Op 15 februari rolt de publicatie ‘Het Stadsranden-lab – nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad’ van de pers. Exact een jaar na de start van de door BNA Onderzoek en ARCAM geïnitieerde ontwerpstudie ‘Het Stadsranden-lab’ verschijnen de resultaten in een magazine, samengesteld voor eenieder die de stadsrand een warm hart toedraagt.
Het Stadsranden-lab: nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad – publicatie nu verkrijgbaar!
Ruimte voor verandering
Stadsranden: het zijn geen officiële zones in het gemeentebeleid, ze zijn niet omkaderd, ze hebben geen label. Juist dat maakt ze interessant. De rafelranden of kreukelzones van de stad bieden nog ruimte voor verandering. Op de plek waar de gebouwde omgeving en het gegroeide landschap elkaar ontmoeten, gebeurt van alles. Hier is ruimte voor verdichting, vergroening, nieuwe typologieën en sociale verbindingen.
Toekomstscenario’s voor de stadsrand – in heel Nederland
BNA Onderzoek en ARCAM richtten daarom Het Stadsranden-lab op en gingen met vijf multidisciplinaire ontwerpteams en een grote groep adviseurs op onderzoek uit in en rond de randen van Amsterdam. De opzet was, zoals bij elk project van BNA Onderzoek, om vanuit een lerend netwerk, zonder dat er al opdrachten boven de markt hingen, met elkaar te werken aan een ruimtelijk en maatschappelijke vraagstuk. De teams dachten na over nieuwe typologieën voor de stadsrand en ontwierpen prikkelende visies voor vijf locaties in Noord, West, Zuidwest, Zuid en Zuidoost, met elk zijn eigen ruimtelijke, sociale en historische context, Deze resultaten zijn nu gebundeld in een publicatie die hoopvolle toekomstscenario’s schetst, en die laten zien dat de mogelijkheden aanzienlijk toenemen wanneer de kwaliteiten van ‘rood’ en ‘groen’ elkaar versterken in plaats van kannibaliseren. Scenario’s niet alleen voor Amsterdam, maar voor alle steden, dorpen en wijken die op zoek zijn naar dat gouden randje.
De publicatie
De vijf visies van de ontwerpteams vormen de kern van de publicatie. Deze zijn aangevuld met een tijdlijn van het proces, de kronieken van de lezingenreeks Grensverkenningen en een introductie op de stadsrand door vier racefietsers afkomstig uit de bouwkolom. Essays van fotograaf Theo Baart, van Like Bijlsma (Planbureau voor de Leefomgeving) en Merten Nefs (Vereniging Deltametropool) en van Rosa Stapel (College van Rijksadviseurs) plaatsen Het Stadsranden-lab in context. Daarnaast zijn ook gastbijdragen van de academische kennispartners te lezen. Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam en vijf studenten van de Hogeschool Utrecht studeerden af op de stadsrand, en de Academie van Bouwkunst Amsterdam wijdde er een ontwerpstudio aan. Tot slot reflecteren vijf experts die betrokken waren bij het traject op het proces en de resultaten.