Identiteit & Icoonwaarde
DE UNIE ARCHITECTEN

De nieuwe Groninger buitenschool

Het markante silhouet van het Kindcentrum in Warffum is vanuit het dorp en de omgeving al van verre herkenbaar. De gebouwopzet en gevel maken zowel naar Warffum als naar het landschap een weids, uitnodigend gebaar. Het gebouw is tot in detail een echte buitenschool, verweven met het dorp en het landschap.
Fotografie
Egbert de Boer

Toelichting categorie

De nieuwe Groninger buitenschool ‘De rode school van Warffum’ Door zijn contouren, kleur en wijze van inpassing is Kindcentrum Warffum al van een afstand een herkenbare, opvallende binnenkomer voor het dorp en de omgeving. Het gebouw straalt optimisme en vertrouwen in de toekomst uit en is daarmee een positief geluid in het aardbevingsgebied. De school is onderdeel van de iconen van het dorp, zoals de kerk en het gemeentehuis, en is ontworpen om deel uit te maken van het collectieve geheugen van Warffum. Opvallend silhouet De herkenbare vorm en het silhouet maken, tezamen met zijn functie, de school tot een identiteitsdrager van Warffum - ondanks dat het een relatief klein gebouw is, gerealiseerd met een regulier onderwijsbudget. De schijnbaar eenvoudige, maar bijzondere vorm zorgt ervoor dat de school direct in het geheugen zit. Je hoeft het gebouw maar één keer gezien te hebben of je kunt het al uittekenen. Hierdoor is de school van meet af aan al onderdeel van de herkennings- en oriëntatiepunten van het dorp en de wijdere omgeving. Nieuwe vorm, verweven met de context De verschijningsvorm van de school staat niet op zichzelf, maar is gebaseerd op hedendaagse vertalingen van typerende architectuur uit de omgeving: van de dakopbouw van lokale boerderijtypen tot de typisch Groninger rode kleur tot de Hogelandse borgen en hun bijzondere tuinen. Deze referenties zijn in het ontwerp samengebracht tot een nieuw geheel met een zelfbewust, uitnodigend en trots elan. Daarmee krijgt de architectuur meerdere betekenislagen: een eigentijds, bijzonder schoolgebouw dat in het oog springt en een diepere geworteldheid die zich gaandeweg steeds meer laat ontdekken. Samen het collectief geheugen vormgeven Met het Kindcentrum Warffum hebben we de mogelijkheid aangegrepen deze opgave op te pakken samen met de scholen en het dorp: met als resultaat een publiek gebouw dat de lokale identiteit uitdraagt en dat nieuwe generaties Warffumers in het collectieve geheugen zullen hebben. Gewortelde architectuur, optimistische toekomst De aardbevingsproblematiek van Groningen hoeft niet te leiden tot pragmatische en generieke bouw. De school laat zien dat met ontwerpende aandacht en samenwerking met gebruikers en bewoners nieuwe, lokaal gewortelde architectuur te realiseren is. Architectuur die past bij de historie, verhalen en sfeer van van het Groninger platteland en bij een veerkrachtige, optimistische toekomst.

Toelichting ontwerp

De nieuwe Groninger buitenschool Het Kindcentrum in Warffum is vanuit het dorp en de omgeving al van verre herkenbaar door de bijzondere contour, kleur en uitstraling. De gebouwopzet en gevel maken zowel naar Warffum als naar het landschap een weids, uitnodigend gebaar. Het ontwerp benut de ligging op de grens tussen dorp en omgeving door van de school een karaktervolle buitenschool te maken. De verbinding met het dorp en met het Hogeland is binnen en buiten herkenbaar en ervaarbaar. Verweven met omgeving Dakopbouw, gevel, puien, entree en ramen vormen samen één heldere compositie. De rode kleur van dak en gevel, herkenbaar als de typerende Groninger baksteenkleur, versterkt de opvallende, iconische uitstraling. De architectuur is een hedendaagse vertaling van de karakteristieke architectuur van boerderijen en schuren uit de omgeving.  Landschap tot in het lokaal De verwevenheid met de omgeving zet zich binnen voort. Waar je ook bent in het gebouw, je bent altijd direct in verbinding met het landschap en het dorp. De routing voert je in één vloeiende beweging van entree naar gezamenlijk hart naar leerplein naar leslokaal - en van het dorp naar het Hogeland en vice versa. In elk lokaal biedt de grote, te openen glazen pui een weids uitzicht op de omgeving. Onderdeel van het dorp Naar het dorp toe vormt de gevel een uitnodigend gezicht met een weidse glazen pui. Via de tribunetrap in het hart is de bibliotheek op de verdieping toegankelijk. Het grote raam van de bibliotheek is zo gepositioneerd dat het de kerktoren van Warffum omlijst en zo de verbinding met het dorp ervaarbaar maakt. Buiten leren De scholen hechten grote waarde aan buiten spelen en leren in alle seizoenen. De volledig te openen puien met het grote dakoverstek maken dit mogelijk. Het dakoverstek houdt in de zomer de zon buiten, laat zonlicht ’s winters toe en zorgt het hele jaar door voor een beschutte buitenspeelplek. De buitenruimte is een interpretatie van een Groninger borgtuin, met een grote variatie aan groene speel- en leerplekken en steeds nieuwe relaties met de natuur en het landschap. Flexibel en circulair Het energieneutrale, duurzame ontwerp houdt rekening met een mogelijk toekomstig samengaan van beide scholen en is hierop flexibel aan te passen.  Van gevel tot hart tot leerplein tot lokaal zijn alle ruimtes, overgangen en de inrichting ontworpen in nauwe samenwerking met beide scholen. Exterieur en interieur zijn vrijwel geheel circulair in hout uitgevoerd.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche