Leefbaarheid & Sociale Cohesie
LEVS architectenStepstone
Stepstone is de eerste sociale hoogbouw op de Zuidas. Voor huurders tot 28 jaar ontwierp LEVS compacte, slim indeelbare woningen. De toren van 80 meter hoog heeft een sportveld op het dak en een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond. De opbouw is klassiek, van plint tot kroon, en de detaillering verfijnd met groen marmer in het beton.
Fotografie
Ossip van Duivenbode
Toelichting categorie
Het ontworpen gebouw, Stepstone, draagt op verschillende manieren bij aan de leefbaarheid van de omgeving, stimuleert verbindingen tussen mensen en versterkt de samenhang van de omgeving.
(1) Leefbaarheid van de omgeving:
Stepstone bevordert de leefbaarheid door het bieden van 216 sociale huurwoningen voor jonge starters op de Zuidas. Dit voorziet in een behoefte aan betaalbare woningen in het financiële hart van Amsterdam. Gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes, zoals de dubbelhoge doorgang aan de straat en het dakterras, creëren een uitnodigende en sociale omgeving. Het gebouw is ontworpen met aandacht voor kwaliteit en toegankelijkheid, waardoor het een positieve uitstraling en daarmee bijdrage levert aan de directe leefomgeving.
(2) Stimulatie van verbindingen tussen mensen:
Stepstone stimuleert verbindingen tussen bewoners door gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een huiskamer en gedeelde werkruimte op de begane grond en een sportdakterras op de 23e verdieping. Deze ruimtes bieden gelegenheid tot ontmoeting en activiteiten, wat sociale interactie en betrokkenheid bevordert. De stevige plantenbakken met rijke beplanting maken het tot fijne verblijfsruimtes. Door deze faciliteiten wordt een gevoel van gemeenschap gecreëerd binnen het gebouw, wat de verbinding tussen mensen versterkt.
(3) Versterking van de samenhang van de omgeving:
Stepstone draagt bij aan de versterking van de samenhang van de omgeving door te focussen op ruimtelijke kwaliteit, stedenbouwkundige inpassing en duurzaamheid. Het gebouw creëert een aantrekkelijke en uitnodigende openbare ruimte door de dubbelhoge doorgang en de integratie met de binnentuin. Dit verhoogt de kwaliteit van de omgeving en draagt bij aan een gevoel van samenhang en verbondenheid binnen de buurt. Bovendien benadrukt het ontwerp van Stepstone het belang van architectonische en ruimtelijke kwaliteit op alle niveaus, wat bijdraagt aan de bredere verbetering van de gebouwde omgeving en sociale ontwikkeling in de stad.
Toelichting ontwerp
Uitzicht over een nieuwe stadswijk
Tussen de centrale as van de Mahlerlaan en de parallelle ringweg A10 zullen vijf bouwblokken ontstaan, waarvan als eerste het grote en centraal gelegen Oostelijke Ontwikkelveld Kavel 2D. Het U-vormige bouwblok omarmt een ruime gemeenschappelijke binnentuin met geparcelleerde opbouw en drie torens. Langs de noordzijde staan de twee torens van woongebouw De Puls, van VMX Architects en MVSA architects. Langs de zuidzijde is de 80 meter hoge Stepstone de derde toren. Elk heeft een eigen karakter, duidelijk reagerend op de twee anderen. Op grotere schaal zet dit het dambordpatroon van versprongen hoogbouw voort, dat zo karakteristiek is voor de Zuidas.
Een tijdloos stedelijk karakter
Stepstone heeft een alzijdig en stedelijk karakter. Het ontwerp speelt op subtiele wijze met de klassieke opbouw van plint, onderbouw, bovenbouw en kroon. Dat resulteert in een lichte, open woontoren met panoramische balkons die als een voile om het volume heen zijn gedrapeerd. De gevel eindigt aan de voorzijde in een meer formele, rechte kroon, terwijl deze aan de achterzijde juist trapsgewijs en versprongen afloopt om een zachtere overgang naar het binnenterrein te maken.
Dynamiek rondom
Door variaties in het patroon in de gevel ontstaat een samenhangend geheel dat toch nooit eentonig wordt. Het combineert de statigheid van een stedelijke toren met de dynamiek van een levendige woonbuurt. Hiertoe werken de lichtgrijze kaders van de prefab betonelementen samen met groene betonvlakken van alpengroen grind en Noors marmer. Het is een wisselend spel van vlakken dat door licht en lucht versterkt zal worden.
De compacte plattegrond
Er is veel aandacht besteed aan een slimme indeling van de appartementen, variërend van 25 tot 60 vierkante meter, met maisonnettes in de kroon. Bovendien hebben bijna alle appartementen een balkon, ondanks het feit dat dit ten tijde van het ontwerp niet nodig was. Met het oog op de toekomst zijn de constructie en installaties zo ontworpen dat het mogelijk is de appartementen te transformeren naar grotere woningen.