Particuliere Woonbeleving
Spatie Architectuur & Interieur

Dorpsvilla aan de plas

Het begon met een droom van Leo en Carolien: een nieuw huis bouwen dat precies zou passen bij hun levensstijl. Na een tijdje zoeken naar de juiste locatie kwamen ze erachter dat ze eigenlijk al op de perfecte plek woonden. Op de plaats van hun oude woning hebben ze deze nieuwe woning laten ontwerpen en bouwen: levensloopbestendig, BENG en gasloos.
Fotografie
Koen van der Lee

Toelichting categorie

Particuliere woonbeleving Het huis beantwoordt aan de vraag van de opdrachtgevers om een huis te maken dat past bij hun nieuwe levensfase. Het huis hoeft niet te groot maar mag wel ruimvallen op bepaalde plaatsen. Binnen de grote woonruimte worden door het verschil in plafondhoogte verschillende sferen gecreëerd. Van intieme zithoek naar dubbel hoge woonkeuken met kookeiland. De haard is een verbindend element dat ook buiten op het terras terugkomt. Ook het terras heeft twee sferen; een beschutte plek en een royale overkapping. Door het grote overstek wordt de relatie binnen /buiten benadrukt. Buiten- en binnen-leven lopen zo naadloos in elkaar over. De slaapkamer met inloopkast en en-suite badkamer voelt volgens de opdrachtgevers als een hotel. Routing op de begane grond voelt heel royaal doordat je een rondje kan lopen rond de trap. De techniekruimte die nodig voor een BENG huis is aanzienlijk, maar deze hebben we hier kunnen combineren met een wasruimte waardoor de ruimte optimaal gebruikt wordt. Op de verdieping was niet veel ruimte nodig, slechts een logeerkamer en separaat toilet voldoen. Maar de zitplek op de entresol is de beste plek om optimaal van het uitzicht te genieten en is een favoriete plek voor een kopje koffie.

Toelichting ontwerp

Het project is gelegen in het langgerekte lintbouw dorp Noorden aan de Nieuwkoopse plassen. Het kavel ligt als een schiereiland aan de weg en heeft een prachtig uitzicht op de plassen. De ideale plek om te wonen, maar het bestaande huis voldeed niet aan de huidige duurzaamheidseisen en ook de indeling paste niet bij de leefstijl van de bewoners. Keuze om de bestaande woning te slopen en op deze plek iets nieuw te bouwen was vrij snel gemaakt. Zij zijn gecharmeerd van de hedendaagse schuurwoningen met stalen constructie en willen heel graag hergebruikte bakstenen uit een oud klooster in België gebruiken. Om de wens van een schuurwoning die niet te hoog zou zijn te vervullen hebben we gekozen om het dak deels vlak te laten lopen aan de kant van de buren. Daarvoor komt het huis los te staan van de buren en konden we toch een stoer dak creëren zoals bij een schuurwoning. Door de uitgekiende vorm van het dak ontstaan er ruimtes met een verschillend karakter: een intieme zithoek bij de haard, een ruimtelijke woonkeuken en een entresol met prachtig uitzicht. Met een grote pui op het zuiden profiteren ze nu optimaal van het uitzicht over de Nieuwkoopse plassen. Een grote luifel zorgt ervoor dat de zoninstraling beperkt blijft en biedt voldoende beschutting om buiten te zitten en te eten. De bescheiden voorgevel die vrij gesloten is en symmetrisch is opgebouwd past binnen de traditionele gevels van de bestaande bebouwing. De voordeur ligt terug achter de gevelopening zo ontstaat een overdekte entree aan de zijkant van het huis. Aan de achtergevel lopen interieur en het exterieur juist meer in elkaar over. De eikenbalken van het dak lopen door naar buiten hierdoor wordt het binnen buitengevoel gemaximaliseerd. De balken lijnen uit op de glazen pui en trekken de blik naar buiten. Het dak is het meest in het oog springende deel van de woning. De rondom doorlopende dakrand maakt van het zadel- en platte dak een samenhangend geheel. De combinatie van staal, ‘zink’, eikenhout en de bakstenen uit een oud Belgisch klooster en een hedendaagse vormgeving geven de gevels van deze dorpsvilla zijn heel eigen karakter. Ook in het interieur komen bovenstaande materialen terug. Waar mogelijk is de staalconstructie in het zicht gebleven. De binnenkant van het dak binnen is bekleed met eikenhout voor een warme sfeer. De haard van hergebruikte bakstenen uit België is een eye-catcher tussen de zithoek en de woonkeuken.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche