Leefbaarheid & Sociale Cohesie
BureauVanEig en Zecc Architecten

Tango/G8

BureauVanEig en Zecc architecten ontwierpen Blok Tango/G8 in Leidsche Rijn Centrum, in opdracht van BAM. Het hoogstedelijke bouwblok omvat 178 sociale huurwoningen rondom een gemeenschappelijk hof. De betaalbare woningen zijn gerealiseerd binnen hoge ambities voor architectuur, leefkwaliteit, stedenbouwkundige inpassing, innovatie en duurzaamheid.
Fotografie
Loes van Duijvendijk

Toelichting categorie

De hoge mate van sociale cohesie en ontmoeting is een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Dit wordt op verschillende manieren gestimuleerd. De videwoningen liggen rondom op maaiveldniveau en hebben een eigen voordeur aan de straat. Hierdoor is het gebouw aan alle kanten open, toegankelijk en levendig; hier wordt gewoond. De trappenhuizen zijn strategisch geplaatst en zijn zowel aan de straat als aan de hofzijde toegankelijk. De toegang tot kleine fietsenstallingen vindt plaats vanuit het centrale binnenhof, waardoor ontmoetingen worden gestimuleerd. De meeste buitenruimten zijn langs de galerij, aan de geluidluwe binnenzijde van de hof geplaatst. Het is een unieke oplossing die voor een levendige en sociaal veilige hof zorgt. Blok Tango/G8 herbergt twee sociale woningbouwcorporaties. De opdeling van het blok is zowel programmatisch als stedenbouwkundig en deelt het blok op in drie entiteiten; Portaal zit zaan de zijde van de Stadsbaantunnel, Woonin aan de Valletta- en Romestraat en beide corporaties zitten samen in het bouwdeel aan het Park Leeuwensteyn. Direct naast de pergola is er een ruimte voor de Tussenvoorziening. Dit is een organisatie die mensen helpt die afkomstig zijn uit de maatschappelijke opvang, bijvoorbeeld door schulden of doordat ze dakloos zijn geweest. In blok Tango/G8 wonen vragende en dragende bewoners; de dragende bewoners kunnen een handje helpen als dat nodig is, met ondersteuning van de Tussenvoorziening.

Toelichting ontwerp

Blok Tango/G8 staat vlakbij het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum en is ontworpen door BureauVanEig en Zecc architecten. Het plan omvat 178 sociale huurwoningen, voor de corporaties Woonin & Portaal. Het Design & Build project is middels intensieve samenwerking met BAM tot stand gekomen. Het stedelijke bouwblok heeft 6 tot 9 bouwlagen die een gemeenschappelijk hof omsluiten. De grote uitdaging bij dit project was het realiseren van betaalbare woningen, passend binnen de hoge ambitie van het stedenbouwkundig plan van Jo Coenen. Dat is onder andere gelukt door de slimme opzet van het bouwblok vanuit drie basisplattegronden en een innovatief bouwsysteem. Het gebouw is met een hoge duurzaamheidsambitie, waaronder extra hoge Rc-waardes, houtskeletbouw, warmteterugwinning en triple glas, gerealiseerd. De locatie is uniek vanwege de prominente plek aan het begin van Leidsche Rijn Centrum, de ligging aan park Leeuwesteyn en de binnenstedelijke kwaliteit van de Valletta- en Romestraat. De vormgeving van het blok sluit zorgvuldig aan bij deze context. Setbacks geven het gebouw krachtige hoekaccenten, waardoor het een monumentaal karakter krijgt. Het centrale trappenhuis met de boogvorm aan de binnentuin staat op de as van de Madridstraat, daar waar het blok zich opent naar de stad. Doordat het trappenhuis zich als een losstaand element manifesteert, takt het aan op de stedenbouwkundige hoofdstructuur. De boogvormen van de pergola geven aan dat hier iets bijzonders gebeurt en nodigen de bezoekers uit om de binnenhof te betreden. Naast de verbindende functie vormt deze colonnade ook de entree naar de binnenhof en de ondergrondse parkeergarage. Vanwege de ligging direct naast de Stadsbaantunnel is er gekozen voor een innovatief, steigerloos, prefab bouwsysteem. De prefabelementen bestaan uit een houtskeletbouw met isolatie, en worden afgewerkt met dunne, minerale steenstrips. De grootste uitdaging met dit systeem was, om met de dunne steenstrips een stevig en solide ogend gebouw te maken. Er is dan ook intensief met de fabrikant samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De toepassing van minerale strips gaf de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan ‘metselwerk’-verbanden toe te passen wat de gebouwen een grote rijkheid in architectuur oplevert. Op plintniveau in de onderste twee lagen, waar de bezoeker het gebouw aanraakt of een fiets tegenaan zet, is gekleurd beton gebruikt.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche