Particuliere Woonbeleving
Global Architects

ARC Rokkeveen

Aan de buitenkant oogt het als een speels ontworpen appartementencomplex. Maar de buitenkant doet niet vermoeden dat ARC Rokkeveen op Nederlandse schaal een redelijk uniek project is. Het gebouw in Zoetermeer bestaat namelijk uit 15 appartementen die door de kopers zélf zijn vormgegeven in mede-opdrachtgeverschap.
Fotografie
John van Groenedaal

Toelichting categorie

ARC Rokkeveen is een kleinschalig appartementencomplex, ontwikkeld in mede opdrachtgeverschap door Wonen a la Carte in samenwerking met Global Architects. Mede-opdrachtgeverschap is een proces waarbij de toekomstige bewoners door middel van co-creatie samen met de architect, de ontwikkelaar en het bouwbedrijf meedenken over hun toekomstige woning. Vanuit een flexibel draadmodel kunnen de bewoners de positie binnen het gebouw en de gewenste grootte van het appartement kiezen. Vervolgens kunnen de bewoners in samenspraak met de architect de indeling van de woning bepalen. Inspiratieplattegrond Global Architects ontwierp voor ieder type appartement een inspiratieplattegrond. Vanuit deze plattegrond konden de kopers samen met de architect stap voor stap hun toekomstige appartement of penthouse indelen. Ook hadden ze inspraak bij het bepalen van het uiterlijk van de gevel en de grootte van de buitenruimte. “Op de inspiratieplattegrond die we kregen stond de keuken in de woonkamer getekend”, vertelt een van de bewoners. “Wij wilden echter afzien van een extra kamertje naast de woonkamer. Door de tussenmuur weg te laten, ontstond een geschikte ruimte om in te richten als keuken. Ook hebben we gekozen voor een extra breed terras om voldoende ruimte te hebben voor het plaatsen van een loungeset. Beide ideeën werden ingewilligd, zodat de woning nu precies is zoals we wensten.” Uniek aan ARC Rokkeveen is dat de bewoners naast de indeling van de woning ook kunnen kiezen uit een aantal opties voor de gevelindeling en de grootte van de buitenruimtes. Hierdoor hebben de toekomstige bewoners ook invloed op de architectonische uitstraling van het gebouw. Voor de architectuur van de gevels is een spelregelboek ontworpen waarbij de uniforme identiteit van het gebouw en de individuele invulling van de bewoners hand in hand gaan. Dat wil zeggen: binnen een uniform grid van bakstenen kaders is individuele invulling mogelijk binnen gestelde keuzes. Uitkragende balkons geven de gevel plasticiteit, waardoor de identiteit en leesbaarheid van de gevel wordt versterkt.

Toelichting ontwerp

ARC Rokkeveen bestaat uit dertien appartementen en twee penthouses op de hoogste verdieping. Op de begane grond liggen drie vierkamerappartementen van 105 tot 123 vierkante meter, die daarnaast over een buitenruimte van 65 tot 88 m² beschikken. Op de twee verdiepingen erboven liggen ieder vijf appartementen van ongeveer 60 m². Alle appartementen zijn levensloopbestendig. De beeldbepalende balkons van de laatstgenoemde woningen zijn 1,85 of 2,20 meter diep en variëren in lengte, naar gelang de positie van het appartement. De penthouses zijn ieder 150 m² groot en zijn voorzien van twee dakterrassen aan de Oost en Westkant van het gebouw. Op stedenbouwkundig niveau past appartementencomplex ARC Rokkeveen goed op de locatie. Het gedeelte van 4 bouwlagen sluit aan bij het naastgelegen bestaande appartementencomplex van 8 bouwlagen en het gedeelte van 3 bouwlagen sluit aan bij de eengezinswoningen ten oosten van het gebouw. ARC Rokkeveen heeft een herkenbare entree tegenover de parkeerplaatsen. Dit zorgt voor een zichtbare en gebruiksvriendelijke entree. De privé buitenruimtes op de begane grond zijn vormgegeven als veranda’s welke 30 cm hoger liggen dan het openbare groen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang tussen het publieke en de private buitenruimte. De veranda’s hebben een vrij open karakter door de toepassing van plantenbakken als erfafscheiding, dit zorgt voor sociale controle en levendigheid naar de straat. De plantenbakken worden doorgezet in de gevel en het dak. Deze planten zorgen voor het nodige groen aan het gebouw. Het omliggende publieke groen wordt hierdoor het gebouw binnengehaald in de vorm van een verticale tuin. Een atrium in het hart van het gebouw zorgt ervoor dat ook de algemene ruimtes met de entrees naar de appartementen een prettige uitstraling krijgen door de inval van daglicht. materialisatie De eerste bouwlaag is gematerialiseerd in een mat zwarte baksteen en de drie bouwlagen daarboven in een olijf groene baksteen. Hierdoor krijgt het gebouw een duidelijke plint en lijkt de bovenbouw als het ware te ‘zweven’ ten opzichte van de donkere ondergelegen plint. Naast baksteen is vergrijsd hout als materiaal voor de gevels gekozen. Dit hout wordt verticaal toegepast in de dichte gevelpanelen en horizontaal in de plantenbakken, waardoor een lijnenspel ontstaat tussen de dichte gevelpanelen en de plantenbakken.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche