Leefbaarheid & Sociale Cohesie
AAS Groningen

Informatiecentrum Nieuw Stationsgebied Groningen

In het stationsgebied van Groningen staat de komende jaren veel te gebeuren. Om omwonenden en geïnteresseerden te informeren heeft de gemeente een tijdelijk informatiecentrum ingericht. Met de komst van het informatiecentrum is een ontmoetingsplek voor de buurt gecreëerd, als startpunt voor de nieuwe ontwikkelingen in het stationsgebied.
Fotografie
Jasper Bolderdijk

Toelichting categorie

Het tijdelijke informatiecentrum is het startpunt voor de ontwikkeling van de wijk. De kernwaarde van het infocentrum is de kennisuitwisseling over de ontwikkeling van het gebied. Middels tentoonstellingen, concerten en festivals vormt het gebouw de aanjager van het nieuwe stationsgebied. Het centrum heeft een multifunctioneel doel. Als basis dienen mensen geïnformeerd te worden, maar men dient ook geïnspireerd te worden door het nieuw te ontwikkelen gebied. Maandelijks is er een open inloop. Het gebouw fungeert als startpunt voor rondleidingen en wordt gebruikt voor overleggen met klankbordgroepen en stakeholders. In het informatiecentrum vinden regelmatig bijeenkomsten plaats onder de titel Spoorcafé. Dan worden thema’s besproken die te maken hebben met de ontwikkeling van het Stationsgebied met buurtbewoners, inwoners van de stad en andere geïnteresseerden. Het gaat om informatie delen, plannen bespreken en reacties en meningen ophalen. Het informatiecentrum wordt ook gebruikt als kantoor, werkplek en overlegplek door de gemeente Groningen. Met deze uitvalsbasis zit de projectgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het stationsgebied centraal in het te ontwikkelen gebied. Op het terrein worden evenementen georganiseerd om levendigheid in de buurt te creëren. Hierin speelt SPOT Groningen, de organisatie achter de Oosterpoort en de Stadsschouwburg, een rol. Er is ruimte voor kleine open air concerten (50 personen), eten met de buurt en initiatieven uit de buurt. SPOT zoekt de samenwerking met studenten in de vorm van CrossWise: de praktijkomgeving van SPOT waar studenten, docenten én cultuurprofessionals van SPOT samen leren en innoveren. Tijdens het ontwerpproces heeft SPOT studenten van het Alfa-college bij de opgave betrokken voor het ontwerp van interieurelementen. Zo zijn de folderhouder, de maquettetafel en een bijzondere stoel door de studenten ontworpen en gemaakt en hebben deze een plek gekregen in het infocentrum. Tijdens de opening van het infocentrum in september 2023 is hiermee een startschot gegeven. De opening is uitgebreid gevierd met drie dagen voor de buurt, middels een open inloop, buurtbuffet met een optreden van studenten van het Conservatorium, pop-up concert van singer-songwriter Tim Knol, een wandeling door de buurt met de wethouder en een knutselmiddag. Met de komst van het informatiecentrum is een ontmoetingsplek voor de buurt gecreëerd, als startpunt voor de nieuwe ontwikkelingen in het stationsgebied.

Toelichting ontwerp

Met relatief eenvoudige middelen hebben we een betaalbaar informatiecentrum weten te realiseren door leveranciers en producten uit de markt bij elkaar te brengen. Alle onderdelen van het informatiecentrum zijn verplaatsbaar. Wanneer de zuidzijde van het stationsgebied is ontwikkeld, kan het infocentrum aan de noordzijde worden ingezet. Het infocentrum bestaat uit drie onderdelen: de hergebruikte stelconplaten, de romneyloods en de HSB dozen. De romneyloods is makkelijk op te bouwen, af te breken en op een andere plek opnieuw op te bouwen. Tussen de stelconplaten is ruimte vrijgelaten waar de geïsoleerde kantoordozen tussen zijn geplaatst. De geprefabriceerde dozen van HSB bevatten de kantoorruimten, de miva en de berging, die in hun geheel verplaatst kunnen worden. Door de geïsoleerde vloer te laten zakken tussen de stelconplaten, sluit de vloer van de kantoorruimten op gelijke hoogte aan op de stelconplaten, ten gunste van de toegankelijkheid. Er is sprake van twee klimaatzones: de romneyloods en de kantoorruimten. De loods is geïsoleerd en wordt verwarmd door luchtverwarming, indien nodig. In de zomer kunnen de twee overheaddeuren tegen elkaar opengezet worden. De buitenruimte wordt hiermee onderdeel van de loods. De loods wordt voorzien van daglicht middels de overheaddeuren en lichtdoorlatende golfplaten in het midden van de loods. Aan de binnenzijde van de loods zitten geperforeerde platen om de akoestiek te bevorderen. In de praktijk werkt dit uitermate goed, zelfs met een concert. De twee kantoorruimten zijn geïsoleerd middels HSB wanden, vloeren en plafond, gemaakt van circulaire OSB platen en gevuld met vlas isolatie. De ruimtes worden verwarmd en gekoeld middels luchtverwarming. De kantoorruimten zijn gepositioneerd aan de kopgevels om daglicht binnen te brengen. Op het terrein staat de Solar Palm, die elektriciteit opwekt middels zonnepanelen en meedraait met de zon. De Solar Palm levert 6500 kWh per jaar en is gekoppeld aan de luchtwarmtepomp. De pantry is creatief opgelost door het plaatsen van een foodtruck, die ook naar de Grote Markt gereden kan worden en als reclame voor het nieuwe stationsgebied kan dienen. De foodtruck en de loods zijn beide voorzien van signing; de loods is voorzien van lichtletters. De meubels in het interieur zijn hergebruikt of ontworpen en gemaakt door de studenten. Het oude seinlicht van het station wordt hergebruikt, hersteld en geplaatst op de gevel. Het resultaat is een slim gebouw voor weinig geld.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche