Samenwerkingsprojecten

Voor een optimale implementatie van digitale innovatie, waarbij alle mogelijkheden en voordelen worden uitgenut, zijn we niet alleen afhankelijk van de architectenbureaus, maar van de gehele bouwketen. Op het moment dat er geen goede samenwerking is de keten haal je niet het optimale profijt uit digitalisering. Voor veel bureaus is dit een van grootste belemmeringen. Daarom zet de BNA zich - door middel van diverse samenwerkingen en de communicatie hierover - in om de positie van de architect in de keten en de keten zelf te versterken.

Digitalisering verandert niet alleen het vak van de ontwerpers maar treft de hele sector. Alle bedrijven werken immers met data en digitale systemen. Naast dat iedere organisatie een eigen digitale opgave heeft, ligt er een minstens zo’n grote uitdaging de digitale samenhang tussen organisaties te verbeteren. Op dit moment ontbreekt vaak de samenhang. Systemen ‘praten’ niet altijd met elkaar. Dat is inefficiënt en staat innovatie in de weg, terwijl de opgaven van de branche fors zijn.

Samenwerkingen zijn veelvuldig, complex en veranderlijk
Bouwen betekent een gigantisch complexe samenwerking. Binnen een project zijn tientallen partijen betrokken. Overal waar we samenwerken speelt de uitwisseling van informatie een belangrijke rol. Naast dat we met veel partijen samenwerken, werken we ook per project steeds met andere partijen samen.

Samenwerkingen zijn dus veelvuldig, complex en veranderlijk. Dat betekent dat er heel veel informatie-uitwisselingspunten zijn. DigiGo wil die processen vergaand digitaliseren, waardoor je efficiënter, duurzamer, slimmer en beter samenwerkt. Dat is dus voor alle architecten relevant. Groot en klein. Bij ieder project wordt er immers informatie uitgewisseld tussen partijen. Juist omdat partijen wisselen per project, is het handiger om de afspraken generiek te maken zodat je niet in elk project met nieuwe partijen steeds opnieuw afspraken hoeft te maken.

Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving
De wens is te komen tot een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) waarin sectorbreed afspraken zijn gemaakt over uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie om zo digitalisering in de bouw aan te jagen en te zorgen dat er efficiënter en beter wordt gebouwd. Ook bieden goede digitale systemen allerlei nieuwe mogelijkheden die we nu nog niet kunnen bedenken. Mogelijkheden om meer waarde voor de gebruiker toe te voegen bijvoorbeeld.

DigiGO is geïnitieerd door partijen uit de gehele sector. Zowel opdrachtnemers (bouwers, ontwerpers, installateurs) als toeleveranciers (fabrikanten, handelaren) als opdrachtgevers (Ministerie, RWS, RVB, Schiphol etc.). Het doel is branchebrede afspraken te maken en digitalisering in de sector te versnellen.

Vier ambities digiGO

  1. Deelbare en herbruikbare informatie: Om alle individueel gedigitaliseerde informatie deelbaar te krijgen, het kennis- en innovatieniveau binnen de gehele sector te vermeerderen en zo een gelijk speelveld te creëren, moeten betrouwbare en bestendige informatiediensten beschikbaar zijn
  2. Toegankelijke informatie: Het digitaal toegankelijk maken van alle informatie door alle individuele stakeholders. Dit resulteert in digitale projectendossiers, digitale asset informatie en digitaal beschikbare gebiedsinformatie.
  3. Nieuwe functies en geavanceerde werkwijzen: De beschikbaarheid van data op grote schaal leidt tot nieuwe ideeën en functionaliteiten in de markt, die de samenwerking verder optimaliseren. Dit resulteert bijvoorbeeld in geavanceerde real-time planningsfuncties, calculatiefuncties en materialen- marktplaatsen. Het toepassen van informatie en kennis wordt makkelijker. En we zetten elkaar aan tot de ontwikkeling van nieuwe voorzieningen en diensten.
  4. Innovatie: Door een nieuwe basis voor non-concurrentiële samenwerking en het delen van kennis en ervaring ontstaat in brede zin ruimte voor innovatie. Uiteindelijk ontstaan nieuwe inzichten en samenwerkingsvormen en gebruiken we nieuwe informatiebronnen en functionaliteiten. Dit resulteert in field labs en toepassing van nieuwe technologieën. Successen zijn beschikbaar voor de gehele sector.
‘“Als je betrouwbare informatie krijgt over materialen, dan kun je ook makkelijker circulair ontwerpen” aldus Roger Tan’

De BNA werkt samen met digiGO. Maar de digiGO staat niet op zichzelf. De opdrachtgever van digiGO is de Bouw Digitaliserings Raad (BDR). Op bestuurlijk niveau wordt hier samengewerkt aan het nationaal digitaliseringsprogramma van de gebouwde omgeving.
DigiGO is het programma waarmee men in een afgebakend tijdsbestek grote slagen wil maken met onder meer het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Het BIM Loket fungeert als clubhuis en aanjager van digitale samenwerking en vernieuwing en is nauw betrokken bij digiGO.

Centrale thema’s
In eerste instantie staan binnen DSGO 6 thema’s centraal om met digitalisering een bijdrage aan te leveren. Dit zijn:

  1. Asset Management optimaliseren: Een betere informatiepositie over de staat en het gebruik van assets is nodig om assetmangement te optimaliseren, onderhoud te voorspelen en duurzaamheidsdoelen te halen.
    Bouwkwaliteit inzichtelijk maken: Als gevolg van incidenten is er meer focus op kwaliteit van bouwwerken gedurende de hele levenscyclus. Dit resulteert in verplichtingen voor inzicht en informatie over kwaliteit.
  2. Consistent toepassen van (open) standaarden en afspraken: Dit draagt bij aan efficiëntie door de hele sector heen, huidig gebrek aan consistentie draagt bij aan fragmentatie in het informatie landschap.
  3. Circulair en duurzaam bouwen: Actuele en betrouwbare informatie over herbruikbaarheid en verduurzaming is nodig om sectorbrede doelen te bereiken op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.
  4. Bouwlogistiek efficiënt organiseren: Efficiëntere bouwlogistiek en bouwprocessen vereisen een betere informatievoorziening om kosten te beheersen en (bouw)projecten op plaatsen met ruimtegebrek uit te voeren.
  5. Energietransitie stimuleren: Betrouwbaar inzicht is nodig voor passende maatregelen en besluitvorming voor de energietransitie in de gebouwde omgeving om klimaatdoelstellingen te halen.

Vragen of suggesties?

Je kan altijd contact opnemen met mij, ik help je graag verder!

Marieke IsthaCommunity Manager