Stimulerende Omgevingen
Paul de Ruiter Architects b.v.

Hogeschool Rotterdam Business School

De nieuwe Hogeschool Rotterdam Business School, waarin vier gefuseerde instituten één nieuw onderkomen hebben gevonden, is ontworpen met oog op de studenten van het toekomstig economisch onderwijs. Het is een flexibel, circulair en impactvol gebouw geworden dat een historisch moment in de geschiedenis van de Hogeschool Rotterdam belichaamt.
Fotografie
Aiste Rakauskaite

Toelichting categorie

Hoe kan een onderwijsgebouw uitnodigen tot ontmoeting en kennisuitwisseling? Het antwoord daarop, zocht Paul de Ruiter Architects in een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie waarin verschillende verdiepingen en onderwijspleinen aan elkaar worden verbonden. Het 15.300 m2 grote gebouw, gelegen naast de Erasmus Universiteit Campus te Kralingse Zoom, is de thuisbasis geworden van alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School en biedt ruimte aan maar liefst 10.000 studenten. Het onderwijscomplex, waarvan Paul de Ruiter Architects in 2018 ook al een belangrijk onderdeel ontwierp, heeft met deze nieuwbouw onder andere meer studielandschappen en een nieuwe hoofdentree gekregen. De transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, is het levendige hart van de campus. Om de wens van de student als basis te kunnen nemen voor het ideale onderwijsgebouw werd een workshop georganiseerd met studenten van de hogeschool, waarin zij hun visie op de ideale onderwijsomgeving konden toelichten. Omdat ze veel tijd op school doorbrengen, bleken de studenten vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimtes binnen één gebouw; om te studeren in stilte of met anderen, maar ook om te ontspannen. Deze wens is terug te vinden in de diversiteit aan flexibele werkplekken die doen denken aan de publieke plekken in een grote openbare bibliotheek. De ontmoetingsruimtes zijn te typeren als werkcafé of de lobby van een hotel en de plekken voor ontspanning voelen aan als een huiskamer. "Er is genoeg ruimte voor informele kennisuitwisseling, interactie en ontspanning maar ook afgeschermde rustige studieplekken om geconcentreerd te kunnen werken." Het onderwijs is veel veranderd de afgelopen twintig jaar, en als er één ding vaststaat, is dat het de komende twintig jaar nog veel zal blijven veranderen. Denk aan nieuwe technieken, ontwikkeling in onderwijsconcepten, en de veranderingen in studentenaantallen van studierichtingen. Om hierop in te kunnen spelen is het uiterst duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn. De komende decennia zijn er genoeg mogelijkheden binnen het gebouw om mee te gaan met veranderingen in het onderwijs.

Toelichting ontwerp

In het ontwerp staan openheid en verbinding centraal, gekenmerkt door een imposant glazen atrium, een robuuste houten constructie aan de noordgevel, en een monumentale hoofdentree. Het atrium fungeert als het kloppende hart van het gebouw, waar houten trappen direct aan de glazen gevel liggen, de verschillende verdiepingen en studiepleinen met elkaar verbonden zijn, en waar het spel tussen licht en schaduw vanuit het gerasterde glazen dak continu voor een veranderend interieur zorgt. De transparante wand van het atrium biedt een panoramisch uitzicht over de omliggende campus, maar zorgt er ook voor dat de levendigheid van activiteiten binnenin het gebouw zichtbaar zijn vanaf buiten. "Het transparante karakter van het gebouw haalt de buitenwereld binnen en brengt de binnenwereld naar buiten." Ook duurzaamheid en gezondheid staan centraal in het ontwerp. De niet-flexibele elementen zoals de draagconstructie en de gevel, zijn vervaardigd uit circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. Het gebouw is ontworpen om energieneutraal te zijn, dankzij een compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en installaties die reageren op bezettingsniveaus. Zonnecellen op het dak dragen bij aan de opwekking van de benodigde energie. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van de studenten en medewerkers. Verse luchtstromen, aangename akoestiek en nauwkeurig gereguleerde temperatuurcondities dragen zo bij aan een comfortabel binnenklimaat. Ook het maximaliseren van natuurlijk daglicht speelt een belangrijke rol voor een gezond binnenklimaat. Zo kan er via het dak van het atrium en de glazen gevel daglicht binnenvallen.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche