Skip to main content
Samen bouwen aan een aantrekkelijke en toekomstbestendige werkomgeving
Mensen vormen de basis van een sterk bureau. Hier delen we tips en kennis over werkgeluk en een aantrekkelijk werkklimaat. Ook thema’s als cao, pensioen en arbeidszaken krijgen aandacht, net als cursussen van de BNA Academie. Deze informatie is bedoeld voor HR, werkgevers en medewerkers. Een deel is exclusief voor BNA-leden. Samen werken we aan een gezonde en inclusieve branche!

Cao

De cao voor architectenbureaus bevat afspraken over arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers in de sector. Deze zorgen voor duidelijkheid, arbeidsrust. Het doel van de cao is het tegelijk bevorderen van een gelijk speelveld tussen en binnen bureaus, gelijk loon voor gelijk(waardig) werk. De BNA namens de werkgevers en vakbonden en FNV Bouwen en Wonen, CNV Vakmensen en De Unie namens de werknemers sluiten de cao af.

Title

Om de cao-inzet van werkgevers te bepalen is de betrokkenheid van bureaus voor breed gedragen speerpunten essentieel. BNA-bureaus met eigen medewerkers kunnen daarom input te geven via de cao enquête. Ook de beleidsadviescommissie Arbeidszaken geeft advies aan het BNA bestuur. Hierbij is het belangrijk dat zowel werkgevers als medewerkers in de architectenbranche zich in de cao kunnen vinden, want een bureau is zo sterk als het hele team. Ook is de BNA lid van MKB Nederland en de AWVN om aangesloten te blijven op de landelijke ontwikkelingen ten aanzien van arbeidsvoorwaarden.

In de praktijk wordt het onderscheid tussen werknemers en zzp’ers steeds kleiner. In de cao is daarom een zogenaamde ‘spiegelbepaling’ opgenomen voor opdrachten van architectenbureaus aan opdrachtnemers (zzp’ers) die met werknemers vergelijkbare werkzaamheden verrichten in vergelijkbare omstandigheden. De bepaling is bedoeld voor werkenden bij bureaus en om oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werknemers en zzp’ers op bureaus te voorkomen.

De cao staat op de SFA-website. Ook de salaristabellen zijn daar te vinden. SFA is opgericht door BNA en de vakbonden FNV, CNV en De Unie. SFA informeert en helpt werkgevers en werknemers van architectenbureaus bij vragen over arbeidsvoorwaarden, -markt en -omstandigheden. Het bestuur van SFA bestaat uit zowel vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Er zijn drie werkgeversleden, benoemd door de BNA en drie werknemersleden, benoemd door FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen en De Unie.

Meer weten?

Pensioen

De uitgangspunten voor de pensioenregeling worden vastgesteld door de BNA en de vakorganisaties. Stichting Pensioenfonds voor de Architectenbureaus regelt het pensioen voor werknemers in de architectenbranche. Wij willen een waarde- en welvaartsvaste pensioenregeling tegen betaalbare premies en aanvaardbare risico’s voor iedere werknemer van een architectenbureau. Het pensioenfonds vindt dat verantwoord beleggen bijdraagt aan stabiele en goede beleggingsresultaten en geeft daarmee invulling aan zijn maatschappelijke rol en betrokkenheid. Daarom wordt in het beleggingsbeleid rekening gehouden met milieu-, sociale en governance aspecten.

Meer weten?

Functie & salaris

Het functiehandboek en de bijbehorende salarisschalen maken onderdeel uit van de cao. Dit betekent dat het nummer van het functieniveau correspondeert met de nummer van het salarisniveau. Uitgangspunt is de functie zoals deze in de praktijk op een bureau voorkomt. Hiervoor is van belang welke taken een medewerker vervult en een functieomschrijving om deze in te kunnen schalen volgens het functiehandboek.

Meer weten?

Modelcontracten

Voor verschillende soorten arbeidsrelaties zijn er modelcontracten beschikbaar, zoals voor dienstverbanden of samenwerking met zzp’ers. Deze voorbeeldcontracten vind je op de website van SFA en kunnen dienen als basis bij het opstellen van arbeidsafspraken.

Meer weten?

Helpdesk arbeidszaken

Namens BNA en vakorganisaties biedt SFA werkgevers en medewerkers in de architectenbranche een helpdesk arbeidszaken. Gratis voor architectenbureaus, en bureaus in aangrenzende sectoren die de cao voor architectenbureaus vrijwillig volgen.

Meer weten?

Derde jaar WW / WGA

De sociale partners in de architectenbranche hebben de reparatie van het 3e WW jaar / WGA (Wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) opgenomen in een aparte (verzamel) cao. Deze cao is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard. De Stichting PAWW voert deze regeling uit voor meerdere branches.

Meer informatie?

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Met de RI&E inventariseer je alle risico’s binnen je bureau. De overheid vindt gezond en veilig werken zo belangrijk dat alle bedrijven verplicht zijn een RI&E uit te voeren. Bij het invullen van de inventarisatie vind je per vraag je handreikingen, tips en de relevante links naar oplossingen in de Arbocatalogus. Deze oplossingen kunnen je helpen bij de aanpak van de knelpunten en adviezen in het plan van Aanpak.

Meer informatie?