Identiteit & Icoonwaarde
RO&AD Architecten

Energiehuis

Door de veranderende rol van Coöperatie Deltawind van energieproducent, naar maatschappelijke energie-organisatie, was er behoefte aan een ‘Clubhuis’ voor leden, omwonenden, maatschappelijke organisaties van Goeree Overflakkee en zichzelf. En dat zo mooi mogelijk, met een zo groot mogelijke groene voetafdruk.
Fotografie
John Lewis Marshall

Toelichting categorie

Coöperatie Deltawind is een coöperatie die uitsluitend duurzame energie produceert en leden heeft op het eiland Goeree Overflakkee. Ze doen dit al 30 jaar en hebben ondertussen een 70 tal windturbines en een aantal zonneparken op het eiland staan. Hun rol is echter aan het veranderen. De statuten van de coöperatie bepalen dat alle winst die wordt gemaakt, besteedt moet worden aan verduurzaming van het eiland. Hierdoor verandert Deltawind steeds meer naar een maatschappelijke organisatie. Ze ontplooien allerlei initiatieven, van hulp aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hulp bij de verduurzaming van particuliere woningen tot productie van waterstof uit overtollige energie. Voor deze maatschappelijke rol is ook een ander gebouw nodig, waarin ruimte is voor die initiatieven. Bovendien wilden ze ook een plek waar hun leden en andere mensen van het eiland samen kunnen komen, zodat hun nieuwe kantoor ook een maatschappelijk duurzaamheidsclubhuis zou kunnen worden. De plek die we gekozen hebben is een zichtlocatie bij de entree van het dorp Oude Tonge. Hierdoor is het goed zichtbaar en bereikbaar voor iedereen.

Toelichting ontwerp

Door het gebouw op poten te plaatsen maken we zoveel mogelijk ruimte voor het landschap, dat onder het gebouw doorloopt. Door het maken van natuurvriendelijke oevers in bestaande sloten komt zand vrij, dat op heuvels gelegd wordt. Hierdoor ontstaan zo veel mogelijk biotopen voor verschillende planten en dieren. Doel hiervan is om de plek te regenereren, waarde toe te voegen, zodat het in de tijd beter, rijker en biodiverser wordt. Het relatief smalle, lange en hoge gebouw vormt een scherm langs de entree naar Oude Tonge. Het blokkeert het zicht op het achterliggende, niet al te fraaie bedrijventerrein. Het gebouw is achter op het perceel geplaatst, zodat de tuin een belangrijke blikvanger is. Het Energiehuis is ontworpen als een lange rechte ruimte van 4 meter breed. Dat is namelijk de ruimte die nodig is om een tafel met stoelen aan beide zijden erin te plaatsen, en nog genoeg ruimte over te houden om er langs te kunnen lopen. Deze ruimte wordt gebruikt als kantoorruimte, auditorium, vergaderruimtes, kantine en voor de flexplekken voor de leden. Aan deze ‘balk’ zitten aan de noordzijde alle andere functies zoals stiltewerkplekken, opslag, entree, toiletten, als losse doosjes geplaatst. Aan de zuidkant is over een gehele breedte een standaard Venlo-kas met planten geplaatst die helpt in de verwarming en luchtbehandeling van het gebouw. Het gehele gebouw is geprefabriceerd en er is gezocht naar exact de juiste constructie en het juiste materiaal per onderdeel. Dit resulteert in een staalkaart van houtbouw die samen een geheel vormen. Materialen zijn bijna uitsluitend biobased, en zoveel mogelijk circulair.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche