Leefbaarheid & Sociale Cohesie
M3H architecten

Lariks

Lariks is een nieuw woningbouwproject in de Amsterdamse Houthavens. We hebben, in opdracht van Lieven de Key, een woningblok ontworpen met 102 betaalbare friends-woningen (ca. 400 euro per maand ‘all-in,’). Het samenwonen staat op meerdere schaalniveaus centraal. Het gevelontwerp is een eigentijdse vertaling van de Amsterdamse School architectuur.
Fotografie
Luuk Kramer

Toelichting categorie

Lariks is een van de twee sociale huurblokken van Lieven de Key. Samen met het andere blok, Mahonie, vormt het één woongemeenschap. Beide blokken hebben een collectief woonconcept, waar samenleven centraal staat. De semi-zelfstandige woningen zijn ontwikkeld voor jongeren. Elke woonstarter huurt een eigen kamer met eigen douche en WC en deelt een ruime woonkeuken in een appartement met drie even grote woon-slaapkamers. Een deel van de woningen zijn duo-woningen, toegewezen aan jongeren die moeite hebben met het starten van hun wooncarrière. In een van de woningen wonen nu bijvoorbeeld twee zussen uit Nieuw-West, die niet alleen durven te wonen maar samen wél uit huis wilden. Daarnaast zijn er ook zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze zijn toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs, politie en in de zorg. De woonkeukens en balkons van de meeste woningen liggen direct aan de zijde van de groene collectieve binnentuin. In deze tuin kunnen de jongeren elkaar ontmoeten, samen tuinieren, sporten en ontspannen. Lieven de Key heeft voor de toewijzing van de woningen een eigen matchingtool ontwikkeld. Door verschillende criteria en vragenlijsten in te vullen werden de huurders aan elkaar gekoppeld. Om te zorgen dat Lariks echt als een community werkt heeft Lieven de Key een bewonersvereniging opgericht, is er een huismeester en zijn er ‘communitybuilders’ aangewezen. Zij zijn aanspreekpunt en organiseren leuke evenementen voor de bewoners. Inmiddels zijn er onder de bewoners ‘clubjes’ ontstaan, zoals een ‘samen zwemmen in het IJ-groep’ en een ‘tuin-beheer-groep’.

Toelichting ontwerp

Lariks is een gesloten bouwblok met een ruitvormige footprint. De hof van het bouwblok op +1 niveau is een besloten gemeenschappelijke tuin. Onder de tuin bevindt zich op maaiveld een parkeervoorziening en fietsenbergingen. Aan de gevels, rondom de garage zijn ruimtes voor een sportschool, horeca en creatieve dienstverlening. Daarnaast bevat de plint een aantal 2-kamer-woningen. Vanaf de straat bereik je via twee hoofdingangen in de hoeken van het complex de tuin en de woningen. In de beide andere hoeken zijn er ‘open’ trappenhuizen die extra toegangen tot de tuin en de verschillende verdiepingen geven. De gedeelde binnentuin is een groene plek voor ontmoeting voor de bewoners. In de tuin staan diverse sportfaciliteiten, picknicktafels en bankjes. Het merendeel van de appartementen zijn ‘friends-woningen’. Dat is een woonconcept waarin drie starters een woning delen. Elke starter huurt een kamer met eigen badkamer. Het appartement bestaat uit vier even grote ruimtes, drie woon-slaapkamers (met eigen badkamer) en een gezamenlijke woonkeuken. Daarnaast zijn er ook zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze zijn toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg. Er zijn galerij-, corridor-, portiek- en grond ontsloten-woningen. We hebben de woningplattegronden zo gemaakt dat de friendswoningen in de toekomst met minimale ingrepen omgebouwd kunnen worden naar gezinsappartementen. Het beeldkwaliteitsplan voor dit eiland vraagt om een ontwerp dat geïnspireerd is op de architectuur van de Amsterdamse School. het gevelontwerp van Lariks is hier een een eigentijdse vertaling van. Met een zeer beperkt materiaal- en kleurenpallet zijn de gevels op een ingetogen maar rijk gedetailleerde manier ontworpen. Eén type baksteen, gepigmenteerd gewassen beton en aluminium kozijnen zijn in een ton-sur-ton kleurenpallet bij elkaar gebracht. Samen met de verschillende gevelcomposities, met een grote variatie aan baksteen-verbanden en de diverse toepassingen van het gewassen beton (raamkaders, dakranden, kolommen, plantenbakken, etc.) geeft dit een rijk én samenhangend gevelbeeld. Het gebouw reageert met de verschillende woningvarianten en het bijbehorende gevelontwerp op stedelijke ruimten en oriëntaties. Per bouwdeel ontstaat zo een eigen gevel maar ervaart de passant het ook gebouw ook als een samenhangend geheel.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche