Identiteit & Icoonwaarde
Mecanoo Architecten

Raadhuis en Stadskantoor Heerlen

In het ontwerp van Mecanoo vormt het nieuwe elegante Stadskantoor een uitgebalanceerde compositie met het bestaande Raadhuis. De gebouwen liggen als yin en yang in het heuvellandschap en stralen een tijdloze schoonheid uit passend bij het Heerlen van de jaren vijftig/zestig, een periode waarin Heerlen een zeer moderne en optimistische stad was.
Fotografie
Ossip van Duivenbode

Toelichting categorie

Om beide gebouwen stevig in hun context te verankeren, is het Limburgse heuvellandschap doorgetrokken naar de locatie en voelbaar gemaakt door de niveauverschillen van de Geleenstraat en het Raadhuisplein te accenturen. Door slim gebruik te maken van de topografie zijn een aantal functies van het compacte nieuwe Stadskantoor onder het maaiveld geplaatst. Aan de lagergelegen Geleenstraat ligt de transparante entree die het Stadskantoor en het Raadhuis met elkaar verbindt. De route naar de entree wordt gemarkeerd door beplanting, bestrating en zitelementen, waardoor het publieke karakter van het Stadskantoor wordt versterkt. Het Raadhuisplein is bovendien met een route verbonden met het Romeins Kwartier en het kernwinkelgebied van Heerlen. Door de terugliggende, transparante plint lijkt het Stadskantoor vanaf het Raadhuisplein bijna te zweven en worden voorbijgangers uitgenodigd een blik naar binnen te werpen. De materialisering van het Stadskantoor is geïnspireerd door de traditionele Limburgse bouwstijl. De gevel is van wit gekeimd baksteen met royale, diepe gevelopeningen en raamkaders die aansluiten op de klassieke verhoudingen van het Raadhuis. De witte gekeimde gevel en de natuurstenen kernen in het nieuwe Stadskantoor vormen een inversie van Peutz’ materiaalgebruik die wit gekeimd baksteen toepaste in het interieur en natuursteen voor de gevel. Door het ingetogen gevelritme en de subtiele materiaalkeuzes zijn de twee gebouwen met elkaar verweven.

Toelichting ontwerp

Zowel de kantoren in het Raadhuis als in de nieuwbouw zijn ontworpen als een flexibele, maar vooral ook prettige en comfortabele werkomgeving. In het nieuwe Stadskantoor verbindt een vide de publiekshal met de kantoorclusters op de verdiepingen en creëert visuele relaties tussen medewerkers onderling en met de bezoekers in de publiekshal. Rondom de vide liggen op elke laag twee of drie clusters met een groot scala aan werkplekken. Langs de gevel liggen de bureauwerkplekken. Overlegplekken en ontmoetingsplekken zijn dichtbij of aan de vide geplaatst. Deze middenzone heeft een informeel karakter met bijzonder vormgegeven meubels die de identiteit van de verschillende verdiepingen versterken. Beplanting draagt bij aan een gezonde, groene omgeving, zowel buiten op het plein als binnen in het interieur. Een uitnodigende routing langs groene binnenwanden stimuleert trapgebruik en informeel overleg. De gebruikte materialen in het interieur hebben een warme, natuurlijke uitstraling en dragen bij aan een gezond en prettig werkklimaat. Het resultaat sluit daardoor nauw aan bij de gebruikerswensen. De bovenste verdiepingen van zowel het Raadhuis als het Stadskantoor hebben buitenruimtes met extra overlegmogelijkheden voor medewerkers met een prachtig uitzicht over de stad en het heuvellandschap. De historische publiekshal in het Raadhuis is in ere hersteld en getransformeerd in een vergadercentrum. In het hart van deze ruimte bevindt zich het 'ontmoetingsplein', een plek waar ondernemers en lokale bestuurders elkaar formeel en informeel kunnen ontmoeten. Ook de Raadzaal kreeg een upgrade. Technische installaties zijn vernieuwd en de zaal is bekleed met houten latten en akoestisch stucwerk. Door een slimme doorbraak wordt meer ruimte geboden aan zowel grote raadsvergaderingen als kleinere commissievergaderingen.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche