Stimulerende Omgevingen
MIX architectuurMIX-paviljoen
Als ontwerper van bijzondere woonomgevingen met positieve impact op mens en natuur, ontwierp MIX architectuur een eigen kantoor dat klaar is voor de toekomst. Het houten paviljoen ligt aan de bosrand op loopafstand van het station, op de grens van stad en natuur. Het is maximaal duurzaam, gebouwd met biobased materialen en nu al Paris Proof.
Fotografie
Reinier Ubels (MIX architectuur)
Toelichting categorie
Gezonde, inspirerende werkomgeving
Het nieuwe kantoor van MIX architectuur is voor uiteenlopende doelgroepen en op verschillende schalen een stimulerende omgeving. Ten eerste is het een gezonde, inspirerende werk- en ontmoetingsplek voor werknemers en gasten. Het houten bospaviljoen heeft een interieur met open ateliersfeer. Alle ruimten liggen rond het centrale, lichte hart én hebben een rechtstreekse verbinding met de natuurrijke omgeving. Het interieur kenmerkt zich door een puur en eerlijk karakter en sluit aan bij de bosrijke omgeving. Voor een comfortabele akoestiek zijn zorgvuldig ontworpen details toegevoegd, zoals een verfijnd lattenplafond met geïntegreerde verlichting en wandbekleding van gerecyclede petflessen. Functie en vorm zijn duidelijk met elkaar verbonden.
Natuurinclusieve bostuin met meerwaarde
MIX architectuur investeert heel bewust in klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen om daarmee waarde toe te voegen aan de wereld om ons heen. De natuurlijke bostuin rond het paviljoen is daarom als integraal onderdeel van het geheel ontworpen met de landschapsarchitect. Het gebouw staat rondom met de voeten in het groen. De auto blijft op afstand; via informele paden kom je te voet of met de fiets bij de entree. De bostuin zorgt voor een geleidelijke overgang tussen het bos en de stad. Net als het gebouw is ook de bostuin maximaal duurzaam ontworpen. We verdienen waarde voor de natuur door onder meer vergroting van de biodiversiteit, beperking van hittestress, verbetering van de hemelwaterhuishouding en verlaging van de energiebehoefte. De bostuin is zo een gezonde en uitnodigende omgeving voor mens en dier.
Practice what you preach
Met het MIX-paviljoen wil MIX architectuur laten zien dat (en hoe) het realiseren van een maximaal duurzaam en circulair kantoor mogelijk is. We willen andere ondernemers stimuleren en aanmoedigen om ook tijd, aandacht en middelen te investeren in duurzame, circulaire ontwerpen. Hoge ambities zijn waar te maken door logische, heldere keuzes te maken en lowtech-oplossingen te gebruiken.
Het nieuwe kantoor blijkt een nog sterkere aantrekkingskracht te hebben dan vooraf gedacht. (Potentiële) opdrachtgevers en samenwerkingspartners nodigen zichzelf uit in het MIX-paviljoen om meer te zien en leren. Om circulair, biobased en natuurinclusief ontwerpen en bouwen verder te stimuleren organiseert MIX architectuur rondleidingen en lezingen voor bouwgerelateerde bedrijven, gemeentes en studenten.
Toelichting ontwerp
Het houten MIX-paviljoen ligt op de grens van de Veluwe en de stad. Het grenst aan de getransformeerde, historische kazernegebouwen en gebiedsontwikkeling World Food Center. Het station ligt op loopafstand.
Om de nieuwbouw op een logische manier op de gebogen laan te laten reageren is het volume opgedeeld in twee verspringende beuken. Zo ontstaan tevens plekken met een eigen functie en beleving: de entreezone aan de wegzijde en een beschutte picknickplek in het bos. Tussen de volumes zit een glazen ‘knip’ met de entree. In dit middendeel zijn de trap en vide het hart van het gebouw. Het heldere gebaar van de verspringende delen past naadloos op de plek en is tevens een knipoog naar het oude Protestants Militair Tehuis.
Het gebouw nestelt zich in het glooiend aflopende terrein. Door het hoogteverschil getrapt op te vangen met natuurlijke keerwandjes zijn beide verdiepingen maximaal met het landschap verbonden.
Duurzaam op alle vlakken
MIX heeft het kantoor zo duurzaam mogelijk ontworpen. Biobased, hernieuwbare materialen zijn beter voor mens en wereld, dus het ontwerp is bijna volledig in hout. Het houten casco bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers en CLT-wanden en -vloeren. De liggers zijn in de lengterichting geplaatst om de ‘schone’ plafonds en de lengterichting van het gebouw te benadrukken. Waar het gebouw in de grond ligt, is er een grondkerende, getrapte, betonnen fundering. Drager en inbouw zijn van elkaar gescheiden. Flexibiliteit maakt toekomstig gebruik voor andere functies of splitsing in kleinere ruimtes mogelijk. De akoestische isolatie bestaat uit gerecyclede jeans en in de spouw zit dampopen vlasvezelisolatie. Het gebouw heeft 180 pv-panelen, een bodemwarmtepomp, gebalanceerde ventilatie, triple glas en ledverlichting. Het wekt zo meer energie op dan het verbruikt.
Zorgvuldig ontworpen gevels
De gesloten kopgevels zijn bekleed met zwart, thermisch gemodificeerd vurenhout. Op en in deze gevels zijn nestkasten voor vogels en vleermuizen geplaatst. De lange, open gevels zijn gericht op de bosrijke oostzijde en levendige westkant. Ze bestaan uit accoya kozijnpuien met schuivende delen om het bos ook binnen te beleven. De westgevel krijgt extra ritmiek door verticale, zonwerende lamellen. De verticale geleding verwijst naar inspiratie uit het kazerneverleden. Het dak is als vijfde gevel zorgvuldig mee-ontworpen. Beide beuken zijn voorzien van pv-panelen. Het centrale deel is ingericht als natuurdak en heeft grote daklichten boven de tra