Stimulerende Omgevingen
Rothuizen Architecten en Adviseurs

Bossche Vakschool

De Bossche Vakschool is trots op hun gebouw. Het ontwerp bestaande uit een flexibel indeelbare haak van speels metselwerk met daaraan drie waaiervormige daken opgebouwd uit een robuuste houtconstructie straalt hun motto uit; ‘De plek voor slimme handen’. De groene daken, circulaire gymzalen met graffiti en de groene buitenruimte maken het compleet.
Fotografie
Bas Gijselhart

Toelichting categorie

Deze VMBO school heeft een zeer enthousiast docententeam, dat hart heeft voor deze soms kwetsbare leerlingen. We hebben samen met de docenten en leerlingen gezocht naar een warm en huiselijk gebouw. De robuuste houtconstructie geeft vorm aan hun ‘trots’ zijn op hun vak. Het gebouw stimuleert in al zijn vormen, materialen en kleuren een hele fijne onderwijsomgeving. Het interieur is samen met Visker Interieurbouw binnen een krap budget gerealiseerd, door robuuste materialen te kiezen, die tevens voor een zeer prettige akoestiek zorgen. Daarmee stimuleert het gebouw de leerling zich veilig en thuis te laten voelen. De praktijkruimtes van techniek, Zorg, Welzijn en Horeca liggen aan de ronde gevels en laten zien wat ze in huis hebben. De houtconstructie met haar eigen radiale structuur maakt deze lokalen ruimtelijk nieuwsgierig. Er is niet alleen sprake van transparatie naar buiten, maar ook intern. Vanuit de aula zie je niet alleen de praktijkruimtes, maar ook de lerarenkamer en de ‘green room’ van Dienstverlening en Producten. Iedereen die hier leert en werkt mag trots zijn en dat mag gezien worden. De haak van metselwerk heeft een speels dubbel halfsteens verband dat ook terugkomt in het tegelwerk van de toiletten, als knipoog om niet alles altijd saai te maken. Bovendien helpen de kleuraccenten van de tegels in de toiletten bij je oriëntatie of waar je af wil spreken. (de toiletten zijn tijdens de middelbare schooltijd een belangrijke plek voor veilige gesprekken onderling) De leerpleinen beneden en op de verdieping zijn zeer flexibel indeelbaar en kunnen voor zowel groepswerk als individueel werk worden gebruikt. De bestaande drie gymzalen zijn omgebouwd naar twee gymzalen met daarnaast een bijzonder TechLab voor het stimuleren van techniekonderwijs aan leerlingen van de basisschool. Deze ruimte is in de bestaande gymzaal ingebouwd met behoud van de vloer en een heel bijzonder kunstwerk van Eppo Doeve ‘Voor de Industrie’, dat oorspronkelijk voor de MTS in Den Bosch is ontworpen met allerlei symboliek naar techniek en de stad Den Bosch. De gevels van de gymzaal zijn voorzien van graffiti van het kunstenaarscollectief Kings of Color uit Den Bosch. Ook hierin allerlei verwijzingen naar de school en techniek.

Toelichting ontwerp

De Bossche Vakschool is een school voor is een beroepsgerichte opleidingen voor vmbo-leerlingen. De nieuwbouw is op de bestaande locatie gerealiseerd en heeft een bruto vloeroppervlak van 8.553 m², waarvan 7.013 m² voor (praktijk)onderwijs en 1.540 m² gymzaal. De nieuwbouw is zodanig gepositioneerd en gefaseerd gebouwd, dat de school tijdens de bouw in bedrijf kon blijven. Er is flexibel gebouwd: het moet makkelijk zijn om ruimten aan te passen, mocht dat in de toekomst nodig zijn. In het ontwerp zijn belangrijke thema’s als zichtbaarheid en verbinding opgenomen. Niet alleen binnen de school en tussen de verschillende afdelingen onderling, maar ook met de buren (Helicon school), de wijk en het bedrijfsleven. De praktijklokalen voor techniek en horeca zijn aan de straatzijde gebouwd, zodat deze meer zichtbaar zijn. Aan de straatzijde op de begane grond zijn technieklokalen gerealiseerd, met daarin bijvoorbeeld een brug voor het sleutelen aan auto’s. Ook Zorg & Welzijn, de keukens van de horeca-opleidingen en de bakkerij zijn aan de voorzijde van de school gesitueerd. Op de eerste verdieping zitten de afdelingen dienstverlening en producten. De leerlingen van de leerjaren 1 en 2 (de onderbouw) zitten bij elkaar op de tweede verdieping. Een andere blinkvanger is de grote fietsenstalling die van de spoorzijde naar de zijde van Helicon verplaatst is. De constructie van de sporthal is overeind gebleven, maar is wel opgeknapt en heeft een bijzondere gevel met graffiti kunst gekregen en een kleine aanbouw met luifel, zodanig dat een moderne nieuwe sporthal is ontstaan, die past bij de nieuwbouw. Het is een moderne school conform klasse B Frisse Scholen. Eveneens is geanticipeerd op de BENG-eisen die per januari 2021 van toepassing zijn. De sporthal is door het hergebruik van de oude constructie circulair te noemen. Door de toepassing van vraag gestuurde ventilatie, verwarming en koeling is het mogelijk de eisen voor het binnenklimaat te realiseren met minder opgesteld vermogen. Zo komt lucht, warmte en koude op de plaats waar de leerlingen en medewerkers daadwerkelijk zijn. Dit zorgt ook voor een kostenefficiënt gebouw. Doel is om de klimaateisen te behalen met beperkt energieverbruik, maar met behoud van comfort

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche