Stimulerende Omgevingen
Zecc Architecten

Gemeentehuis Renswoude

In 2023 is het gemeentehuis van Renswoude opgeleverd en is ontworpen door Zecc. Het omvat een gerestaureerd rijksmonument uit 1651, een centrale publieksentree en een nieuw CLT-volume met raadszaal, publieksbalies en werkplekken. De uitbreiding heeft een circulaire keramische gevel met groen glazuur samengesteld uit glasindustrie-afval.
Fotografie
Stijn Poelstra

Toelichting categorie

Gemeentehuis Renswoude, is niet slechts een administratief centrum, maar een actieve stimulans voor de omgeving op verschillende niveaus. De architectonische harmonie tussen oud en nieuw zorgt er voor dat het gerestaureerde rijksmonument en het moderne twee-laagse volume naadloos samensmelten. Dit biedt niet alleen een visueel aantrekkelijk panorama, maar vormt ook een respectvolle benadering van het historische erfgoed. Openheid van de uitbereiding zorgt ook voor activering van de plek en meer transparantie van de overheidsorganisatie. Met werkplekken en de publieksruimtes zichtbaar aan de gevel gepositioneerd en centraal toegankelijk doormiddel van de nieuwe entree tussen de oud en nieuwbouw. Een cruciaal aspect van de stimulans is de doordachte landschappelijke inpassing. Het verplaatsen van parkeren naar de achterzijde opent de ruimte aan de voorzijde, waardoor het gemeentehuis zich ruimtelijk verbindt met het omliggende bos. De integratie van groen, zowel op de sedum bedekte luifel als in de circulaire keramische gevel, creëert een naadloze overgang tussen binnen en buiten en omringd medewerkers en bezoekers door natuurlijke elementen. Er was een grote mate van betrokkenheid en stimulans van de lokale gemeenschap in het ontwerpproces. Via werkgroepen, klankbordgroepen en presentatiemomenten werden eindgebruikers, ambtelijke organisatie en gemeenteraad actief betrokken. Niet alleen om informatie te delen, maar ook wensen en eisen in het ontwerp te verwerken. Het resultaat is een gemeentehuis dat niet alleen voldoet aan administratieve behoeften maar ook het gemeenschappelijk gevoel versterkt. Het project heeft lokale bedrijven gestimuleerd om de ambitie te delen om kwaliteit te leveren binnen een beperkte tijd. De keuze voor CLT als bouwmateriaal benadrukt niet alleen duurzaamheid maar zet ook aan tot het ondersteunen van lokale ambacht en technologie. Het bewuste gebruik van 'waste glaze' glazuur in de circulaire keramische gevel. Door glasindustrie-afval te recyclen, ontstaat niet alleen een duurzaam bouwmateriaal maar wordt ook de lokale gemeenschap gestimuleerd om bewuster om te gaan met afval en milieubewustzijn te vergroten. Samenvattend is het gemeentehuis van Renswoude een stimulerende kracht voor zijn omgeving op esthetisch, ecologisch en sociaal gebied. Het vormt een verbindend element tussen verleden en heden, tussen gebouw en natuur, en tussen de gemeenschap en haar fysieke omgeving.

Toelichting ontwerp

Het gemeentehuis van Renswoude, opgeleverd in 2023, grenst aan een groot landgoed. Zecc won in 2020 de architectenselectie voor de restauratie en uitbreiding van het eerste gemeentehuis. Het gerestaureerde rijksmonument uit 1651 is behouden, met daarnaast een nieuw twee-laags volume voor de raadszaal, publieksbalies en werkplekken, geconstrueerd met CLT en voorzien van een circulaire keramische gevel met groen glazuur van glasindustrie-afval. Belangrijke ontwerpkeuzes omvatten het verplaatsen van parkeren naar de achterzijde, waardoor het gemeentehuis ruimtelijk verbonden is met het bos aan de overzijde. Het groen loopt over de met sedum bedekte luifel het gebouw in, waardoor een prachtige verbondenheid ontstaat met het park. De gevel van de nieuwbouw is groen geglazuurd keramiek, dit versterkt het natuurlijke effect. De nieuwbouw is zeer compact ontworpen met het oog op efficiency, duurzaamheid en beperken van de footprint op de kavel. Zo is de kantine geplaatst op de raadzaal. Door de bestrating in de publieksentree door te trekken naar binnen wordt duidelijk de scheiding gemarkeerd tussen oud en nieuw. Het monument is hersteld met aandacht voor duurzaamheid, zoals isolatie, voorzetramen en een nieuw installatieconcept. Het oorspronkelijke groene kleurschema is teruggebracht op de begane grond, terwijl de verdieping de originele houten structuur blootlegt. Het interieur van de nieuwbouw vertaalt moderniteit losjes naar het monument, met houten CLT constructie als verwijzing naar de houten kap. Grote raamopeningen en een flexibele indeling integreren de natuurlijke omgeving. Door de werplekken te concentreren aan de parkzijde ontstaan er geweldige werkomgeving met veel licht en groen, tevens draagt het bij aan de transparantie van het gemeentehuis als organisatie. Circulaire keramische steenstrips met 'waste glaze' glazuur, afkomstig uit afvalverbrandingsovens en gerecycled glas, sieren de gevel. De nieuwbouw is voornamelijk gebouwd met Cross-Laminated Timber (CLT), een duurzame en efficiënte bouwmethode. CLT slaat CO² op en heeft een lagere CO²-uitstoot dan beton of staal. De keuze voor CLT past niet alleen bij duurzaamheidsambities, maar ook bij de historische waarde van het gemeentehuis, waar oud en nieuw naadloos samenkomen. Zecc's keuze voor circulaire materialen en duurzame bouwprocessen draagt bij aan een milieuvriendelijke toekomst voor Renswoude.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche