Stimulerende Omgevingen
19 het atelierIKC Marnix, Kampen
Stap binnen in een wereld waar innovatie, harmonie en duurzaamheid samenkomen. IKC Marnix is een toonbeeld van moderne architectuur en pedagogische visie. Als een kroonjuweel van samenwerking tussen de Marnixschool en IRIS opvang, straalt dit gebouw niet alleen schoonheid uit, maar belichaamt het ook de toewijding aan een gezonde leeromgeving.
Fotografie
Kasper Veenstra
Toelichting categorie
Op de locatie van de voormalige Marnixschool is het nieuwe IKC Marnix gebouwd. De locatie van de school ligt midden in het wijkdeel Kampen Zuid. Stedenbouwkundig een bijzondere ligging langs het water en in een strook van vrijstaande villa’s in het groen. De school heeft een markante positie in de wijk, door zijn grote volume in de kleinschalige wijk.
Het centrum biedt een breed scala aan ruimtes, van klaslokalen tot speellokaal, van keuken tot bibliotheek. Deze diversiteit creëert een dynamische leer- en werkomgeving voor kinderen en medewerkers.
Als een energieneutraal en circulair gebouw zet IKC Marnix een voorbeeld neer van milieubewustzijn en duurzaamheid. Dit biedt niet alleen een gezonde omgeving voor de gebruikers, maar dient ook als inspiratiebron voor bewustwording en educatie rondom duurzaamheid.
Dankzij de grote glazen puien dringt overal veel natuurlijk daglicht naar binnen, wat de concentratie en het welzijn van de gebruikers bevordert. Daarnaast bieden de groene daken en speelpleinen een directe verbinding met de natuur, waardoor een gezonde en inspirerende omgeving ontstaat.
Als thuisbasis voor zowel de Marnixschool als IRIS opvang, bevordert het centrum inclusiviteit en diversiteit. Het biedt een platform waar verschillende achtergronden en talenten samenkomen, wat leidt tot een verrijkende en stimulerende leer- en werkomgeving voor alle betrokkenen.
De bijzondere architectuur en het, met kenmerkende houten accenten en huiselijke details, creëren een stimulerende omgeving die nieuwsgierigheid en onderzoek aanmoedigt. Elk hoekje biedt mogelijkheden voor ontdekking en groei, waardoor een inspirerende leer- en werkomgeving ontstaat. Met in het bijzonder het ‘zwevende huisje’ boven de tribunetrap. Een beschutte plek, alleen voor de kinderen van de school.
Het buurtplein en speelterrein is een belangrijke plek voor de wijk. Samen met de landschapsarchitect is het buurtplein ontworpen als groene en natuurlijk speel- en ontdekplein. De hoogteverschillen op het speelterrein en de ligging nabij het water geven extra speelaanleiding. Zo zijn er een speelbosje, moestuinen, waterpomp met waterspeelgebied, speelpaadjes, buitenlokaal, basketbalveldje, pannakooi en een diversiteit aan speeltoestellen. Een stimulerende en natuurlijke speel- en leeromgeving voor de kinderen van de school én de buurt.
Toelichting ontwerp
De huidige Marnixschool en IRIS opvang gaan samen onder één dak. Op de locatie van de voormalige Marnixschool in de vooroorlogse wijk Kampen-Zuid wordt het nieuwe kindcentrum gebouwd. De locatie van de school aan de Bovensingel vormt een onderdeel van een groen structuur langs het water die gekenmerkt door vrijstaande woningen in het groen. De school vormt qua bouwmassa en positie een verbijzondering in deze zone, en markeert de bocht in de Bovensingel en de aantakking op de groen- en waterstructuur langs de Europa-Allee.
Het Kindcentrum is vormgegeven als vier metselwerk villa’s die qua maat en schaal aansluiten op de naastgelegen vrijstaande woningen in de groenzone langs het water. Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen met de stijlkenmerken van het bestaande (gesloopte) schoolgebouw: kappen met verschillende vorm en kaprichting, metselwerk rollaag kaders rondom vierkante verspringende kozijnen, grote glazen puien en schoorstenen. Met grote houten luifels zijn de entrees goed zichtbaar.
In het hart ligt de centrale hal met tribunetrap, keuken, bibliotheek, kantoren, speellokaal en de onder- en middenbouw en kinderopvang. Op de verdieping ligt het technieklokaal en de bovenbouw. Vanuit het leerplein van de bovenbouw is het buitenlokaal bereikbaar. Door daklichten dringt overal veel natuurlijk daglicht naar binnen.
Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp, met energieneutraliteit, circulaire bouwmethoden, en klimaatadaptieve kenmerken zoals groene daken en speelpleinen. Het interieur weerspiegelt de architectonische stijl met houten accenten en huiselijke details, zoals lambrisering en balustrades die uitnodigen tot ontdekking en comfort.
Het speel- en ontdekplein rondom de school is een verlengstuk van de onderwijsruimte. Bewegend leren op een natuurlijk plein stimuleert kinderen om te ontdekken. Paadjes door het groen, water oppompen op de waterspeelplaats, moestuinen, het buitenlokaal en de vele speeltoestellen. Daarmee is het Kindcentrum ook een verrijking voor de wijk, waarbij de kinderen na schooltijd gebruik kunnen maken van het buurtplein.
Als opdrachtgever toont IRIS, stichting voor christelijk onderwijs, een pragmatische visie op onderwijs en opvang, verankerd in dit moderne leercentrum. Met een voltooiing in 2023, belooft het Kindcentrum Marnix een stimulerende omgeving te zijn waar efficiëntie en toegankelijkheid hand in hand gaan.