning de benodigde schaduwwerking. Buiten. “Binnen de vier ‘armen’ van de woning ontstaan straks buitenruimtes met ieder een eigen sfeer: van schaduwrijk bos aan de noordkant tot een wilde kruidenbeplanting met veel zon aan de zuidkant. Deze kwartieren zijn ingericht met hulp van tuinarchitect Esselink uit De Heurne. Uiteindelijk moet de woning, mede door zijn kleur, geringe hoogte, groendaken en deels verzonken niveau, helemaal opgaan in de groene omgeving. Inmiddels hebben we vier seizoenen meegemaakt in onze nieuwe woning en kunnen we zeggen dat we nog steeds helemaal blij zijn met het ontwerp. We beleven de seizoenen intens dankzij het vele glas. In de winter zoeken we meer de knusse zitkuil op, in de zomer gaan de deuren open en zitten we veel buiten. Ons doel van een niet-alledaagse woning die helemaal bij ons past en omgeven wordt door groen, is bereikt!” De keuze voor de categorie is op zich voor de hand liggend, hier is werkelijk sprake van een particuliere woonbeleving. Maar we hadden ook voor de overige categorieën kunnen kiezen: de woning is een karakteristiek iconisch gebouw aan de rand van een dorpskern. Een nieuw aangelegd ‘bos’ en wilde bloementuin creëren een mooie overgang van omringende natuur naar de bebouwing met meer biodiversiteit. Kortom een stimulerende omgeving voor bewoners en bezoekers. Natuurlijk gaat het hier om het indienen van een gebouw. Maar meer dan dat, wij zijn vooral TROTS dat de opdrachtgevers tot het einde toe, door het maken van heldere keuzes, hebben weten vast te houden aan het eenvoudig en krachtig concept en architectonische kwaliteit.
Toelichting ontwerp
De opdracht was om een fijne en warme gezinswoning te ontwerpen met veel glas en uitzicht en daarbij te streven naar eenvoud en de woning in de toekomst te laten opgaan in de omgeving. Om aan de eis van het volledige programma op de begane grond te voldoen en tegelijk de wens om iedere ruimte uitzicht te bieden is ervoor gekozen om de plattegrond een kruisvorm te geven. De woning is mede geïnspireerd op het klassieke beeld van Palladio (villa rotonda) waar elke woonkamer een (ander) zicht heeft op het omringende landschap. Waar daar de loggia eindigde op de kop, zijn het hier de buitenplekken. Dit komt voort uit de wens om vanuit de woning niet maar één beleving van het landschap te willen ervaren maar zowel bos en openheid te zien in relatie tot lange zichtlijnen. Het langwerpige hoofdvolume, waar de woonruimtes zich bevinden, heeft een zadeldak. Daar doorheen ‘gestoken’ zit een tweede langwerpig volume met slaapkamers, dat zich 40 cm onder het maaiveld bevindt en een plat groendak heeft. De woning houdt zo de uitstraling van de door de gemeente gewenste schuurwoning, maar biedt toch voldoende plek om alle ruimtes op de begane grond te huisvesten. Door de kruisvorm ontstaan er bovendien vier verschillende buitenruimtes in de ‘oksels’ van de woning. Iedere buitenruimte heeft zijn eigen sfeer en functie. De opdrachtgevers hadden de wens om een houten huis te realiseren maar tegelijk ook de wens om stalen gevelbekleding toe te passen op de gevels en het dak van de woning. De groenachtige kleur van het staal verandert onder invloed van het zonlicht en mengt goed met het omringende groen. Dit wordt versterkt doordat de woning deels een groendak heeft en doordat het vele glas de groene tuin weerspiegelt. Het CLT is binnen overal in het zicht gebleven en zorgt voor warmte als tegenhanger van het glas, beton en staal. Grote glaspuien van vloer tot plafond zorgen voor een weids uitzicht op de omgeving. Doordat de woning zich op sommige plekken onder het maaiveld bevindt, wordt het ‘opgaan in het groen’ verder versterkt. Bovendien lopen de CLT-plafonds op verschillende plekken van binnen naar buiten door, alleen onderbroken door een glaspui. Lange zichtlijnen geven vanuit bijna iedere plek in de woning zicht op buiten. Gedurende het hele proces is er met elkaar gestuurd om een eenvoudig maar krachtig beeld te realiseren door de eenvoud in materiaalkeuze (hout binnen, staal buiten) en de detaillering te bewaken.