Stimulerende Omgevingen
VANDELUNE studio voor architectuur

Steunpunt Coenecoop

Coenecoop is de circulaire zouthub van de provincie Zuid-Holland. Vanaf deze plek wordt op een innovatieve manier gladheid bestreden. De bestaande gebouwen zijn als donorgebouw voor het nieuwe steunpunt gebruikt. De houten gevel is hergebruikt, de overheaddeuren, sanitair, kozijnen, deuren, keuken, zonnepanelen en de volledige zoutinstallatie.
Fotografie
Rindert van den Toren

Toelichting categorie

Vanaf het vernieuwde Steunpunt Coenecoop wordt door de provincie Zuid-Holland op een innovatieve manier gladheid bestreden. Daar waar de gebouwen in de oude situatie aan de randen van het terrein waren gesitueerd, staat het nieuwe steunpunt juist centraal op de kavel. Het lijkt een kleine ingreep, maar is essentieel in het soepel laten verlopen van het logistieke proces tijdens de piekmomenten. Op die momenten zijn er zeer veel verkeersbewegingen van groot materieel over het terrein, terwijl het zicht vaak slecht is door het gure weer. Chauffeurs moeten strooiers en ploegen (sneeuwschuivers) aan- en afkoppelen en ondertussen goed op hun lopende collega’s letten. Door het gebouw logisch op te zetten en na te denken over vrije loopzones kan de buitendienst optimaal en veilig hun werk verrichten. Het uit hout opgebouwde kantoor biedt de binnendienst een aangename werkomgeving. Tijdens de 24-uursopening kan het kantoorgedeelte worden afgesloten en blijven de kantine en het sanitair toegankelijk voor de buitendienst. Een van de wensen van de gebruikers. Aan het begin van het ontwerpproces zijn alle wensen bij de medewerkers opgehaald en vervolgens verwerkt in het project.

Toelichting ontwerp

Steunpunt Coenecoop laat op een mooie manier zien dat een functioneel werkgebouw tevens een aangename werkomgeving voor zowel de buiten- als binnendienst kan opleveren. Een op het logistieke proces ontworpen gebouw met esthetische en duurzame kwaliteiten die gezien mogen worden! Het project ligt in de oksel van de provinciale weg N207 en op steenworp afstand van de A12. In het gebouw zijn onder andere kantoren, een kantine, toilet- en doucheruimten, een werkplaats, een stalling en een zoutopslag opgenomen. Het pand is voor medewerkers 24 uur per dag toegankelijk. Het steunpunt dat op deze locatie stond, was al deels gerealiseerd op basis van het steunpunt dat hier in de jaren 80 werd gebouwd. Het bestaande gebouw werd door aannemer Van der Ven gedemonteerd en opgeslagen, zodat het kon worden hergebruikt in het nieuwe Steunpunt Coenecoop. Zo kregen bouwonderdelen een tweede of derde leven! Het gaat daarbij om de gehele houten gevel, overheaddeuren, zonnepanelen, kozijnen, deuren, de keuken, sanitair en de volledige zoutinstallatie. De nieuwe (houten) onderdelen in het gebouw zijn zo ontworpen dat hergebruik in de toekomst eenvoudig is. Het hout bestaat uit CLT, oftewel Cross-Laminated Timber, oftewel kruislaaghout. Die constructie maakt het hout sterker, stijver en stabieler dan normaal hout. Met CLT bouwen, is bovendien duurzamer en sneller dan het bouwen met traditionele bouwmethoden. Vanwege het agressieve zoutklimaat zijn de vloeistofdichte vloeren, de zoutloods en de kolommen van de overkapping van beton gemaakt. De ‘kolomloze’ stalling aan de noordzijde kraagt tien meter uit en is hierdoor flexibel indeelbaar. Het materieel wil namelijk nog wel eens veranderen van aantal en afmeting. Door geen kolommen aan de voorkant van de stalling toe te passen, is de stalling bovendien beter en overzichtelijker in gebruik en is er geen aanrijdgevaar voor kolommen. Het lagere kantoorgebouw is aan de zuidzijde gepositioneerd, wat een aangename werkomgeving oplevert. Het dak is voorzien van sedum met daarbovenop zonnepanelen. Aan de zuidzijde heeft het dak een riant overstek. Een perfecte combinatie. Want op warme dagen werkt het groene dak met overstek verkoelend en presteren de zonnepanelen optimaal. Steunpunt Coenecoop werd tijdens de feestelijke opening een benchmark voor de provincie Zuid-Holland genoemd. De provincie geeft met dit project een duurzaam visitekaartje af waar ze trots op is en zeker een vervolg verdient!

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche