Leefbaarheid & Sociale Cohesie
De Zwarte HondRegulateur
Regulateur is onderdeel van de Grunobuurt waar De Zwarte Hond ook verantwoordelijk is voor het stedenbouwkundig plan en het ontwerp van de eerder opgeleverde woonblokken Typhoon en Tractie. Vanuit een nauwe en langdurige samenwerking tussen Nijestee, De Zwarte Hond en Trebbe is dit gebouw ontworpen met als doel nog gezonder en gelukkiger te wonen.
Fotografie
Eva Bloem
Toelichting categorie
De Regulateur is onderdeel van de Grunobuurt, een naoorlogse wijk die ontstond ten tijde van grote woningnood. In 2004 werd besloten de wijk grootschalig te vernieuwen omdat de woningen in een technisch matige staat waren en de woonkwaliteit ook te lijden had. De samenwerking in de Grunobuurt is gestoeld op een gezamenlijke ambitie: mensen gelukkiger laten wonen in een stedelijke omgeving.
De buurt ligt op loopafstand van het station, tussen de levendigheid van het stadscentrum en het groene Stadspark in. Een brede mix aan woningtypes, diversiteit aan bewoners en woningen met voordeuren aan de straat, maken dat de wijk altijd levendig is. De Regulateur is een compact woonblok met sociale huurwoningen. Vanuit de royale entrees is er een directe toegang tot de binnentuin en de gemeenschappelijke fietsenberging. Deze is zichtbaar en licht ontworpen om het gebruik van de fiets te stimuleren bij bewoners. Dit heeft een goede invloed op de gezondheid en het welzijn van de bewoners.
Omdat parkeren centraal in de wijk is opgelost in een parkeerhuis, kon de binnenhof een tuin worden. Daarmee bouwt het typologisch voort op de traditie van Groningse hofjes. De privé buitenruimte is bij alle woningtypes aan de binnenzijde gepositioneerd, waardoor iedereen erop gericht is. Er wordt ‘om de tuin heen’ gewoond.Naast het groen in de tuin zal aan de binnenkant van het gebouw ook groen langs de gevels omhoog groeien. In deze rustige, groene oase is het eenvoudig en aangenaam een praatje met de buren te maken. De extra hoge begane grond zorgt er voor het naar wonen ook ander programma de buurt kan versterken.
Toelichting ontwerp
Regulateur is het zesde gebouw in de Grunobuurt en het derde dat vanuit de intensieve samenwerking tussen woningbouwcorporatie Nijestee, De Zwarte Hond en aannemer Trebbe gerealiseerd is. Gedurende het hele proces is elk aspect voor alle partijen transparant en waar nodig kunnen ze gezamenlijk bijsturen. Waar in een traditioneel proces goede ideeën vaak te laat komen, en stranden, is hier ruimte voor innovatie Die aanpak moet resulteert in kwalitatief hoogwaardige, betaalbare woningen in een inclusieve wijk.
De hoogte van het gebouw varieert van drie tot zeven lagen en het heeft bijzonder metselwerk gekregen, dat alleen uit koppen lijkt te bestaan. De daken zijn voorzien van een groen sedumdak gecombineerd met zonnepanelen. Met hoogwaardige isolatie en aansluit op Warmtestad Groningen is Regulateur een duurzaam woongebouw.
Het gevelritme met de gevelopeningen herhaalt zich rondom het blok met op de hoeken accenten doormiddel van loggia’s. Hoe hoger in het gebouw hoe meer licht en uitzicht aanwezig is komt terug in het gevelbeeld met meer brede ramen beneden en steeds smaller naar boven. De baksteen heeft een snijvoeg waardoor een interessant blokverband ontstaat waarmee het ‘fade’ gevelpatroon extra wordt benadrukt. De kaders rond de ramen worden van een standaard 100 mm diepte steen gemaakt, en de terugliggende vlakken met een ‘dinkel’ steen van 70 mm diep. Dit levert niet alleen een rijke gevel op maar bespaart ook substantieel op de hoeveelheid materiaal.
De binnenhof van de Regulateur is een aantrekkelijke groene oase. Omdat het parkeren voor de bewoners centraal in de wijk is opgelost in een parkeerhuis, ontstond er in de binnentuin een ideale conditie voor een klimaatadaptieve tuin die bewoners uitnodigt om elkaar in een idyllische, groene setting te ontmoeten. Passend bij een toekomstbestendige binnentuin zijn er in het ontwerp diverse klimaatadaptieve maatregelen opgenomen, zoals vertraagde hemelwaterafvoer, wadi’s en een grote diversiteit aan beplanting in verschillende lagen.
Naast het groen in de binnentuin zal aan de binnenkant van het gebouw het groen ook langs de gevels om hoog groeien. Vanuit de royale entrees is er een directe toegang tot de binnentuin maar ook tot de gemeenschappelijke fietsenberging. Een royale verdiepingshoogte van de begane grond maakt het mogelijk dat op twee hoeken van het gebouw een maatschappelijke of commerciële functie de buurt kan verrijken.