Doe jij mee met BNA Beste Gebouw van het Jaar, de architectuurprijs met de grootste landelijke media-aandacht? BNA Beste Gebouw van het Jaar maakt de meerwaarde van architectuur zichtbaar. Niet de beste architect of het mooiste gebouw. Juist gebouwen met meerwaarde voor omgeving, gebruiker en maatschappij vallen in de prijzen.
Het beschrijven van een project voor BNA Beste Gebouw van het Jaar is niet eenvoudig. Daarom geven we een paar tips die het opstellen wat vereenvoudigen. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
1. Kies de juiste categorie
Er zijn vier categorieën waarin kan worden ingezonden. Maak een nauwkeurige afweging in welke categorie de meerwaarde van het gebouw het meest overtuigend is. Soms is direct helder in welke categorie ingezonden kan worden. Soms passen cases in meerdere categorieën en moet je een lastige, soms strategische keuze maken. Wees kritisch naar jezelf in welke categorie het project de beste kansen maakt en vul alleen die variabelen in die in dit project relevant zijn. Bekijk alle categorieën
2. Zorg voor een pakkende inleiding
Met een pakkende inleiding en goede foto’s zet je het project in de kijker bij het publiek en de jury. Maak duidelijk wat het doel is geweest, voor welke gebruikersgroep er is gebouwd en wat uniek is aan het desbetreffende project. Probeer jargon en wollig taalgebruik te vermijden.
3. Beschrijf de samenwerking met de opdrachtgever nauwkeurig
Het project wordt op architectonische basiscriteria beoordeeld, maar ook de kwaliteit van de samenwerking speelt een belangrijke rol. Behandel bijvoorbeeld de tevredenheid van de opdrachtgever en architect over het resultaat van de gegeven opdracht. Nog een paar suggesties zijn het proces, de planning, het budget en de communicatie tussen de partijen.
4. Zorg voor eenvoud
Overschrijd de gegeven schrijfruimte op het deelnameformulier niet. Gebruik zo weinig mogelijk jargon uit je branche. De ervaring leert dat projecten die kernachtig verwoorden wat de meerwaarde van het gebouw is, succesvoller zijn.
5. Gebruik aantrekkelijke foto’s
Elke inzending krijgt een persoonlijke pagina met foto’s en de ingezonden teksten. Deze pagina is voor iedereen zichtbaar en vormt het visitekaartje voor jouw project. Kies een foto waarop de belichting goed is en het project duidelijk zichtbaar is. Plaats foto’s van zowel de buiten- als de binnenkant. Upload de mooiste en beste foto als eerste en geef deze foto in de fotonaam, naast de titel van het project, het nummer 1 mee. Deze foto wordt als hoofdfoto gebruikt in de communicatie, zoals het BNA Architectenjaarboek en het juryrapport.
6. Maak de jury wijzer
Elk project wordt door elk jurylid uitvoerig bekeken en beoordeeld. Vanzelfsprekend zijn de juryleden over het algemeen niet tot in elk detail op de hoogte. Vul de formulieren helder en duidelijk in en focus daarbij op die informatie die ook werkelijk relevant is voor de beoordeling. Het compleet beantwoorden van de toelichting van het ontwerp, is hierin van groot belang.
7. Versterk de belevingswaarde
Er wordt kritisch gekeken door de jury naar hoe het project bijdraagt aan de belevingswaarde van de gebruiker. Je kunt deze belevingswaarde verwoorden door bijvoorbeeld een testimonial op te vragen of een aantal quotes te gebruiken.
De inzendingen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar worden ingedeeld in vier categorieën. Per categorie worden de gebouwen genomineerd. Uit deze genomineerden wordt het uiteindelijke BNA Beste Gebouw van het Jaar bekendgemaakt.
Welke categorieën zijn er?
De categorieën waarop kan worden ingezonden, sluiten direct aan op de meerwaarde van de architectuur. Dit zijn:
- Identiteit & Icoonwaarde
- Leefbaarheid & Sociale Cohesie
- Stimulerende Omgevingen
- Particuliere Woonbeleving
Kritisch kijken loont
Maak een nauwkeurige afweging in welke categorie de meerwaarde van het gebouw het meest overtuigend is. Als het gebouw heeft bijgedragen aan een betere leefbaarheid in zijn omgeving dan is bijvoorbeeld de categorie ‘Leefbaarheid & Sociale Cohesie’ het meest geschikt.
Is het een gebouw waarin het verbeteren van de gehuisveste functies centraal staan, dan is in het algemeen de categorie ‘Stimulerende Omgevingen’ het meest geschikt. Vaak gaat het hier over gebouwen die de leerprestaties willen bevorderen of het welzijn van de bewoners of de prestaties van werknemers.
Is het op de kaart zetten van een stad, land, een wijk of een dorp een belangrijk uitgangspunt geweest, dan is de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’ het meest relevant.
Bij particuliere woningen of gebouwen of appartementen waarbij het woongenot centraal staat en de vertaling van de wensen naar wonen, is de categorie ‘Particuliere Woonbeleving’ het meest geschikt.
Natuurlijk is het altijd mogelijk dat een gebouw in meerdere categorieën past. Vraag jezelf dan af in welke categorie de meerwaarde van het gebouw het meest overtuigend is.
Als je na het lezen van deze inleiding niet helder hebt welke categorie het beste is, schrijf dan in een notendop uit wat de motivatie is vanuit het perspectief van de verschillende categorieën. Vaak wordt dan duidelijk welke categorie het beste past.
Om deel te nemen aan BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025, hebben we de belangrijkste spelregels op een rijtje gezet:
- Deelname staat open voor alle bureaus die lid zijn van de BNA en alle andere binnen- en buitenlandse architectenbureaus;
- In het kader van deze prijs worden alle bureaus die in hoofdzaak architectenwerkzaamheden verrichten en waarvan ten minste één van de bestuurders als architect staat ingeschreven bij het Nederlandse Bureau Architectenregister of een gelijkwaardige buitenlandse instelling als architectenbureau beschouwd ;
- Alle gebouwen die tussen 1 januari en 31 december 2024 in Nederland in gebruik zijn genomen, kunnen meedingen naar de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025;
- Projecten die al in eerdere edities van de wedstrijd BNA Beste Gebouw van het Jaar (deels) zijn ingezonden, zijn uitgesloten van deelname;
- Projecten kunnen maar één keer worden ingezonden, ook als er meerdere ontwerpers aan hebben gewerkt;
- Er is een limiet aan het aantal inzendingen; maximaal twee gebouwen per inzender;
- Er zijn vier categorieën waarop ingezonden kan worden;
- Een inzending is pas geldig als deze definitief is gemaakt in de inzendmodule van BNA Beste Gebouw van het Jaar op www.gebouwvanhetjaar.nl;
- Bij deelname aan deze prijs ga je akkoord met de spelregels;
- De projecten voldoen aan alle in de spelregels beschreven beoordelingscriteria;
- De genomineerde gebouwen dingen mee naar de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025 en de Publieksprijs;
- Met het bevestigen van inschrijving, geef je de BNA toestemming de geplaatste beelden en teksten zonder kosten te gebruiken voor publiciteitsdoeleinden die verband houden met het BNA Beste Gebouw van het Jaar;
- De inzending gebeurt namens bureau en bedragen voor BNA-leden 125 euro per inzending en voor niet BNA-leden 995 euro per inzending. De bedragen zijn exclusief BTW.
Gerelateerde links
Alle gebouwen die mee willen dingen naar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025 moeten definitief zijn gemaakt op de inzendmodule op uiterlijk 26 februari 12.00 uur. Pas na de betaling van de inzending dingt het gebouw mee naar de prijs.
Kosten deelname BNA Beste Gebouw van het Jaar
Meedoen aan BNA Beste Gebouw van het Jaar biedt deelnemers de kans zicht te profileren op diverse mediakanalen, waaronder de dagbladen, het BNA Architecten Jaarboek en de communicatiekanalen van de BNA. Daarbij heb je de mogelijkheid om de eigen prestaties te tonen aan een deskundige jury en en worden de inzendingen doorgegeven aan de organisatie van de Mies van de Rohe award.
De inzending gebeurt namens bureau en bedragen voor BNA-leden 125 euro per inzending en voor niet BNA-leden 995 euro per inzending. De bedragen zijn exclusief BTW.
Warm welkom actie
Altijd al willen meedoen aan de prestigieuze verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar? Pak deze kans en word lid. Indien wij jouw aanmelding tegelijk met jouw inzending(en) voor 4 maart a.s. hebben ontvangen kan je meedoen aan BNA Beste Gebouw van het Jaar voor de prijs van BNA-leden. Klik hier voor meer informatie.
1. Hoe kan ik meedoen aan BNA Beste Gebouw van het Jaar?
Om mee te kunnen doen aan BNA Beste Gebouw van het Jaar zijn er spelregels opgesteld waar elke deelnemer aan hoort te voldoen. Belangrijk om te weten is dat zowel BNA-leden en niet-leden kunnen aan deze prijs meedoen.
2. Wanneer ontvangen we een factuur?
De factuur wordt na de deadline van het inzenden automatisch verstuurd. Pas na betaling van de factuur dingt het gebouw mee naar de prijs. Houd rekening met een spoedbetaling, want de factuur dient in diezelfde week betaald te worden.
3. Wordt de website niet goed weergegeven?
Hoogstwaarschijnlijk ligt dit aan de internetbrowser. Als je Internet Explorer 9 of een oudere versie gebruikt, is het verstandig deze te updaten of over te stappen naar Chrome of Firefox. Om te zien welke browserversie je gebruikt klik je op het icoontje ‘Extra’, rechtsboven in het scherm. Wanneer je klikt op ‘Over Internet Explorer’ wordt aangegeven welke versie je gebruikt en de mogelijkheid gegeven om te updaten naar een nieuwere versie. Je kunt de nieuwste versie downloaden. Een andere mogelijkheid om dit probleem te verhelpen is om te downloaden.
4. Ons bureau is geen BNA-lid, kunnen we deelnemen?
Deelname staat open voor alle bureaus die lid zijn van de BNA én alle andere binnen- en buitenlandse architectenbureaus, zolang het project maar in Nederland staat. In het kader van deze prijs worden als architectenbureau beschouwd: alle bureaus die in hoofdzaak architectenwerkzaamheden verrichten en waarvan ten minste één van de bestuurders als architect staat ingeschreven bij het Nederlandse Bureau Architectenregister of een gelijkwaardige buitenlandse instelling.
5. Waarom zijn er maximaal twee inzendingen per deelnemer?
Het aantal inzendingen is gemaximaliseerd tot twee inzendingen. Op deze manier kan de jury de inzendingen zo goed mogelijk beoordelen.
6. Waarom moeten wij als BNA-lid betalen voor een inzending?
Meedoen aan BNA Beste Gebouw van het Jaar biedt deelnemers de kans zich te profileren op diverse mediakanalen, waaronder de dagbladen, het Jaarboek Architecten en de communicatiekanalen van de BNA. Daarbij heb je de mogelijkheid om de prestaties te tonen aan een deskundige jury en worden de inzendingen doorgegeven aan de organisatie van de Mies van de Rohe award. Daarom wordt deze bescheiden bijdrage gevraagd vanwege de gewijzigde koers van de BNA om een extra bijdrage te vragen voor sommige activiteiten.
7. Ik ben mijn wachtwoord vergeten, hoe kan ik een nieuwe aanvragen?
Als je in de rechterbovenhoek van het scherm op de knop inloggen klikt zie je een venster verschijnen. In dit venster staat in lichtgrijs geschreven: “Wachtwoord vergeten?”. Hier kun je jouw wachtwoord opvragen.
8. Lukt het niet om een foto te uploaden?
Beelden worden aangeleverd in JPG of PNG, liefst in liggend formaat van minimaal 1920 pixels breed. Resolutie is 300 dpi (maximaal 2 MB per beeld). Tenminste één foto heeft een hoge resolutie voor promotionele doeleinden door de BNA.
9. Tot wanneer kan ik inzenden?
Inzenden kan tot en met 28 februari 2024 tot 12.00 uur. In de dagen erna worden de inzendingen gecontroleerd en gepubliceerd.
10. Wat moet er in de pdf-presentatie staan?
De pdf dient als aanvulling op de overige informatie op de projectpagina;
– Het document bevat tekeningen en ander beeldmateriaal, eventueel met een korte toelichting;
– De presentatie dient ten minste een representatieve plattegrond, doorsnede en situatietekening te bevatten;
– Het bestand is maximaal 4 pagina’s en 2 MB groot en bestaat uit 1 document. Een vereiste is dat het document op scherm goed leesbaar moet zijn.
– De deelnemers wordt geadviseerd materiaal in kleur te gebruiken, de ervaring leert dat de jury hierdoor een betere indruk van het gebouw krijgt;
– Probeer daarnaast jargon zoveel mogelijk te vermijden en verschaf informatie over onder meer de locatie, de situering in de omgeving, aanzichten, het interieur, het materiaalgebruik en de kleurtoepassing;
11. Wanneer kan er gestemd worden voor de publieksprijs?
Het publiek kan kiezen uit de gebouwen die door de jury genomineerd zijn. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.
12. Waarom kan er niet gestemd worden op mijn gebouw?
Het publiek kan kiezen uit de gebouwen die door de jury genomineerd zijn.
13. Wanneer vindt de uitreiking plaats?
De datum van de prijsuitreiking is nog niet bekend.
14. Onder welke categorie valt ons gebouw?
– Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’): de wijze waarop het gebouw de identiteit van zijn wijdere omgeving (stad of dorp) versterkt.
– Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’): de wijze waarop het gebouw de leefbaarheid versterkt.
– Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’): de wijze waarop het gebouw bijdraagt aan de verbetering van de gehuisveste functie(s) zoals bijvoorbeeld verbeteren van de leerprestaties (onderwijs), aan genezing (zorg) of werkprestaties (kantoren).
– Particuliere woonbeleving (‘personal environments’): de wijze waarop een woning het woongenot van de bewoner verhoogt en ruimte biedt aan zijn persoonlijke woonwensen.
Lees meer tips over het inzenden in de juiste categorie.
15. Kan ik inzenden in meerdere categorieën?
Een gebouw mag maar in één categorie worden ingezonden.
16. Welke gegevens zijn openbaar en welke niet?
De gegevens ‘bouwsom’ en ‘naam opdrachtgever’ zijn af te schermen voor publicatie.
Heb je een vraag, maar staat deze er niet tussen?
De genomineerde projecten, de eervolle vermeldingen, de winnaars van de vier categorieën en de hoofdwinnaar worden gepubliceerd op de website en in het Architectenjaarboek. Dit boek wordt aan opdrachtgevers verzonden en andere belangrijke doelgroepen in de bouwketen. De verkiezing levert veel media-aandacht op in landelijke dagbladen en vakmedia. Een uitgelezen kans om jouw werk in de kijker van opdrachtgevers te zetten dus.
Meld jouw bureau aan als lid van de BNA en je kunt dit jaar meteen van de ledenvoordelen profiteren. Deelname kost voor niet-leden €995 per inzending en voor leden €125 per inzending. Per bureau kunnen maximaal twee projecten meedingen. Zo kun je dus tot €1740 inzendvoordeel hebben door nu lid te worden.
De voordelen van het BNA-lidmaatschap op een rij:
- Samen sterker: als bureau alleen is lobbyen niet mogelijk, de BNA kan dat namens het collectief van architectenbureaus wel. Of het nu om de aanbestedingscultuur of de contractvorming gaat.
- Bijblijven in het vak: via de op maat gesneden cursussen van de BNA Academie kunnen architecten en bureaumedewerkers tegen aantrekkelijke kortingen altijd tijdig en efficiënt worden bijgeschoold op uiteenlopende onderwerpen waar het bureau mee te maken heeft.
- Sparren met collega’s: leer van de ervaringen van collega’s. Kennisdeling is cruciaal en de BNA faciliteert veel lerende netwerken over verschillende onderwerpen en voor verschillende groepen. Van BIM tot werken in het buitenland, voor eigenaren van startende bureaus of bijvoorbeeld voor bureaumanagers.
- Inspiratie en informatie: de BNA is de gids voor de (aankomende) ontwikkelingen in de bouw- en architectenbranche zodat tijdig de koers van het bureau bijgestuurd kan worden. De BNA laat inspirerende vernieuwende voorbeelden zien en biedt veel informatie over marktontwikkelingen en ondernemerschap, aanbestedingen en selecties, contracteren en bouwregelgeving.
- Korting: verdien de contributie terug met de vele voordelen die het lidmaatschap biedt. Naast het gratis advies door BNA-experts en korting op alle activiteiten bij de BNA Academie, krijgen BNA-leden korting bij onze servicepartners. Verdien je contributie terug door voordeel op bijvoorbeeld verzekeringen, bureau-artikelen of software.
- Publiciteit voor jouw werk: BNA brengt architecten onder aandacht bij opdrachtgevers. Niet alleen via een speciale website waar zij zich eenvoudig kunnen oriënteren, ook via bijvoorbeeld Beste Gebouw van het Jaar.