Identiteit & Icoonwaarde
Thonik ism MMX architecten

Studio Thonik

Studio thonik is een manifest van thoniks designfilosofie - gekenmerkt door maatschappelijk engagement en een speelse omgang met het modernisme. Het is een icoon voor de Wibautstraat en een ‘act of proof’ voor een alternatieve stadsontwikkeling: als creatieven hun eigen ruimte ontwikkelen leidt dit tot meer diversiteit en kwaliteit in de stad.

Toelichting categorie

De Wibautstraat kent meerdere iconen. Recht tegenover het thonik gebouw is het Cygnus gymnasium van Commer de Geus & Ben Ingwersen uit 1956 (rijksmonument). ‘It was modelled on Le Corbusier’s iconic ‘Unité d’Habitation’, schrijft Arcam. Naast het thonik gebouw staat een appartementengebouw van Bedaux de Brouwer Architecten. Zij noemen het ‘een sculpturaal volume in baksteen dat refereert aan de baksteenarchitectuur van de Grensstraat’. Ook de kaarsrechte verhoogde middenberm van Landschapsburo Sant en Co ism Ton Schaap is iconisch. Deze middenberm refereert aan de spoorbaan die hier tot 1939 lag. Het thonik gebouw past in deze context en verhoogt de identiteit van de straat. Naar drie zijden vrijstaand in de straat, waarbij het anderhalve meter uit de rooilijn steekt. Het patroon van zwartwitte strepen brengt balans en ritme in het volume. De vierde gevel is een blinde gevel aan de Grensstraat kant. Dit wordt een groene gevel die mooi aansluit op de lommerrijke straat. Het volume van het thonik gebouw is klein voor de Wibautstraat en groot voor de Grensstraat. Door zijn strepen, de balkons en de buitentrap heeft het gebouw een sterke aanwezigheid. Door de grote ramen en de opvallende gevel is er veel interactie met de omgeving. Maar ook het programma is gericht op deze interactie. Op de begane grond en 1ste verdieping is er horeca (bgg een sake en thee bar, op de 1ste een omakase restaurant). Op de 5de verdieping met het dakterras een event space. Het gebouw weerspiegelt de identiteit van de ontwerper/ontwikkelaar/gebruiker. Het is een karaktervol accent dat past in zijn omgeving. Het gebouw geeft uiting aan de ideeën achter het gebouw: • Zelf ontwikkelen voor eigen gebruik door creatieven maakt de stad divers • Door passie gedreven in plaats van economisch gewin, de stad wint aan kwaliteit • Een levendig programma met veel interactie: een sakebar en omakaze restaurant onderin en een eventspace met dakterras bovenin • Duurzaamheid door multifunctioneel bouwen: op elke verdieping kan gewoond of gewerkt worden en op de bgg en 1 hoog is bovendien horeca en detailhandel mogelijk, zo blijft het gebouw steeds relevant en daarmee duurzaam • Uitgesproken ontwerp met oog voor detail • Multidisciplinair samenwerken • Postzegel architectuur: kleine inpassingen in de stad, met een hoge ambitie Op deze wijze draagt het gebouw bij aan een levendige gezonde straat, stad en samenleving.

Toelichting ontwerp

Het gebouw is ontworpen door Thomas Widdershoven (thonik) in samenwerking met Arjan van Ruyven (MMX architecten). De basisopzet van het ontwerp is een stapeling van vloeren die multifunctioneel kunnen worden ingezet. Het stapelen is consequent doorgevoerd in de prefab constructie met een vast ritme van 2 m wand en een gevelopening van 2,4 m van vloer tot plafond. Door de kozijnen zo te detailleren dat deze wegvallen achter de betonwand en de gevelafwerking ontstaat er een scherpe overgang van open en dicht. De vaste breedtemaat van de ramen is op de open hoeken van de voorgevel doorgezet. Tezamen met het uit de rooilijn plaatsen van het gebouw staat deze zowel van binnen als van buiten in de Wibautstraat. Het multifunctionele karakter van het gebouw is verder vertaald door het toevoegen van balkons aan de zijgevels. Een verdieping kan hierdoor kantoor, woning of studio zijn. De tweede vluchtweg is ingezet als beeldbepalend element. Naast een praktische oplossing om voldoende vloeroppervlak te behouden is de trap een intermediair met de bordessen van de trap als balkons aan de Wibautstraat. De begane grond en bovenste verdieping zijn extra hoog uitgevoerd als een eigentijdse knipoog aan een klassieke architectuur met een voet, middenlijf en kop. Om trap, balkons en gevel als één geheel samen te vatten is een radicaal patroon van witte en donker grijze strepen ontworpen, een referentie naar eerder werk van studio thonik..De scherpe detaillering met de directe overgang van open en dicht moest ook tot uitdrukking komen in de detaillering van de strepen. Trespa Meteon Lumen bleek hiervoor de beste maar ook een voor de binnenstad van Amsterdam bijzondere keuze als gevelafwerking te zijn. De New York Grey grijze stroken zijn met 15 cm iets smaller dan de witte stoken van 18,5 cm. Een -zwarte- naad van 1,5 cm tussen de panelen zorgt ervoor dat er een optische balans in dit verschil van breedte ontstaat. We zien een multifunctioneel gebouw als de beste strategie om duurzaam te bouwen. Door de mogelijkheden van het gebruik als kantoor en woning vanuit het bouwbesluit en bestemmingsplan in het ontwerp op te nemen zijn heel veel invullingen mogelijk en blijft het gebouw zonder aanpassingen flexibel bruikbaar in de toekomst. Binnen is de afwerking daarom elementair: ruw betonnen plafonds, gevlinderde betonnen vloeren en wit gesausde muren.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche