Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Voorwinde architecten en Studio AAANJuvenaat Etten-Leur
Op het voormalig Juvenaat terrein staan de twee woongebouwen ontworpen door Voorwinde architecten en Studio AAAN. De unieke eigenschappen van de locatie, die historie ademt met volwassen bomen, een bidlaantje en fraaie oude gebouwen bieden aangevuld met de nieuwbouw een perfecte basis voor een uniek nieuw woonmilieu.
Fotografie
Sebastian van Damme
Toelichting categorie
Collectieve ruimte als motor voor sociale cohesie.
Met de herontwikkeling van het Juvenaat terrein in Etten-Leur is een nieuwe wooncampus ontstaan met een geheel eigen karakter. Ontmoeting en verbinding van de bewoners onderling en met passanten uit de aangrenzende buurten was één van de voornaamste uitgangspunten voor de inrichting van het hele terrein.
Naast het bestaande Juvenaat gebouw zijn twee bescheiden woongebouwen geplaatst, die twee semi-openbare hoven omsluiten. Op het voormalig sportterrein ( de Zonnestadkamer) staan de twee woongebouwen van Voorwinde Architecten en Studio AAAN. Deze twee woongebouwen zijn zo geplaatst dat het zich als een nieuwe ensemble opent naar de wijk en door een zichtas gekoppeld is aan de oude kapel, het hart van het Juvenaatterrein.
Tussen deze twee appartementengebouwen bevindt zich een binnentuin, die door zijn iets verhoogde ligging een zekere beslotenheid heeft. Deze groene tuin vormt dé verbinding tussen de hoofdentrees van de gebouwen en tussen de bestaande omgeving en het getransformeerde deel van het aangrenzende voormalige internaat. Deze gemeenschappelijke tuin biedt met zijn banken, meubilair en groen een levendige ontmoetings- en verblijfsmogelijkheden. Bovendien versterkt het gezamenlijk onderhoud aan de tuin de band tussen de bewoners
In het algemeen is veel aandacht is besteed aan de overgang van de privé-woning via een gemeenschappelijke hal bij de entree en de collectieve tuin naar het Juvenaatterrein. De appartementen die direct grenzen aan de tuin hebben daarin een bescheiden privé terras dat met diepe plantenbakken zorgvuldig begrensd is en zorgt voor een plezierige balans tussen privé en collectief.
Met zijn eigen identiteit is het ook voor passanten en omwonenden heel aantrekkelijk om door het gebied te wandelen: een onmiskenbare kwaliteit van het ensemble.
Toelichting ontwerp
De twee appartementengebouwen zijn onderdeel van de herontwikkeling van het voormalig internaatterrein naast het station van Etten-Leur.
Het complex, gebouwd in 1951 als jongensinternaat, is getransformeerd tot woongebouw en vormt samen met vier nieuwe bouwblokken een nieuwe wooncampus met in totaal 120 woningen.
Het hele project is ontwikkeld vanuit één integrale visie op zowel de openbare ruimte als de architectuur met daarin centraal het Juvenaat. Het karakter van de huidige groene openbare ruimte en de bestaande architectuur blijft behouden en wordt daar waar mogelijk versterkt. Zo ontstaat er een campusachtig geheel. De visie voor het hele terrein is ontwikkeld samen met Rothuizen architecten.
De twee woongebouwen in de Zonnestadkamer staan op een half verdiepte parkeergarage. Ze zijn 4 lagen hoog en hebben per verdieping 8 appartementen met een corridorontsluiting.
Herkenbare stijlkenmerken van het voormalige internaatgebouw komen terug in de nieuwbouw en zorgen voor samenhang in de architectuur.
De architectonische uitgangspunten zijn bepaald op basis van een aantal karakteristieke kenmerken van de bestaande Juvenaatsgebouwen.
Dakvorm: de nieuwbouw heeft een zelfde dakhelling als de bestaande gebouwen.
Timpaan: staand metselwerk verwijst naar de eenvoudig vormgegeven timpaan in de kapel.
Plint: de plint krijgt een afwijkende kleur metselwerk.
Kleur metselwerk: de kleur van de plint sluit aan bij die van het metselwerk van het bestaande Juvenaatgebouw. Het overige metselwerk heeft een frissere, ton-sur-ton kleur die aansluit op de architectuur in de directe omgeving.
Ritmiek in gevel: het Juvenaatgebouw, ontworpen door Frans Mol, wordt gekenmerkt door een strenge symmetrie van het ensemble, ook in de gevelopbouw. Deze symmetrische opzet is terug te vinden in de nieuwbouw.
Omlijsting van de kozijnen: de witte omkadering van de kozijnen in het Juvenaatgebouw komt op terughoudende wijze terug in een eenduidige compositie van metselwerk en gevelopeningen in de vorm van een raster. Alle kozijnen hebben een verdiepte negge voorzien van een kader in een lichte kleur. De balkons vormen een onderdeel van dit kader.
De entree: de twee hoofdentree ’s van de nieuwbouw zijn verbijzonderd door middel van een diepe negge van 2 meter.
De bestaande bidgang zal worden uitgebreid en loopt nu rond het hele terrein. Zo is de wooncampus mooi ingekaderd en wordt de nieuwbouw stevig verbonden met de historische opzet van het Juvenaat.