Identiteit & Icoonwaarde
RO&AD Architecten en RAU
Tij
TIJ is de grootste van een reeks vogelobservatoria in en Haringvliet en is onderdeel van het Droomfondsproject. Een project van de gezamenlijke natuurorganisaties om, naar aanleiding van het Kierbesluit Haringvliet de natuur in het Haringvliet te verrijken en de effecten hiervan waarneembaar en toegankelijk te maken.
Toelichting categorie
De opgave was om een Icoon voor het Haringvliet en de deltanatuur in Nederland te maken. De doelsoort van het gebied is de Grote Stern, een trekvogel die van de Zuidpool naar de Noordpool trekt, en dan onderweg in dit gebied broedt. Tij is gemodelleerd naar het ei van deze Grote Stern. Hij ligt ook een beetje scheef in het zand, zoals de vogel ook het ei in het zand zou leggen. Het plan bevat niet alleen het observatorium, maar ook een landschapsplan van HNS Landschapsarchitecten, waarin het hele gebied van natuurgebied de Scheelhoek beleefd wordt naar het observatorium toe, Onderweg zijn verschillende biotopen voor vogels (oeverzwaluw, steltlopers, visdieven etc.) aangelegd en dus ook te zien. Om de vogels ongezien te benaderen bestaat het laatste deel van de route uit een tunnel gemaakt van tweedehands meerpalen en steenschotten. Deze tunnel is bedekt met zand, omdat dat een mogelijke broedplek is voor steltlopers. Het eindpunt van de route is een houten ei, waarin je de broedende sterns en al het andere moois van de Scheelhoek kan bekijken.
Toelichting ontwerp
Tij ligt in een landschappelijk ontworpen nest van riet, kastanje palen en zand. Het is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen met vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. De constructie bestaat uit een file-to-factory Zollinger constructie, waarmee in hout grote overspanningen gemaakt kunnen worden, met relatief kleine onderdelen.
Het onderste deel, dat onder water kan komen te staan bij hoog water, is gemaakt van Accoya, het bovenste deel van grenen. De bedekking is van lokaal riet, dat aan de binnenkant van de dijk is geoogst. De rietbedekking stopt vlak boven de hoogst mogelijke hoogwaterlijn. Via een hybride hout-betonvloer wordt de binnenkant ontsloten van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de broedeilanden, de Haringvlietdam en de directe omgeving.