Stimulerende Omgevingen
Spring Architecten

Onderwijscluster Donker Curtius (Het Zandkasteel) Den Haag

Onderwijscluster Donker Curtius biedt onderdak aan ruim 1200 leerlingen, met voor iedereen een eigen plek. Door de strategische positionering van de functies kunnen de scholen gebruik maken van alle faciliteiten. Met parametrische ontwerpmethoden is, samen met de opdrachtgever en het ontwerpteam, een optimaal, duurzaam en gezond gebouw ontworpen.
Fotografie
Loes van Duijvendijk

Toelichting categorie

Het YesCollege samen met het KindcentrumAquamarijn is het onderkomen geworden voor circa 1200 leerlingen in de leeftijd van 0-18 jaar. Het onderwijscomplex heeft haar plek gevonden in het groene middengebied van De Driehoek Loosduinen. Het gebied van de “wandelgangen” heeft er een wandelgang bijgekregen dat als een binnen-passage door het complex snijdt en de bijzondere functies in het gebouw zichtbaar maakt. Natuur en landschappelijkheid is hier leidend; hout als materiaal is de drager van de sfeer in en om het gebouw. Hier valt wat te ontdekken. Tweeëntwintig (leer)pleinen zijn als autonome eenheden ontsloten aan de wandelgang. Eigen kleuren zorgen er voor dat een specifiek verblijfsgevoel kan ontstaan, gezamenlijkheid benadrukt wordt en geborgenheid wordt geboden. Elke leerling hoort erbij. Diverse details en bijzondere daglichttoetreding geven het gebouw aaibaarheid en glans. Het zal weinig energie kosten om het gebouw aan het eind van haar levensduur te ontmantelen: het is immers een volledig demontabel gebouw. Om de koellast voor het energie neutrale gebouw te miniseren zijn de ramen van de lokalen uitgevoerd met wimpers. Ze houden de ergste warmte buiten maar staan toe dat er uitzicht is vanuit het lokaal en inkijk van buitenaf en geven het gebouw het eigen karakter.

Toelichting ontwerp

Het onderwijscomplex heeft haar plek gevonden in het groene middengebied van De Driehoek Loosduinen; het gebied van de “Wandelgangen”. Gebouwdelen met een oplichtende strandzandkleur manifesteren zich als duinen in het landschap. Leerlingen van het kindcentrum hebben de school – hoe toepasselijk – tot ‘het Zandkasteel’ gedoopt. Er is een “wandelgang” bijgekomen, die als een binnen-passage snijdt door het complex en de bijzondere functies in het gebouw zichtbaar maakt. De kleuren van duinen en zee zijn binnen ook leidend geworden voor de sfeer in het Kindcentrum. Voor het Yes College zijn drie vogels die zich thuis voelen in Den Haag voor de toepassing van kleuren leidendHet theater, de bibliotheek, het speellokaal, de tribunetrap van de aula, een trappenhuis, en de hele kaplaag buiten zijn in hout uitgevoerd. De entrees naar de “wandelgang” binnen zijn royaal en in het oog springend. Eenmaal binnen komt op een prikkelende manier de levendigheid van de organisaties in beeld. Er valt wat te ontdekken. Langs de bijzondere functies via een korte doorgang kom je telkens op een rustig gelegen centraal leerplein waar acht tot tien lokalen omheen gesitueerd zijn. Zo zijn er twaalf leerpleinen en tien bijeenkomstpleinen die allemaal direct of via een kort doorsteek te bereiken zijn. De pleinen worden allemaal gekenmerkt door een opvallende en eigen kleur zodat een specifiek verblijfsgevoel kan ontstaan, gezamenlijkheid benadrukt en geborgenheid geeft, passend bij de doelgroep. Elke leerling hoort erbij. Er valt wat te beleven omdat het overal weer anders is, maar ook op verschillende schaalniveaus biedt zich iets aan. Diverse details en manieren van daglichttoetreding geven het gebouw glans. Doorzichten zorgen voor verbinding. Zowel horizontaal als verticaal valt het licht in het gebouw. Vides zorgen voor de ruimtewerking in combinatie met het licht. Er is heel bedachtzaam (parametrisch) met daglichttoetreding omgegaan. Met het zonlicht komt immers ook de warmte binnen. Om de koellast voor het gebouw te miniseren zijn de ramen van de lokalen uitgevoerd met wimpers. Ze houden de ergste warmte buiten maar staan toe dat er uitzicht is vanuit het lokaal en inkijk van buitenaf. 1166 zonnepanelen op het dak zorgen er mede voor dat het gebouw energieneutraal is. Het zal weinig energie kosten om het gebouw aan het eind van haar levensduur te ontmantelen het is immers een volledig demontabel gebouw.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche