Stimulerende Omgevingen
GGH Architecten

Politiebureau Amsterdam Centrum Jordaan

Aanleiding voor de verbouwing en renovatie van het Politiebureau Amsterdam Centrum Jordaan was de verouderde staat van het pand en een indeling die niet voldeed aan het toekomstige gebruik. Hergebruik van het casco, verduurzaming van de gebouwschil en gebruik van nieuwe circulaire materialen maakt dat het gebouw uit 1974 toekomstbestendig is.
Fotografie
- Politie

Toelichting categorie

Weinig organisaties krijgen op zo’n rechtstreekse manier te maken met de effecten van maatschappelijke veranderingen als de politie. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid externe ontwikkelingen, als voor de impact ervan op het dagelijks werk van politiemensen. De meest cruciale vraag bij strategische keuzes van de politie is dan ook: “Wat zijn omgevings-ontwikkelingen waarop we ons moeten voorbereiden om blijvend te kunnen bijdragen aan een veilig Nederland?” Duidelijk is dat de politie van overmorgen blijvend verbonden wil zijn met wijk, wereld én web. De politie kan niet solistisch te werk gaan: samenwerking met partners in bestaande en nieuwe coalities, is essentieel om nu en in de toekomst een bijdrage te leveren in de samenleving. Vervangende nieuwbouw van het Politiebureau Centrum Jordaan was vanuit het oogpunt van efficiëntie absoluut wenselijk maar door de strategische ligging van het bureau nabij het Leidse Plein in Amsterdam is er gekozen voor behoud van het gebouw uit 1974. Was het gebouw voorheen een typisch ‘cellenkantoor’ met gesloten kamers die vanuit een donkere middengang ontsloten werden, is de opzet van het interieur nu open, licht en transparant. Leidinggevenden hebben nu veel beter overzicht en onderlinge communicatie is veel directer. Ontmoeting gaat vanzelf, het teamgevoel is aanzienlijk verbeterd. Er is keuze aan een diversiteit aan werkplekken met een machtig uitzicht op de historische omgeving van Amsterdam.

Toelichting ontwerp

Het oorspronkelijke gebouw (architect Anna Clasina van Hattem, bouwjaar 1974) heeft een casco van kolommen, liggers en vloeren van beton. Hierdoor kon de oorspronkelijke indeling grotendeels worden verwijderd om ruimte te maken voor een nieuwe indeling die voldoet aan de eisen en wensen van het Flexibel Werken Concept van de politie. De hoofdstructuur met de positie van de 2 trappenhuizen, de lift, de toiletgroepen, technische schachten en technische ruimten is intact gehouden. Het nieuwe ruimteprogramma bestaat uit publieksruimten, samenwerkruimten, open- en gesloten werkruimten met een diversiteit aan soorten werkplekken, vergaderfaciliteiten, ophoudgebied met ophoudkamers en advocatenruimten, kleedkamers. Ondanks de lastig in te delen vorm van het bestaande gebouw (lang, ondiep, dichte achtergevel, 6 lagen hoog en direct grenzend aan het openbare trottoir) is het gelukt om een functionele indeling te maken. Allereerst zijn de ongewenste verkeerskruisingen van publiek, politiemedewerkers en arrestanten opgelost. Hier zijn nu strikt gescheiden ingangen en routes voor gemaakt. Voorheen was het gebouw een typisch kantoorgebouw bestaande uit een middengang met gesloten kantoorkamers. In het nieuwe ontwerp zijn de gesloten functies (vergaderen, opslag, facilitaire ruimten, technische ruimten) in een zone tegen de gesloten achtergevel geplaatst. De ontmoetingsruimten en werkruimten (open en besloten) zijn in een grote open zone langs de voorgevel gelegd met veel daglicht en uitzicht. De toegangen van de middengang tot de werkruimten zijn verbreed, open gehouden en geaccentueerd met portalen in eiken. Zo heeft men uitzicht en daglicht in de middengang. Door de open opzet zijn collega’s goed vindbaar en wordt ontmoeting gefaciliteerd. De rustige en heldere basis van het exterieur is doorgezet in het interieurontwerp. Rust en terughoudendheid in het kleurgebruik waardoor het interieur een tijdloze uitstraling heeft gekregen. Kleur wordt toegevoegd door de medewerkers met de fel geel gestreepte uniformen. Waar ruimten omwille van de functie (vertrouwelijkheid) gesloten moeten zijn hebben deze glazen wanden gekregen waardoor ook hier openheid wordt ervaren. Transparante foto’s op de binnenpuien geven een gevoel van privacy en ondersteunen de identiteit.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche