Stimulerende Omgevingen
Royal HaskoningDHV

De Nieuwe Sluis

Royal HaskoningDHV kreeg de opdracht om een nieuw kantoorgebouw met magazijn en werkplaatsen voor LyondellBasell in het Havengebied van Rotterdam te ontwerpen. Het is een indrukwekkend gebouw geworden dat optimaal veilige werkomstandigheden biedt, de samenwerking tussen de afdelingen versterkt en de werkprestaties bevordert.
Fotografie
Jane van Raaphorst

Toelichting categorie

Er zijn meerdere aspecten die dit gebouw bijzonder en tot een stimulerende omgeving maken, van de aandacht die besteed is aan het welzijn van medewerkers tot de technische veiligheidsvoorzieningen. In dit gebouw zijn zowel kantoren, werkplaatsen als het magazijn ondergebracht. Het feit dat alle medewerkers letterlijk onder één dak werken, versterkt de samenwerking tussen de afdelingen en bevordert de werkprestaties aanzienlijk ten opzichte van de oude situatie toen alle werknemers verspreid over meerdere gebouwen zaten. Het samenbrengen van werknemers en functiegroepen in één veilig gebouw was dan ook de start van het ontwerptraject. Door het gebouw heen lopen lange verbindingsgangen die het kantoorpersoneel verbinden met hun collega’s van de werkplaatsen en het magazijn. Van meet af aan stond vast dat de opdrachtgever beslist geen ‘grijze doos’ wilde laten bouwen, maar een architecturaal hoogstaand gebouw dat de samenwerking tussen, en binnen afdelingen bevordert en dat tegelijkertijd bestand is tegen alle calamiteiten die in het drukste havengebied van Europa kunnen optreden. Belangrijke aspecten zijn het creëren van een betere (loop-)verbinding en contact tussen de functies en medewerkers, het minimaliseren van logistieke vrachtbewegingen op het terrein en het maximaliseren van overzicht en veiligheid. Het centrale atrium, waar alle medewerkers samen kunnen komen, is visueel uitnodigend door het overzicht en een prettige ruimte door het ruim invallend daglicht. Hier kan iedereen samenkomen tijdens reguliere werkdagen voor meetings, koffiepauzes en de lunch, maar de ruimte is dusdanig ingericht dat deze ook gebruikt kan worden voor grote informatiesessies of speciale aangelegenheden. Er is in dit gebouw speciale aandacht besteed aan alle aspecten van veiligheid. Het meest in het oog springende aspect is echter de stalen constructie die ervoor zorgt dat het gebouw zware drukgolven kan weerstaan. De constructie is dusdanig ontworpen dat het personeel in het gebouw veilig naar buiten kan komen, wanneer er sprake zou zijn van een drukgolf in de omgeving. Daarnaast zijn twee van de drie werkplaatsen ingericht als Shelter in Place (SIP) ruimtes, dit zijn ruimtes die tijdens een calamiteit luchtdicht afgesloten kunnen worden en waarin het personeel 2 uur veilig kan verblijven. Deze ruimtes zijn geheel luchtdicht uitgevoerd met speciale deuren uit de voedselindustrie. Voor de veiligheidsvoorzieningen zijn aparte specificaties opgenomen in het Programma van Eisen

Toelichting ontwerp

Voor Royal HaskoningDHV was dit een multidisciplinair totaalproject, onze services bedroegen het totaalpakket voor het ontwerp en realisatie van het gebouw, terrein, en het gehele vaste interieur. Qua architectuur wilden we een stoer gebouw creëren dat trots zijn plaats inneemt in de haven van Rotterdam. Zo heeft het gebouw materialen en een vormgeving die goed passen bij de industriële omgeving. Dat, gecombineerd met een warm interieur, door natuurlijke materialen als hout, gebruik van recyclede PET-vilt en overvloedig daglicht, maakt het gebouw tot een prettige verblijfplaats en in combinatie met de groene terreininrichting (onder meer open (gras)tegels op de parkeerplaats, Wadi en biodiversiteit in aanplanting) een bijzondere verschijning in het industriële Botlekgebied. De gevel is strak en goed gedetailleerd en uitgevoerd in donkergekleurde staalplaten. Door de combinatie van verschillende profielen, geplaatst in een verspringend ritme, ontstaat een subtiele dieptewerking. De gevel heeft hiermee een symbolische knipoog naar de gebruiker van het gebouw. In het verspringende ritme van de gevel kunnen oplettende personen namelijk het logo van de gebruiker herkennen, dat de inspiratie vormde tot het ontwerp van de gevelaanzichten. Om het gebouw stevig op de ondergrond neer te kunnen zetten, is rondom een strakke, geïsoleerde prefab betonnen plint aangebracht. Behalve dat die plint een esthetisch effect aan het ontwerp geeft, heeft hij ook praktisch nut als bescherming, er wordt op het terrein namelijk veel rondgereden met vorkheftrucks en karretjes.Het atrium is de centrale ontmoetingsplek en herbergt een restaurant en meeting rooms aan beide zijden. Daglicht stroomt er naar binnen via de grote raampartijen aan de oost- en de westkant en via grote, te verduisteren, daklichten. Het atrium is rondom voorzien van een rondgang met ontmoetingsruimtes voor het personeel. De verbindingstrap naar boven is uitgevoerd als tribune waar het personeel kan zitten tijdens bijeenkomsten of gewoon voor een kopje koffie. Daarnaast zorgen de rondgang en de grote tribune ervoor dat iedereen tijdens bijeenkomsten kan volgen wat gezegd wordt en kan meekijken op grote schermen in het atrium. De bekleding van de rondgang van het atrium is uitgevoerd in geperforeerde staalplaat met akoestische backing. In deze platen zijn door middel van de perforaties verschillende afbeeldingen gerelateerd aan de werkprocessen van het bedrijf, alsmede de productielocatie zelf te zien.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche