Identiteit & Icoonwaarde
OZ

De Baak

Dit betaalbare woningbouwproject is een echo van modernistische tijden. Omgeven door groen en een gemeenschappelijke begane grond introduceert het een duurzame toevoeging die de naoorlogse buitenwijk verrijkt.
Fotografie
Egbert de Boer

Toelichting categorie

De 127 woningen in De Baak vallen op door een compacte en slimme indeling met de nadruk op meer kamers. Startende gezinnen kunnen hierdoor langer blijven als er gezinsuitbreiding komt en er is meer flexibiliteit om bijvoorbeeld even thuis te kunnen werken of studeren in een aparte ruimte. In De Baak is diversiteit de rode draad. De woningen variëren van 64 tot 89 m2, gemiddeld met 76 m2. De variatie in de indeling past goed bij de diversiteit van Amsterdamse huishoudens. Van eenoudergezinnen tot gezinnen met een andere culturele achtergrond. De bajonetwoning biedt ruimte voor een werkplek beneden terwijl boven wordt gewoond en de plint bevat maisonnettes met een souterrain die een bedrijf aan huis goed mogelijk maken. Bijna alle woningen hebben ruime buitenruimtes van 10 tot 13 m² op het zuiden en een netto plafondhoogte van 2,7 meter voor veel daglicht. De gespiegelde opzet van het gebouw met twee kernen maakt de looplijnen van straat tot voordeur kort. Vanaf de liftdeur heb je maar maximaal zes buren waarmee je per gangdeel een kast deelt, om zo bijvoorbeeld eenvoudig gereedschap en/of kookspullen te kunnen delen. De appartementen rondom de kern zijn op alle zijden van het gebouw gericht zodat er een alzijdige oriëntatie in de architectuur ontstaat. In doorsnede heeft het gebouw een opzet die zich elke twee verdiepingen herhaalt. In het midden van De Baak zijn appartementen gecombineerd met bajonetwoningen van ca. 80 m2 over twee lagen. Op de begane grond wordt aan de zuidzijde de relatie met de straat door de individuele woningen bepaald, maar aan de noordzijde ligt de lange Huiskamer met verschillende ruimtes die een boost aan gezamenlijke activiteiten geven.

Toelichting ontwerp

Het ontwerp voor De Baak is een voortzetting, deels een herinterpretatie, van de architectonische kwaliteiten van de modernistische woningbouw in Nieuw-West. Deze typische buitenwijk uit de late jaren 1950 en vroege jaren 1960 is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan van Van Eesteren. De wijken in die tijd boden een enorme verbetering van de levensstandaard, grotere huizen, badkamers en individuele slaapkamers. Bomen en gazons domineerden de buitenruimte, zoals speelplekken en andere voorzieningen. De architectuur is eenvoudig en functioneel, gebouwen als stille schoonheden die ruimte laten voor hun groene omgeving. Met het ontwerp van De Baak voegen we een nieuw elegant gebouw toe door gebruik te maken van een eenvoudige architectonische expressie die kenmerkend is voor omliggende gebouwen uit die modernistische periode. Horizontale lijnen van omkaderde buitenruimtes bepalen het beeld van dit markante gebouw. De materialen zijn eenvoudig: hout, glas en beton. De indeling is efficiënt gericht op de kwaliteit van het huis en de buitenruimte. Toegang wordt geboden via een combinatie van een veranda en centrale gangen. Zo ontstaat een veelzijdig plan met een reeks woningtypen die allemaal op de zon georiënteerd zijn. De diversiteit aan woningen sluit aan bij de bevolking die de stad Amsterdam herbergt. Samen met FLUX landscape introduceerden we een landschap rond het gebouw, dat een zacht glooiende heuvel vormt die een parkeergarage overdekt. Op de begane grond is een grote gemeenschappelijke ruimte, inclusief educatieve ruimte, verbonden met dit park. Het biedt de mogelijkheid om een gemeenschap op te bouwen voor de bewoners en de buurt. De gemeenschappelijke ruimte voedt het park, en het park voedt het gebouw. We hebben niet alleen een gebouw ontworpen dat een sociaal positieve impact heeft op de omgeving, we hebben er ook voor gezorgd dat het gebouw een duurzame bijdrage levert door meer energie te produceren dan het verbruikt. PV-panelen zijn elegant geïntegreerd in de gevel, warmtepompen en een aquifer wekken duurzame energie op. Het gebouw, dat is opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen, is circulair en kan in de toekomst worden aangepast. Met regenwateropvang van het dak wordt de tuin van water voorzien.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche