Toen ik 6 jaar geleden gevraagd werd voor de ledenraad van de BNA had ik eigenlijk geen idee wat dat inhield. Ons bureau was al jaren lid van de BNA, maar voor veel meer dan korting op de verzekeringen en als juridische vraagbaak gebruikten we de BNA eigenlijk niet.
Ik vond het juist daarom wel interessant om meer betrokken te raken bij de vereniging die onze branche vertegenwoordigt. Er bleek een bevriende collega in de toenmalige ledenraad te zitten, die ik kon bellen om te vragen wat het inhield om in de ledenraad te stappen. Na wat positieve geluiden en de geruststelling dat het ook maar 3x per jaar een vergadering betekende, zei ik dus toe.
Mijn tweede termijn zit er nu bijna op, maar het heeft me veel meer gebracht dan 3x per jaar een vergadering bijwonen. Ik heb geleerd wat de vereniging voor ons doet en voor ons kan betekenen. Het is van belang dat we een branchevereniging hebben die ons vertegenwoordigt, en die continu meebeweegt met de ontwikkelingen van onze tijd. Ik heb veel meer collega architecten leren kennen, met elk hun eigen expertise en bureauprofiel. Dat is leuk voor mijn eigen netwerk, maar het heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat wij als leden onze stem laten horen en opkomen voor wat wij belangrijk vinden.
Als lid in de ledenraad zit je opeens dicht op het vuur. Je wordt betrokken bij het beleid dat het bestuur (met kantoor) uitzet. De ledenraad denkt mee over de onderwerpen die belangrijk zijn in ons vak en die in het beleid extra aandacht verdienen. Dat klankborden is een vast onderdeel in de vergaderingen en levert vaak interessante discussies en inzichten op. Dat begint al bij de eerste bijeenkomst waarin de nieuwe ledenraad wordt geïnstalleerd. De helft van de ledenraad wisselt elke 3 jaar en dat valt samen met het begin van een nieuw beleidsplan voor de komende 3 jaar. ‘Beleidsplan’ klinkt misschien saai, maar dat is het niet. Het gaat over mogelijke scenario’s voor de ontwikkeling van ons vak, op basis van de trends van nu. En dat levert direct denkstof op. Hoe sta ík daarin? Wat betekent dat voor mijn bureau? Door daar met elkaar over te praten word je er zelf ook wijzer van.
Naast deze theoretische kant, ben ik ook meer bekend geraakt met de inhoudelijke activiteiten die de BNA organiseert. Van kleinere sessies rond een bepaald thema (tegenwoordig vaak ook lekker praktisch online) tot grotere evenementen als de jaarlijkse BNA architectendag. Niet alleen kennis delen, maar ook kennis ophalen, is waarom je lid bent, toch? Het lidmaatschap moet tenslotte wel wat opleveren.
Deelnemen in de ledenraad is leuk. Je bent één van de vertegenwoordigers van de leden, maar dat doe je vanuit jezelf. Het maakt niet uit of je een klein of een groot bureau hebt, of je veel of weinig werk hebt, van welke kleur of sekse je bent. Hoe meer verschillende smaken, hoe beter. Naast de verantwoordelijkheid die je hebt als vertegenwoordiger van al die leden, levert het je persoonlijk ook nog wat op. Beter weten wat de BNA doet, heeft ons lidmaatschap in ieder geval meer waarde gegeven.