Leefbaarheid & Sociale Cohesie
studio VVKHStompwijckstraat
In Wassenaar hebben we sociale huurwoningen toegevoegd in een bestaande woonwijk. We hebben hier een enorme verdichting bewerkstelligd. Van 40 verouderde woningen hebben we 86 ruime woningen ontworpen in samenhang met goede parkeeroplossingen, maatschappelijke functies en heel veel ruimte voor groen en ontmoeting.
Fotografie
René de Wit
Toelichting categorie
Dit ontwerp legt de nadruk op verbinding, ruimtelijkheid en een sterke sociale samenhang.
Het stedenbouwkundig plan draagt bij aan de sociale structuur van de wederopbouwwijk waarin het zich bevindt. Door een half-open bouwblok ontstaat een open structuur waar zowel bewoners als buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De binnentuin, gecombineerd met een maatschappelijke voorziening, stimuleert ontmoeting en versterkt de sociale cohesie. De brede galerijen langs de gebouwen bieden eveneens ruimte voor interactie en gemeenschapsgevoel.
De architectuur draagt bij aan de identiteit en sociale dynamiek van de buurt. De zoomwoningen op de begane grond hebben een duidelijke relatie met de straat, terwijl de bovenliggende appartementen door hun doorzonontwerp zowel aan de straat- als galerijzijde een buitenruimte hebben. De terugliggende gevels op de bovenste verdieping en de dynamisch gepositioneerde balkons zorgen voor een speelse aansluiting op de bestaande bebouwing.
Toelichting ontwerp
Het plan bevindt zich in een dorpsuitbreiding uit de jaren zestig. Destijds was dit de meest noordelijke wijk van Wassenaar, ruim van opzet en met zicht naar weilanden en boerderijen. Bij het maken van het plan voor vervangende nieuwbouw sluiten we aan op de basiskwaliteiten van de oude wijk. De brede straatprofielen met voortuinen en groene zones zorgen voor een natuurlijke overgang tussen privé en openbaar domein en versterken het sociale karakter van de buurt.
Door de tussenliggende Stompwijckstraat op te heffen ontstaat er ruimte om het parkeren voor de bewoners binnen het bouwblok op te lossen, en is er ruimte voor een gemeenschappelijke binnentuin. Aan de binnentuin is een maatschappelijke voorziening opgenomen.
De gebouwen hebben een formele voorkant met zogenaamde zoomwoningen op de begane grond. Dit zijn ondiepe woningen met de toegang en een tuintje aan de straatzijde. De achterkant grenst aan de parkeerplaatsen onder een opengewerkt, groen dek. In het plan blijft de bestaande boomstructuur gehandhaafd. Om privacy te creëren in de voortuintjes is een strook groen tussen de tuinen en het trottoir gemaakt. De woningen op de verdiepingen worden ontsloten middels brede galerijen waar veel ruimte voor ontmoeting is gemaakt. Door toepassing van een doorzontypologie van de appartementen grenst de woonfunctie zowel aan de straatzijde als de galerijzijde, waardoor elke woning aan beide zijde een buitenruimte heeft die direct aansluit bij de woonfunctie.
Om de gebouwen in de lange straten qua schaal te laten aansluiten op de overliggende bebouwing ligt de gevel van de woningen op de bovenste verdieping terug ten opzichte van de rooilijn. De balkons van de woningen geven contact met de straat en reageren middels een verdraaiing op de oriëntatie ten opzichte van de zon. Aan de noordelijke parkzijde is de bebouwing iets robuuster, daar reageert de bebouwing in hoogte op het naastgelegen appartementengebouw.
Door goed naar de bestaande straten en materialen te kijken hebben we deze woningen naadloos in de wijk kunnen passen. Zo hebben we hier met de opdrachtgever rondgelopen met borden met baksteen erop. Dit betekent niet dat de woningen zich verstoppen: door een mooie steen en rijke details hebben we echt een eigen gezicht kunnen maken. Heel lang is sociale huur het ondergeschoven kind in de architectuur geweest. Hier in Wassenaar laten we zien dat juist een coöperatie een voortrekkersrol kan spelen in de architectuur.