Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Marc Koehler Architects

Republica

Republica: een circulair stadsdorp. Hoe ziet het collectief duurzaam wonen in de verdichte toekomstige stad eruit? Dat was de vraag achter Republica. Het antwoord is een functioneel zeer gemengd en verbonden 'stadsdorp' in een hoge dichtheid en een verrassende verblijfskwaliteit.
Fotografie
Sebastian van Damme

Toelichting categorie

Republica: een circulair stadsdorp Hoe ziet het collectief duurzaam wonen in de verdichte stad van de toekomst eruit? Dat was de vraag achter Republica, een van de pioniersprojecten in het voormalige industriegebied Buiksloterham in Amsterdam Noord, dat wordt getransformeerd in een nieuw stuk circulaire stad. Het antwoord is een functioneel zeer gemengd en verbonden 'stadsdorp' met een hoge bebouwingsdichtheid van FSI 3 en een verrassende verblijfskwaliteit. “Republica verbindt wonen, werken, sporten, horeca, short & long stay en E-mobility op unieke wijze in een open autovrij ‘super block’ met hoge gebouwen en intieme openbare ruimtes waarin pleintjes, terrassen, zitjes, bomen, planten en waterberging een verrassend lichte stedelijk publiek domein vormen”. Levendige plint Alle techniekruimten, parkeerplaatsen, fietsen, installaties, bergingen, afval scheiding en de logistiek van het hotel zijn in de half ondergronds garage weggewerkt, waarbij is gezorgd voor voldoende daglicht in de parkeerruimte. Zo blijven de gevels gelegen aan het opgetilde maaiveld en de omliggende straten naar alle kanten open waardoor de levendigheid, sociale veiligheid en leefbaarheid wordt vergroot.

Toelichting ontwerp

Loft architectuur De loft architectuur met grote ramen, hoge ruimtes, grote vloeroverspanningen en stoere materialen refereert aan de industriële vormentaal van de Amsterdamse Havens terwijl de natuurstenen pleinen een vrolijke, bijna Zuid-Europese kwaliteit hebben. Het horecagebouw heeft een monumentale gevel en springt iets terug ten opzichte van de rooilijn; de ontstane ruimte, gericht op het zuiden, is ingericht met brede zittreden: de ‘Spaanse trappen’ van Buiksloterham. “Het gegeven gesloten bouwblok (80x80m) hebben we ‘opengebroken’ naar de omgeving en zorgvuldig herschikt tot een ensemble van zes gebouwen, die autovrije pleintjes en stegen vormen, en via twee bruggetjes aansluiten op de bestaande looproutes door de buurt. Het omvat een levendige mix van functies: (midden)huur- en koopappartementen (60-130m2) waaronder een torentje met tien Superlofts, bedrijfsruimtes en co-work flexkantoren, een gym, een twee cafe-restaurants en een apart-hotel. Op het dak komt een saunaclub met zwembad vanwaar je uitkijkt over het IJ”. Open Circulair Bouwen Het zachtgroene torentje met Superlofts en de witte getrapte toren zijn door bewoners ‘zelf’ afgebouwd. Het hotel-appartementengebouw heeft een houten gevel (een hernieuwbare materialen bron). Het werkgebouw is gemaakt van recyclebaar cortenstaal. De horeca en cowork gevel is gemaakt van gerecyclede bakstenen. Zo heeft elk gebouw een eigen duurzaam verhaal, functie en vorm gekregen en kunnen onafhankelijk van elkaar en flexibel ‘meegroeien' met de veranderende tijd (Open Cities). De meeste gebouwen zijn flexibel indeelbaar door de scheiding van drager- en inbouw systeem, grote overspanningen, hoge plafonds en grote raamvlakken (Open Buildings). Onderdelen zijn demontabel en remontabel (Open Systems). Deze Open Bouwen aanpak poogt tot meer betrokkenheid en binding van de gebruikers en leidt tot significant minder sloop en bouwafval in de toekomst. De tijdloze, circulaire en sociale architectuur die Marc Koehler Architects hiermee nastreeft is geïnspireerd op het zogenaamde ‘Open Bouwen’ concept van John Habraken (R.I.P) uit de jaren '60. Zie voor meer info www.openbuilding.co en Www.Superlofts.co

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche